Fokus

Bajden: Ako napustimo Ukrajinu i situacija na Balkanu bi promenila dinamiku

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

12:45

Bajden: Ako napustimo Ukrajinu i situacija na Balkanu bi promenila dinamiku
Džozef Bajden - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsedik SAD Džozef Bajden izjavio je da bi moguća nestabilnost ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini mogla da se prelije širom Evrope i zapitao se šta bi moglo da se dogodi na Balkanu, upozorivši da bi takva situacija "promenila dinamiku".

Bajden je to rekao u petak, govoreći u Beloj kući o odbijanju američkog Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, prenosi NBC.

Kako navodi taj medij, Bajden je više puta, uključujući i tokom obraćanja naciji iz Ovalnog kabineta, upozoravao da bi nedostatak nove pomoći bio užasan za Ukrajinu i širi svetski poredak.

Bela kuća je u decembru 2023. godine saopštila da su Ukrajini dostavljena poslednja raspoloživa američka sredstva, a glavni Bajdenovi saradnici otvoreno su predočili američkim zakonodavcima da bi, ako Kongres uskoro ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, Rusija mogla da dobije rat za nekoliko nedelja, u najboljem slučaju za nekoliko meseci, dodaje američki portal.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i direktorka Agencije za nacionalnu bezbednost Ejvril Hejns upozorili su da nije slučajno da je Rusija pokrenula do sada najveći talas vazdušnih napada uprava u trenutku kada je Kongres SAD prošlog meseca odbio da odobri dodatnu vojnu pomoć za Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik SAD Bajden urgirali su u Kongresu SAD da bude odobren novi paket pomoći od 61,4 milijarde dolara, ali republikanci odbijaju da odobre pomoć bez dogovora s demokratama o jačanju bezbednosti duž američko-meksičke granice.

Zapadni zvaničnici procenjuju da bi bez dodatne američke pomoći Ukrajina najprije ostala bez raketa dugog dometa, zatim bez PVO raketa, a kasnije i bez artiljerijske municije i projektila kratkog dometa kao što su protivtenkovske rakete Džavelin i protivazdušne rakete Stinger.

Američki Kongres je od početka sukoba u Ukrajini odobrio više od 110 milijardi dolara pomoći Kijevu, ali nije odobren ni cent otkako su prošle godine republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom.

Dodik odgovorio Bajdenu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da američki predsednik Džozef Bajden "obmanjuje javnost, širi strah i priziva rat" i poručio da Srbi neće biti ničija moneta za potkusurivanje.

Dodik je na društvenoj mreži Iks (Tviter) poručio da "predsednik moćne Amerike" treba da prestane sa neistinama i huškanjem na Balkanu.

"Jednom su narodi na ovim prostorima bili naivni, tuđe interese stavili su iznad svojih i platili su tragičnu cenu, a najveću cenu je platio srpski narod", napisao je Dodik.

On je istakao da su Srbi opredeljeni za mir, saradnju i napredak.

"Imamo pravo na budućnost u miru", rekao je Milorad Dodik i dodao da Bajden može da preporuči malom broju Evropljana koji ga još slušaju da BiH zaslužuje početak pregovora sa EU, prenosi Srna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet