Fokus

Savet bezbednosti UN glasaće o zahtevu za humanitarnu pomoć i prekid vatre u Gazi, SAD nagovestile veto

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2024

-

11:46

Savet bezbednosti UN glasaće o zahtevu za humanitarnu pomoć i prekid vatre u Gazi, SAD nagovestile veto
Savet bezbednosti UN glasaće o zahtevu za humanitarnu pomoć i prekid vatre u Gazi, SAD nagovestile veto - Copyright Tanjug/Zoran Colić

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija verovatno će u utorak, 20. februara glasati o predlogu Alžira da SB UN zahteva hitnu humanitarnu pomoć i prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su SAD signalizirale da će uložiti veto, prenosi Rojters.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild je izjavila da bi takva rezolucija mogla da ugrozi "osetljive pregovore" koji imaju za cilj posredovanje u dogovoru o uspostavljanju primirja.

"Sjedinjene Države ne podržavaju akciju po ovom nacrtu rezolucije. Ako i bude glasanja o predlogu ove rezolucije - neće biti usvojen", navedeno je u današnjem saopštenju Tomas-Grinfildove.

U saopštenju se ističe da je od ključne važnosti da sve strane pruže najbolje šanse za uspeh ovog procesa, a ne da nameću mere koje ga dovode u opasnost. Da bi bila usvojena rezolucija u SB UN potrebno je da najmanje devet članica glasa "za", ali samo pod uslovom da ni jedna od stalnih članica ne uloži veto.

Komentari (0)

Svet