Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/02/2024

-

08:25

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 121 dan. Palestinski militantni Hamas osudio je vazdušne udare SAD na Siriju i Irak, ocenivši da Vašington "doliva ulje na vatru" na Bliskom istoku. U međunremenu su avioni izraelskog ratnog vazduhoplovstva zasuli Pojas Gaze pamfletima naslovljenim sa "Realnost", u kojima stanovništvo poziva da se "probudi" i shvati da "Hamas ubija njihovu decu". Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje danas posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department.

Ključni događaji

  • Borelj: EU nije obustavila pomoć UNRWA, bilo je mnogo dezinformacija 
  • Meidji javljaju da Izrael čeka odgovor Hamasa o pregovorima o oslobađanju talaca 
  • Berbok: Izraelska ofanziva na Rafu bi bila pogrešna 
  • SAD: Oborili smo nekoliko bespilotnih letelica iznad Crvenog mora 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

22.05 Izrael dovodi 65.000 stranih radnika da rade na građevini umesto Palestinaca

Izraelska vlada saopštila je danas da će dovesti 65.000 stranih radnika iz Indije, Šri Lanke i Uzbekistana, kako bi se nastavilo sa građevinskim radovima koji su obustavljeni 7. oktobra, kada su palestinski radnici poslati kućama, nakon smrtonosnog napada militantnog Hamasa na jug Izraela.

Oko 72.000 palestinskih radnika bili su zaposleni na građevinskim mestima u Izraelu pre napada, što je nateralo izraelsku vladu da ih izbaci iz Izraela, kako su naveli, iz bezbednosnih razloga, preneo je Rojters.

Oko 20.000 stranih radnika ostalo je u Izraelu, ali gotovo polovina građevinskih mesta je zatvorena zbog nedostatka radne snage.

21.34 Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael nije spreman da prihvati dogovor po bilo koju cenu kako bi se oslobodili taoci koje drži Hamas, usled razdora u njegovoj koaliciji zbog američkog pritiska da se u Pojas Gaze unese više pomoći.

"Napori da se oslobode taoci traju neprekidno. Takođe, naglasio sam na bezbednosnom sastanku vlade da nećemo pristati na svaki dogovor, ni po svaku cenu", rekao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da se činilo da je Netanijahu uputio prekor ministru krajnje desnice, Itamaru Ben-Gviru, koji želi da se jevrejski doseljenici vrate u Gazu i koji je kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog pritisaka da se isporuči pomoć palestinskoj enklavi.

"Umesto da nas totalno podrži, Bajden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva (Gazi), što na kraju dođe do Hamasa", rekao je nedavno Ben Gvir u intervjuu za Vol strit džurnal.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

19.36 Libijski premijer: Izraelski napadi na Gazu "najružniji oblik terorizma"

Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibeh danas je rekao da izraelski napadi na Gazu predstavljaju "najružniji oblik terorizma" i pozvao na hitno zaustavljanje napada u Gazi i zločina protiv palestinskog naroda.

Dbeibeh je, tokom govora na sastanku 42 člana Islamske vojne koalicije za borbu protiv terorizma (IMCTC) u Rijadu, rekao da će izraelski napadi imati ozbiljne posledice na globalnu stabilnost, javlja Anadolija.

16.43 IDF: Napredujemo u Hamasovom uporištu u Kan Junisu, ubijeni brojni operativci

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su danas da Padobranska brigada napreduje u kvartu Al-Amal u Kan Junisu za koji tvrdi da je glavno uporište Hamasa, kao i da su ubijeni "brojni operativci" te palestinske organizacije.

U saopštenju se navodi da su u tom kvartu izraelske trupe pronašle oružje i desetine lokacija koje pripadaju Hamasu, uključujući tunelska okna, osmatračnice i fabrike za proizvodnju oružja.

Dodaje se da su vojnici naišli na nekoliko ćelija Hamasa koje su pokušavale da otvore vatru i postave eksplozivne naprave, prenosi Tajms of Izrael.

16.34 Bela kuća: SAD planiraju nove napade protiv proiranskih grupa

Sjedinjene Države planiraju da preduzmu dalje udare nakon ubistva tri američka vojnika od strane milicija koje podržava Iran prošlog vikenda, saopštio je danas savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven.

"Nameravamo da izvršimo dodatne udare i akcije, da nastavimo da šaljemo jasnu poruku da će SAD odgovoriti kada su naše snage napadnute i naš ljudi ubijeni", rekao je Salivan u programu "Meet the Press" na kanalu NBC.

Sjedinjene Države i Britanija započele su udare na lokacije u Jemenu protiv Huta, kao i na ciljeve u Siriji i Iraku.

16.19 Saliven: Humanitarna pomoć Gazi je prioritet za Blinkena

Humanitarna pitanja u Gazi će biti u fokusu posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Bliskom istoku, saopštio je danas savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven.

Najvažniji prioritet Blinkena na putovanju kroz zemlje Bliskog istoka biće da osugura humanitarnu pomoć za Palestince u Gazi koji su u teškom stanju posle meseci izraelskih napada na tu enklavu, prenosi Rojters.

Blinkenova poseta Bliskom istoku uključuje Izrael, Egipat, Katar, Saudijsku Arabiju i Zapadnu obalu, gde se nada da će postići dogovor o puštanju talaca iz Gaze u zamenu za humanitarnu pomoć Palestincima.

15.46 Palestinski doktor tvrdi da su ga izraelske snage mučile u pritvoru 45 dana

Palestinski doktor Said Abdulrahman Maruf tvrdi da su ga izraelske snage mučile tokom 45 dana dok je bio u pritvoru, uključujući okivanje nogu, vezivanje ruku i očiju i onemogućavanje normalnog spavanja. Maruf je oslobođen prošle sedmice posle 45 dana, a izraelske snage su ga uhapsile kada su preuzele bolnicu Al-Ahli al-Arab u gradu Gazi u decembru, preneo je Rojters. Doktor je rekao da tokom pritvora nije mogao da spava jer je pod bio prekriven kamenčićima, bez dušeka, jastuka i pokrivača i da je puštana glasna muzika. Celu vest pročitajte OVDE.

15.00 Teheran upozorio SAD da ne gađaju dva teretna broda povezana sa Iranom

Iran je uputio upozorenje SAD zbog potencijalnog gađanja dva teretna broda na Bliskom istoku za koje se dugo sumnjalo da služe kao špediterska operativna baza za iranske komandose. Upozorenje dolazi neposredno nakon što su Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule masivnu kampanju vazdušnih napada na jemensku pobunjeničku grupu Huti.

Plovila "Behšad" i "Saviz" su registrovana kao komercijalni teretni brodovi u kompaniji sa sedištem u Teheranu, koju je Ministarstvo finansija SAD označilo kao paravan za iranski nacionalni pomorski prevoz. "Saviz", a kasnije i "Behšad", godinama su plovili u Crvenom moru kod Jemena, a osumnjičeni su da su služili kao špijunska plovila za iransku paravojnu Revolucionarnu gardu.

14.46 Lazarini: Izrael nije dostavio dokaze o optužbama protiv radnika UNRWA

Generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filipe Lazarini rekao je za "Fajnenšel tajms" da Izrael još uvek nije dostavio dokaze kojima može da potkrepi tvrdnje da je 12 zaposlenih UNRWA bilo umešano u napad Hamasa 7. oktobra.

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

List je naveo da je imao uvid u obaveštajnu procenu koja nije pružila dokaze za tvrdnje Izraela, koje uključuju optužbu da je član osoblja UNRWA kidnapovao ženu.

Lazarini je rekao da, iako ozbiljno shvata navode iznete na račun organizacije, ne može da komentariše napredak istrage Kancelarije za unutrašnji nadzor UN, javlja Al Džazira. Te tvrdnje su navele 15 zemalja donatora da uskrate finansiranje UNRWA, što je potez za koji je Lazarini rekao da bi mogao dovesti do toga da agencija bude primorana da prekine pomoć i operacije u Pojasu Gaze do kraja februara.

14.26 Netanijahu i Lapid izrazili neslaganje sa Gvirom zbog kritika Bajdena

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i lider opozicije Jair Lapid izrazili su neslaganje sa ministrom bezbednosti Itamanom Ben Gvirom zbog njegovih komentara o pristupu predsednika SAD Džozefa Bajdena ratu u Gazi.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

"Uz vođstvo Trampa umesto Bajdena, američki odnos prema ratu u Gazi bio bi drugačiji. Bajden je zauzet pružanjem humanitarne pomoći i benzina Gazi", rekao je Gvir, što se prema njegovim tvrdnjama, kosi sa pružanjem potpune podrške Izraelu.

