Fokus

Spejs Iks pod istragom u Kaliforniji zbog navoda o seksualnom uznemiravanju

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

23:45

Spejs Iks pod istragom u Kaliforniji zbog navoda o seksualnom uznemiravanju
Tanjug/AP/David J. Phillip - Copyright Tanjug/AP/David J. Phillip

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornijska Agencija za zaštitu ljudskih prava prava istražuje kompaniju Spejs Iks zbog navoda da nije rešila diskriminaciju i seksualno uznemiravanje prema zaposlenim ženama, rekla je danas advokat oštećenih Lori Burdžis.

Ona je objasnila da je kompanija Ilona Maska obaveštena je o tim optužbama u januaru, nekoliko meseci nakon što je grupa inženjera podnela žalbe kalifornijskoj Agencija za zaštitu ljudskih prava, tvrdeći da su otpušteni jer su kritikovali Spejs Iks i Maska.

Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB) pokrenuo istragu protiv Spejs Iks navodeći da otpuštanjem radnika krši savezni zakon o radu.

Spejs Iks je negirao da je prekršio zakon i zauzvrat, tužio agenciju tvrdeći da članovi odbora NLRB-a i sudije nisu pravilno imenovani prema Ustavu SAD.

U žalbama šest inženjera, u koje je Rojters imao uvid, navodi se  da Spejs Iks u Kaliforniji "tendenciozno određuje poslove i unapređenja u korist muškaraca, da plaća žene manje od muškaraca koji rade sličan posao, da toleriše seksualne komentare i druga uznemiravanja, kao i da se sveti inženjerima i drugim radnicima zbog pomenutih tužbi".

"Spejs Iks toleriše, odobrava i dozvoljava radnu sredinu, koja je neprijateljska prema zaposlenima svih polova, zato što se protive diskriminaciji i uznemiravanju", navode radnici u pritužbama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet