Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael poslao delegaciju u Katar: Visoki zvaničnik otkrio nacrt sporazuma o primirju sa Hamasom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/02/2024

-

09:00

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael poslao delegaciju u Katar: Visoki zvaničnik otkrio nacrt sporazuma o primirju sa Hamasom
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael poslao delegaciju u Katar: Visoki zvaničnik otkrio nacrt sporazuma o primirju sa Hamasom - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

U pregovorima o humanitarnom prekidu vatre u Gazi sa predstavnicima Izraela u Parizu sinoć je postignut "značajan napredak", objavili su izraelski mediji. Pregovori napreduju i pošto sve strane pokazuju fleksibilnost, dogovor bi mogao da se postigne pre Ramazana, koji počinje 10. marta, izvestio je Harec, prenosi Politiko. Šef obaveštajne službe Mosada Dejvid Barnea predvodi izraelsku delegaciju u pregovorima sa zvaničnicima SAD, Katara i Egipta. Predstavnici Katara i Egipta u Parizu su predstavili dogovor postignut sa liderima Hamasa, koji predviđa šestonedeljni prekid vatre i oslobađanje starih i bolesnih talaca, u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu, preneo je juče Asošijeted pres.

Ključni događaji:

  • Izraelski mediji: Napredak u mirovnim pregovorima u Parizu
  • Kirbi: SAD protiv smanjenja Gaze i prisilnog raseljavanja
  • UNRWA obustavila rad na severu Pojasa Gaze zbog manjka sredstava
  • Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.
  • Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.12 Netanijahu: Nejasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da još nije jasno da li će se sporazum o taocima materijalizovati na osnovu tekućih pregovora.

Netanijahu je, govoreći u intervjuu za CBS njuz, dodao da se sastao sa osobljem kasnije danas kako bi razmotrio dvostruki vojni plan koji uključuje evakuaciju palestinskih civila u Gazi i operaciju uništavanja preostalih bataljona Hamasa, preneo je Rojters.

"Ako postignemo dogovor, stvar će biti malo odložena, ali će se desiti. Ako ne bude dogovora, svejedno ćemo to učiniti", rekao je on za CBS njuz.

Tanjug/AP/Ronen Zvulun

 

18.17 Abas ponovio da se protivi izraelskim planovima za operaciju u Rafi

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izjavio je danas u razgovoru sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu, da se protivi izraelskim planovima za vojnu operaciju u Rafi, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, gde se nalazi više od milion Palestinaca.

Većina tih Palestinaca izbegla je u Rafu bežeći od borbi u ostalim delovima enklave, objavili su mediji na arapskom jeziku.

Abas i jordanski kralj su razgovarali o najnovijim dešavanjima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i o naporima da se poveća količina humanitarne pomoći za Palestince u enklavi, posebno za njen severni deo.

17.25 Bela kuća: Bajden nije obavešten o planu Izraela za vojne operacije u Rafi

Predsednik SAD Džozef Bajden nije obavešten o planu Izraela za vojne operacije u Rafi, ali veruje da se životi civila moraju zaštititi, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u intervjuu za NBC njuz.

"Ne verujemo da operacija, velika vojna operacija, treba da se nastavi u Rafi osim ako ne postoji jasan i sprovodljiv plan da se ti civili zaštite, da se prebace na bezbedna mesta, nahrane, obuku i smeste", rekao je Saliven, preneo je Rojters.

AP Photo/Evan Vucci

 

16.29 Saliven: SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli razumevanje o konturama sporazuma

SAD, Egipat, Katar i Izrael postigli su razumevanje o "osnovnim konturama" sporazuma o oslobađanju talaca za privremeni prekid vatre u Gazi, izjavio je danas američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na CNN-u.

O sporazumu se još pregovara, rekao je Saliven, preneo je Rojters. On je dodao je da će Katar i Egipat morati posredno da razgovaraju sa Hamasom.

15.52 IDF potvrdio smrt još jednog svog pripadnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su danas smrt svog pripadnika Oza Danijela, koji je ubijen u napadu Hamasa na jugu Izraela, nakon čega je njegovo telo odneto u Pojas Gaze. Narednik Oz Danijel (19) je služio u 77. bataljonu 7. oklopne brigade, a njegovu smrt je nedavno proglasio glavni rabin na osnovu saznanja i novih obaveštajnih informacija, preneo je Tajms of Izrael.

