Fokus

Njujork post: Rat u Gazi postao paravan za suzbijanje slobode govora u američkim studentskim kampusima

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

23:40

Njujork post: Rat u Gazi postao paravan za suzbijanje slobode govora u američkim studentskim kampusima
Njujork post: Rat u Gazi postao paravan za suzbijanje slobode govora u američkim studentskim kampusima - Copyright Tanjug AP/Steven Senne

veličina teksta

Aa Aa

Američki univerziteti sve više koriste rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas kao izgovor za suzbijanje slobode govora, saopštila je danas Fondacija za prava pojedinca i izražavanje (FIRE).

Kako se navodi u studiji, sloboda govora na američkim kampusima je opala 2023. godine, a čak 20 odsto univerziteta je dobilo "crveno svetlo", što ukazuje na to da univerzitet ima bar jedno pravilo koje ograničava slobodu govora, prenosi Njujork post.

Pored toga, 65 odsto visokoškolskih ustanova dobilo je "žuto svetlo", što ukazuje na to da institucija ima određena pravila koja su tako formulisana da mogu da se koriste za ograničavanje slobode govora.

Studentkinja Univerziteta Prinston i urednica konzervativnog časopisa "Prinston Tori" Aleksandra Orbač rekla je da dobila "naredbu o zabrani kontakta" od zvaničnika na univerzitetu, nakon što su se propalestinski studenti žalili na njeno izveštavanje.

Direktiva koja u praksi podrazumeva zabranu prilaska kampusu obično je rezervisana za slučajeve navodnog sekusalnog uznemiravanja.

Američki list navodi da sličnih situacija ima i na drugim univerzitetima, poput onog u Teksasu gde su čelnici te visokoškolske ustanove uklonili tzv. "duhovni kamen" gde su studenti mogli javno da iznesu svoje mišljenje.

On je uklonjen, nakon što su poruke navodno postale "previše zapaljive".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet