Fokus

Smena na čelu međunarodno priznate vlade u Jemenu

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

09:06

Smena na čelu međunarodno priznate vlade u Jemenu
Smena na čelu međunarodno priznate vlade u Jemenu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodno priznati predsednički savet Jemena smenio je premijera Majne Abdulmalik Sajeda u trenutku kada koalicija predvođena SAD gađa ciljeve pobunjenika Huta, vladinih protivnika koji imaju podršku Irana, prenosi AP.

Dekretom Saveta za novog premijera u ponedeljak je imenovan ministar inostranih poslova Ahmed Avad Bin Mubarak.

Bin Mubarak, koji je blizak Saudijskoj Arabiji, zamenio je Sajeda, koji je bio premijer Jemena od 2018. godine, a Savet nije naveo razlog za ovu rekonstrukciju, navodi AP.

Jemen je u građanskom ratu od 2014. godine, kada su pobunjenici Huti zauzeli glavni grad Sanu i veći deo severa zemlje.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je nakon toga i vodi borbe protiv pobunjenika od 2015. godine, sa ciljem da vrati međunarodno priznatu vladu na vlast. Rat, u kome je do sada ubijeno više od 150.000 vojnika i civila, razorio je Jemen i stvorio u zemlji jednu od najgorih humanitarnih katastrofa na svetu, navodi AP.

Poslednjih meseci Huti su vodili mirovne pregovore sa Saudijskom Arabijom, ali su oni otežani od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru. 

Huti od tada izvode napade na brodske rute u Crvenom moru kao deo, kako kažu, njihovog odgovora na izraelsku operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Zbog napada Huta SAD i Velika Britanija pokrenuli su raketne udare na područja u Jemenu koji su pod kontrolom pobunjenika.
 

Komentari (0)

Svet