14.50 Iran: Cilj napada na Hute eskaliranje tenzija u regionu

Iran je danas osudio najnovije udare Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na Jemen i optužio te zemlje da žele da "eskaliraju tenzije i krize u regionu".

"Ovakvim napadima Amerika i Britanija nastoje da eskaliraju tenzije i krize u regionu i prošire obim rata i nestabilnosti“, naveo je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u saopštenju.

Dodao je da takva "proizvoljna i agresivna vojna operacija" neće ništa doneti "državama agresorima“, prenosi Tajms of Izrael.

14.23 TV Al-Kahira Al-Ihbarija: Razgovori o situaciji u Gazi nastavljeni u Dohi

Razgovori o situaciji u Gazi, u kojima učestvuju delegacije Egipta, Izraela, Katara i SAD, nastavljeni su u Dohi, javila je televizija Al-Kahira Al-Ihbarija, pozivajući se na egipatske izvore. Prema navodima neimenovanih izvora, sastanku prisustvuju i pripadnici palestinskog pokreta Hamas.

Nakon završetka konsultacija u Kataru, strane će krenuti u Kairo da nastave razgovore u cilju uspostavljanja primirja u Gazi i razmene izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike koje drži Izrael. Izvori su za televiziju, takođe, rekli da će razgovori u Kairu i Dohi biti deo procesa koji je pokrenut na konsultacijama u Parizu 23. i 24. februara.

12.50 Borbe Izraelaca i Hamasa traju paralelno sa pregovorima o primirju i taocima

Izraelska vojska i naoružani Palestinci sukobili su se tokom vikenda duž Pojasa Gaze, saopštile su danas obe strane, dok posrednici pokušavaju da dođu do dogovora o prekidu vatre, oslobađanju talaca iz Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

profimedia

 

Verovatnoća da se dođe do bilo kakvog dogovora je i dalje neizvesna, dok Izrael, paralelno, planira da proširi svoju ofanzivu kako bi uništio Hamas, a militantna grupa zahteva trajan prekid skoro petomesečnog rata, navodi Rojters. Palestinski stanovnici rekli su da su izraelske snage granatirale nekoliko oblasti u enklavi, a tenkovi su ušli u Beit Lahiju.

11.36 Sirijska vojska oborila sedam dronova iznad Hame i Idliba

Sirijske oružane snage oborile su sedam dronova koji su ciljali vojne pozicije i sela u pokrajinama Hama i Idlib, preneli su sirijski državni mediji današnje saopštenje ministarstva odbrane. Ministarstvo je navelo da su dronove lansirali "teroristi", navodi Rojters. Više detalja zasad nije poznato.

11.15 Izraelski mediji: Načinjen napredak ka postizanju dogovora o prekidu vatre

Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javljaju danas izraelski mediji. Izraelski ratni kabinet održao je u subotu uveče telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma sačinjenog u Parizu, u kojem je učestvovao Izrael sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara. Nekoliko izraelskih medija, citirajući neimenovane izvore, rekli su da je Izrael prećutno odobrio dogovor i da će poslati delegaciju u Katar na dalje razgovore.

10.45 Ministarstvo zdravlja: Ubijeno najmanje 29.692 Palestinca

Broj umrlih u Gazi dostigao je 29.692, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, a 69.879 povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze. Većina žrtava su žene i deca, saopštilo je ministarstvo, a na hiljade tela će verovatno ostati nepobrojano pod ruševinama širom Gaze, prenosi Gardijan.

09.55 Izrael poslao delegaciju u Katar na pregovore

Izraelski ratni kabinet odobrio je u subotu uveče nastavak mirovnih pregovora i slanje pregovarača u Katar kako bi razgovarali o obezbeđivanju primirja u ratu protiv Hamasa i povratku talaca koji se drže u Gazi, rekli su zvaničnici i lokalni mediji, prenosi Euronews.

Delegacija se prethodno sastala u Parizu sa posrednicima iz SAD, Katara i Egipta. Visoki egipatski zvaničnik uključen u posredovanje između Izraela i Hamasa zajedno sa Katarom otkrio je da nacrt sporazuma podrazumeva oslobađanje otprilike 40 žena i starijih talaca koji se drže u Gazi u zamenu za do 300 palestinskih zatvorenika koje je pritvorio Izrael, prvenstveno žena, maloletnika i starijih osoba.

