Fokus

Usvajanje dece iz Južne Koreje u Danskoj sedamdesetih bilo praćeno nezakonitostima

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

10:11

Usvajanje dece iz Južne Koreje u Danskoj sedamdesetih bilo praćeno nezakonitostima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Usvajanje dece iz Južne Koreje u Danskoj 1970-ih i 1980-ih godina bilo je praćeno "sistematskim nezakonitim postupanjem" u toj azijskoj zemlji, uključujući promene informacija o poreklu deteta i usvajanje bez znanja bioloških roditelja, saopštila je danska agencija koji nadzire međunarodna usvajanja dece.

Agencija, koja radi u okviru danskog ministarstva za socijalna pitanja, navela je u četvrtak da su velike sume novca prebačene između danskih i južnokorejskih organizacija radi usvajanja dece, prenosi AP. Izveštaj na 129 stranica fokusiran je na period od 1. januara 1970. do 31. decembra 1989. godine.

Vlada u Seulu je 2013. godine počela da zahteva da strano usvajanje prolazi kroz sudove, a tim potezom je okončana višedecenijska praksa da privatne agencije diktiraju proces usvajanja južnokorejske dece u stranim zemljama.

Tokom dve decenije izvršeno je ukupno 7.220 usvajanja južnokorejske dece u Danskoj. U danskom izveštaju se ističe da su dve agencije u Danskoj - DanAdopt i AC Boernehjaelp bile upoznate sa tim da su vršene promene informacija o poreklu dece iz Južne Koreje.

Izveštaj je sačinjen nakon niza pitanja koji je pokrenula organizacija Danish Korean Rights Group 2022. godine. Ta grupa je navela da je i dalje potrebna nezavisna istraga o tom pitanju kako bi odgovorni bili privedeni pravdi.

Krajem 1970-ih i sredinom 1980-ih godina južnokorejske agencije tražile su novorođenčad ili malu decu iz bolnica i sirotišta, često u zamenu za plaćanja, i upravljale porodilištima u kojima su samohrane majke bile pod pritiskom da daju svoje bebe. 

Radnici agencija za usvajanje išli su u fabrička područja i naselja sa stanovnicima sa niskim primanjima u potrazi za porodicama koje bi mogle da budu ubeđene da daju svoju decu.

Jedina danska agencija za usvajanje u inostranstvu DIA saopštila je 16. januara da ukida svoje omogućavanje međunarodnih usvajanja, nakon što je vladina agencija izrazila zabrinutost zbog procedura koje prikrivaju biološko poreklo dece koja se usvajaju.

DIA je poslednjih godina posredovala u usvajanju na Filipinima, u Indiji, Južnoj Africi, Tajlandu, Tajvanu i Češkoj.

Komentari (0)

Svet