Fokus

Predsednički izbori u Azerbejdžanu: Alijev osvojio više od 90 odsto glasova, na putu da ostvari ubedljivu pobedu

Komentari

Autor: Euronews

07/02/2024

-

19:15

Predsednički izbori u Azerbejdžanu: Alijev osvojio više od 90 odsto glasova, na putu da ostvari ubedljivu pobedu
Ilham Alijev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Azerbejdžanu pokazuju da dosadašnji predsednik Ilham Alijev ima podršku 93,9 odsto građana, dok je u Karabahu dobio 100 odsto glasova.

Ovo su prvi izbori otkako je Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad Nagorno-Karabahom, na koji polaže pravo i Jermenija. Izlaznost je bila velika, a izborni zvaničnici su rekli da je više od 70 odsto birača sa pravom glasa glasalo tokom prvih devet sati 11-časovnog glasanja.

I Alijev i prethodno njegov otac su dobili više od 80 odsto glasova na izborima, dok međunarodni posmatrači smatraju da glasanje nije bilo ni slobodno ni pošteno, što Baku odbacuje.

Ovogodišnje izbore, koje je Alijev najavio tek prošlog meseca, bojkotovale su dve glavne opozicione stranke i održano je pod pojačanim ograničenjima za medije. Pod pretpostavkom da pobeda Alijeva bude potvrđena, on biti još sedam godina na vlasti.

profimedia

 

Iako izbori nisu bili višestranački u pravom smislu te reči, prošlogodišnja pobeda u ratu za Nagorno-Karabah značajno je podigla rejting Alijeva.

Ceo region i veliki delovi okolne teritorije došli su pod potpunu kontrolu etničkih jermenskih snaga koje je podržavala Jermenija na kraju separatističkog rata 1994. godine. Azerbejdžan je povratio delove Karabaha i većinu okolne teritorije 2020. godine u šestonedeljnom ratu, koji je okončan primirjem uz posredovanje Moskve.

U decembru 2022. Azerbejdžan je počeo da blokira put koji povezuje region sa Jermenijom, uzrokujući nestašicu hrane i goriva, a zatim je pokrenuo septembarski napad koji je razbio separatističke snage za samo jedan dan i primorao ih da polože oružje.

Više od 100.000 etničkih Jermena pobeglo je iz regiona nakon poraza separatističkih snaga, ostavivši ga gotovo pustim.

Azerbejdžan, koji je veliki proizvođač nafte i gasa, sprema se da bude domaćin ovogodišnjeg globalnog samita o klimatskim promenama, COP29. Alijev je takođe pod pritiskom evropskih saveznika zbog veza njegove zemlje sa Rusijom dok se rat u Ukrajini nastavlja.

Vučić: ''Čestitam dragom prijatelju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu pobedu na predsedničkim izborima u toj zemlji.

''Čestitam dragom prijatelju Ilhamu Alijevu na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima u Azerbejdžanu. Siguran sam da ćete i dalje odlučno i mudro voditi zemlju ka prosperitetu i napretku, a da ćemo zajedno nastaviti putem jačanja prijateljstva i saradnje naše dve države i naroda'', napisao je Vučić na svom nalogu na mreži Iks.

 

 

Komentari (0)

Svet