09.52 Izraelska vojska u Kan Junisu pronašla teroriste i zaplenila više različitog oružja

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izraelski vojnici angažovani u borbama u zapadnom Kan Junisu i da su tokom proteklog dana "borci uhapsili više terorista koji su pokušali da pobegnu pod zaštitom stanovništva". Izraelska vojska je takođe saopštila da je ubila više "terorista" i da su pronašli različito oružje, uključujući snajpersko, pušku tipa kalašnjikov, granate i čaure, prenosi Gardijan.

Tanjug AP/Sam McNeil

 

"Snage divizije Gaza identifikovale su terorističku ćeliju koja je upravljala dronom u oblasti Šati, a napao je avion vazduhoplovnih snaga i eliminisao ćeliju". Tokom poslednjeg dana, vazdušne snage su izvele nekoliko napada u Pojasu Gaze i pogodile Hamasove vazdušne snage", navodi IDF na mreži Iks

08.30 Huti gađali američki tanker, SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena

Jemenski pobunjenici Huti gađali su američki tanker "MV Torm Tor" u Adenskom zalivu, saopštio je danas portparol ove militantne grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena.

Grupa je gađala naftni tanker "sa nekoliko brodskih projektila", istakao je Sarea, prenosi Rojters.
Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da je američki ratni brod "USS Mejson" oborio u subotu jednu protivbrodsku raketu ispaljenu ka Adenskom zalivu sa teritorije koju kontrolišu Huti. CENTCOM dodaje da ni "USS Mejson", a ni "MV Torm Tor" nisu pretrpeli oštećenja, niti da ima povređenih.

08.10 SAD i Velika Britanija pogodile 18 meta Huta kao odgovor na nedavni porast napada na brodove

SAD i Velika Britanija su sinoć pogodile više od 10 meta jemenske pobunjeničke grupe Huti, kao odgovor na nedavni porast napada te grupe koju podržava Iran na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, uključujući raketni napad prošle nedelje koji je izazvao požar na teretnom brodu.

Prema navodima američkih zvaničnika, američki i britanski borbeni avioni pogodili su oko 18 meta na više lokacija, gađajući rakete, lansere, bespilotne letelice i bespilotna nadvodna i podvodna vozila, preneo je ABC news. Oni su to izjavili pod uslovom da ne budu imenovani kako bi izneli rane detalje vojne operacije koja je u toku.

Ovo je četvrti put da su američka i britanska vojska sprovele kombinovanu operaciju protiv Huta od 12. januara.

AP/AP Photo

 

08.00 Borelj: Izjava Smotriča o izgradnji još 3.300 kuća na Zapadnoj obali zapaljiva i opasna

Najava izraelskog ministra Bezalela Smotriča da će biti izgrađeno 3.300 novih jedinica u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali je zapaljiva i opasna, izjavio je juče visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. "Naselja čine Izraelce i Palestince manje bezbednim, podstiču tenzije, ometaju mirovne napore i predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava", napisao je Borelj na platformi X.

Izrael planira da izgradi više od 3.300 novih domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali kao odgovor na smrtonosni palestinski napad, rekao je Smotrič u četvrtak kasno uveče, nakon što su tri palestinska naoružana napadača otvorila vatru na automobile u blizini naselja Male Adumim, ubivši jednog Izraelca i ranivši petoricu.

07.45 Da Silva: Ako ovo nije genocid, šta je?

Brazilski predsednik Lula da Silva izjavio je sinoć da izraelska vojska sprovodi genocid nad palestinskim civilima u Pojasu Gaze. "Ovo što radi Izrael nije rat, to je genocid, jer ubijaju žene i decu", rekao je Da Silva u Rio de Žaneiru, prenosi palestinska agencija VAFA.

Tanjug/AP/Gustavo Moreno

 

"Ovo je genocid. Hiljade mrtve dece, hiljade nestale dece. Ne umiru vojnici, već žene i deca u bolnicama. Ako ovo nije genocid, ja ne znam šta jeste", kazao je Da Silva. On je istakao da je neprihvatljivo da deca i žene u Gazi ostaju bez bilo kakve hrane ili čaše mleka.

 

 

Komentari (0)

Svet