14.10 Netanijahu: Izrael neće okončati rat dok ne uništi Hamas i oslobodi sve taoce

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas na sednici vlade da Izrael neće okončati rat dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi - uništenje Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguravanje da Pojas Gaze nikada više neće predstavljati pretnju za Izrael.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

Netanijahu je ponovio da je uništenje Hamasa glavni ratni cilj Izraela, što, kako je naveo, podrazumeva uništenje preostalih sedam bataljona te terorističke grupe, operacije čišćenja koje izraelska vojska sprovodi u racijama u severnom i centralnom Pojasu Gaze, kao i uništavanje mreže podzemnih tunela te grupe, što zahteva više vremena. Govoreći o potencijalnom dogovoru o oslobađanju talaca, Netanijahu je rekao da Izrael neće pristati na svaki dogovor, ni po koju cenu, objavio je Tajms of Izrael.

13.37 Hamas osudio američke i britanske napade na Jemen

Palestinska militantna grupa Hamas danas je osudila britanske i američke vazdušne napade na Jemen, upozoravajući da će ti napadi doneti "dodatna previranja" na Bliskom istoku. Hamas u saopštenju naziva bombardovanje meta pobunjenika Huta u Jemenu "očiglednim napadom na suverenitet sestrinske arapske zemlje i eskalacijom koja će uvući region u dalja previranja", prenosi Tajms of Izrael.

12.51 Kameron: Napadi Huta moraju da prestanu

Dejvid Kameron, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, rekao je da napadi Huti na međunarodne brodove "moraju da prestanu” nakon što se Velika Britanija po treći put pridružila SAD u sprovođenju talasa vazdušnih napada na ciljeve Huti u Jemenu koji su povezani sa Iranom. Bivši konzervativni premijer rekao je da se treći talas zajedničkih vazdušnih napada Velike Britanije i SAD u subotu dogodio nakon "ponovljenih upozorenja" da pobunjenička militantna grupa prestane.

"Izdavali smo ponovljena upozorenja Hutima. Njihove nepromišljene akcije dovode u opasnost nevine živote, ugrožavaju slobodu plovidbe i destabilizuju region. Napadi Huti moraju prestati", podvukao je Kameron.

12.40 Kac osudio napad dvojice Jevreja na katoličkog sveštenika u Jerusalimu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac osudio je danas napad na katoličkog sveštenika Abota Nikodemusa Šnabela u Starom gradu u Jerusalimu, koga su dvojica Jevreja pljuvali i vređali.

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

Kac je napisao na platformi X da je to još jedan "ružan incident" i da osuđuje sve neprimerene napade na pripadnike drugih veroispovesti, objavio je Tajms of Izrael.

Kac tvrdi da pod izraelskom vlašću "pripadnici svih veroispovesti uživaju potpunu slobodu ispovedanja svoje vere, kao što nikada ranije nije bio slučaj".

10.55 Najmanje 27.365 Palestinaca ubijeno, a 66.630 ranjeno

Najmanje 27.365 Palestinaca je ubijeno, a 66.630 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. U saopštenju se navodi da je u protekla 24 sata u Gazi ubijeno oko 127 Palestinaca, a da je 178 povređeno, prenosi Rojters. Izrael je počeo operacije u Pojasu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra prošle godine izvela raketni napad, a potom upala na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce i odvedeno u Pojas Gaze.

Tanjug AP/Ariel Schalit

 

10.47 IDF saopštio da je u Kan Junisu pronašao oružje Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su pronašle puške AK-47, RPG, municiju, vojnu opremu i granate u kompleksu u južnom gradu Kan Iounis. Tokom operacija, borbeni avion IDF pogodio je snajperistu Islamskog džihada, navodi izraelska vojska. U severnoj Gazi, IDF je saopštila da su njeni vojnici locirali sedam pušaka AK-47, tri pištolja, vojnu opremu, municiju i granate, a njihovi mlaznjaci su pogodili "određene ciljeve terorista Hamasa".

10.23 Pogledajte kako izgleda život u Pojasu Gaze

09.23 Huti: Odgovorićemo na napade SAD i Velike Britanije, neće nas odvratiti

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da će odgovoriti na američke i britanske vazdušne napade na njihove položaje u Jemenu i da ih ti udari neće "odvratiti", iako je desetine njihovih pozicija gađano u okviru vojnih akcija SAD i Velike Britanije zbog napada te proiranske pobunjeničke grupe na brodove u Crvenom moru.

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP

 

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sare izjavio je da su proteklih sati američki i britanski bombarderi izveli 48 udara, uključujući 14 na glavni grad Sanu, devet na Hodeidu i 11 na Taiz, prenosi jemenska agencija Saba koja objavljuje saopštenja Huta.

09.00 Hamasovo Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

U izraelskim napadima protekle noći ubijene su najmanje 92 osobe, saopštilo je jutros ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas. Iz tog ministarstva tvrde da je pogođeno i obdanište u Rafi na jugu Pojasa Gaze, gde se stanovništvo raselilo iz severnog dela palestinske enklave, prenosi Tajms of Izrael.

Stotine hiljada stanovnika Gaze slilo se u najjužniji grad Rafu bežeći od borbi na drugim mestima u palestinskoj enklavi i posle poziva izraelske vojske da se evakuišu na bezbedniji jug Pojasa Gaze.

08.30 Avioni SAD i Velika Britanija pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta

U drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije pogođeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika Huta. U napadu su učestvovali američki borbeni avioni F/A-18 sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, britanski borbeni avioni Tajfun FGR4 i razarači američke mornarice USS Graveli i USS Carnei, koji su ispalili rakete Tomahavk iz Crvenog mora, saopšteno je iz američkog i britanskog ministarstva odbrane.

Tanjug AP/Cpl Samantha Drummee/Ministry of Defence via AP

 

Centralna komanda američke vojske saopštila je sinoć da je uspešno uništena protivbrodska krstareća raketa koja je bila spremna za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

08.17 Blinken danas peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje danas posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department. U saopštenju se napominje da je to peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze. Blinken će nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma s ciljem oslobađanja svih talaca i povećanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi, navodi Stejt department.

Tanjug AP/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

 

07.55 SAD pokrenule nove udare u Jemenu

Sjedinjene Američke Države pokrenule su sinoć seriju napada na mete povezane s Iranom u Jemenu. Kako navodi Rojters, pozivajući se na izjave dva američka zvaničnika, ovo je drugi dan odmazde nakon smrtonosnog napada na američke trupe prošlog vikenda u Jordanu. Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, nisu izneli više detalja.

SAD su u petak izvele udare u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih sa iranskim Korpusom garde islamske revolucije i milicijama koje podržavaju, pri čemu je navodno ubijeno skoro 40 ljudi, podseća britanska agencija. SAD su ove napade pokrenule iz odmazde nakon što su tri američka vojnika ubijena u američkoj vojnoj bazi u Jordanu.

07.40 Irak uručio notu otpravniku poslova SAD zbog američkih vazdušnih udara 

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka saopštilo je da je pozvalo na razgovor otpravnika poslova SAD u Bagdadu kako bi mu uručilo protestnu notu zbog nedavnih američkih vazdušnih napada u zapadnom Iraku. Otpravnik poslova SAD primio je protestnu notu u kojoj je Irak izrazio svoju osudu američkih vazdušnih napada na iračke snage bezbednosti, kao i civilne lokacije u oblastima Akašat i Al Kaim, navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se takođe navodi da je u noti naglašeno odbijanje Iraka da od svojih teritorija napravi arenu za obračun između sukobljenih zemalja, rekavši da Irak ''nije odgovarajuće mesto za slanje poruka i pokazivanje sile između protivnika", prenosi Sinhua. 

07.20 Borelj: EU nije obustavila pomoć UNRWA, bilo je mnogo dezinformacija 

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da Evropska komisija nije obustavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), ističući da je bilo mnogo dezinformacija o ovom pitanju u poslednje vreme. 

profimedia

 

"Da razjasnim jednu stvar: Evropska komisija, ili ako hoćete, Evropska unija, nije suspendovala finansiranje UNRWA. Pre nekoliko dana dogodilo se 'efekat grudve snega' da svi obustavljaju finansiranje, i pošto su svi to uradili, onda navodno moramo i mi tako", rekao je Borelj, kako je objavljeno na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) 

On je dodao da se u Briselu razgovaralo o situaciji u Gazi i o optužbama na račun dela osoblja UNRWA, da su učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra. 

07.00 Kanal 12: Izrael očekuje odgovor od Hamasa u narednih dan, dva 

Izrael očekuje od Hamasa da u narednih dan ili dva dobije odgovor na pitanje da li je ta militantna grupa spremna da počne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, preneo je Kanal 12. 

Izrael se nadao da će danas dobiti odgovor, ali, kako navodi Tajms of Izrael, izgleda da politički lider Hamasa Ismail Hanije odugovlači. 

Komentari (0)

Svet