Fokus

Četvorica policajaca koji su branili zgradu Kongresa od Trampovih pristalica izvršila samoubistvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2021

-

20:19

Četvorica policajaca koji su branili zgradu Kongresa od Trampovih pristalica izvršila samoubistvo
Napad na Kapitol - Copyright AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Četiri policajca koji su 6. januara bili zaduženi za sprečavanje napada na američki Kapitol izvršili su samoubistva u periodu od januara do sada, saopštila je policijska uprava okruga Kolumbija.

Policajac Gunter Hašida pronađen je mrtav u svojoj kući u četvrtak, izvestio je portparol Hju Kerju. On se pridružio policiji okruga Kolumbija u maju 2003. godine.

Drugi policajac koji je 6. januara branio Kapitol, Kajl Defrajtag, pronađen je mrtav 10. jula, dodao je Kerju u saopštenju.

Uzrok smrti Kajla Defrajtaga takođe je samoubistvo. On je u policijskoj upravi bio od novembra 2016. godine.

Pored Hašide i Defrajtagam, život su sebi oduzeli i policijski službenici Džefri Smit i Hauard Libengud, koji su takođe bili angažovani na odbrani Kapitola.

profimedia

 

Stručnjaci kažu da su policajci i vatrogasci u većem riziku od depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja i samoubistva od bilo koje druge profesije, ali da uprkos tome mnogi ne traže pomoć i  lečenje.  

Podsetimo, pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale su 6. januara u zgradu sa ciljem da spreče Kongresa da potvrdi pobedu demokratskog predsednika Džoa Bajdena na izborima.

U napadu je povređeno više od 100 policajaca. Ti su neredi doveli do Trampovog drugog suđenja za opoziv. Zbog nasilja je toga dana uhapšeno više od 500 ljudi.

Pelosi: Policajac Hašida je bio heroj

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi uputila je saučešće porodici Hašida.

"Policajac Hašida bio je heroj koji je rizikovao svoj život da spasi naš Kapitol, zajednicu Kongresa i samu demokratiju. Svi Amerikanci su mu dužni zbog njegove velike hrabrosti i patriotizma 6. januara i tokom njegove nesebične službe", rekla je Pelosi u saopštenju.

"Neka život policajca Hašide svima bude inspiracija za zaštitu naše zemlje i demokratije. I neka to bude uteha za porodicu policajca što mnogi oplakuju njihov gubitak i mole se za njih u ovom tužnom trenutku", dodala je Pelosi.

"Ovako ću umreti, braneći ulaz"

Četiri policajca svedočili su prošle nedelje posebnom odboru Predstavničkog doma o neredima tokom upada u Kapitol. Oni su rekli da su ih tog 6. januara tukli, pretili im, vređali na rasnoj osnovi te da su se toga dana bojali za svoje živote.

Jedan od policajaca Akvilino Gonel je u suzama ispričao kako je čuo vrisku svojih kolega i kako je imao osećaj da gubi dah, dok su ga gurali učesnici nemira.

"Ovako ću umreti, braneći ulaz", svedočio je o svojim mislima u tom trenutku Gonel, prenosi Glas Amerike.

Tanjug AP/Jose Luis Magana

 

Na pretresu je osim Gonela svedočio i Heri Dan, takođe pripadnik policije Kapitola, kao i gradski policajaci Majkl Fanone i Danijel Hodžis, a oni su, prema dostupnim podacima, bili izloženi izrazitoj brutalnosti: prebijeni su, gaženi, prskani hemijskim sredstvima i vređani na rasnoj osnovi, dok je pojedinima čak i prećeno oružjem koje im je oduzeto tokom nereda.

Komentari (0)

Svet