Fokus

Rok ističe u petak: Bajden će razgovarati sa liderima u Kongresu oko zakona o finansiranju vlade

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

11:03

Rok ističe u petak: Bajden će razgovarati sa liderima u Kongresu oko zakona o finansiranju vlade
Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džozef Bajden planira da se sutra sastane s liderima Kongresa, jer se približava 1. mart, kada ističe zakon o privremenom finansiranju vlade, saopštila je Bela kuća.

Bajden će se sastati sa liderima demokrata i republikanaca iz Predstavničkog doma i Senata kako bi razgovarali o "hitnosti" usvajanja zakona o finansiranju vlade, pre nego što istekne rok u petak u ponoć po istočnom vremenu (6.00 po srednjeevropskom), navodi Rojters.

On takođe planira da razgovara o zakonu kojim bi se pružila pomoć Ukrajini, Izraelu i kineskom regionu Tajvan, a koji takođe još nije usvojen. Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je u nedelju da i dalje nema dogovora o zakonu o finansiranju vlade i pozvao je republikanca, predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona da "istupi" i doprinese dvostranačkom kompromisu, uprkos primedbama većine konzervativnih poslanika.

Džonson je u nedelju objavio na platformi X (Tviter) da republikanci i dalje pregovaraju u dobroj nameri i da su se borili za mnoge tačke rasprave, koje su bile kasniji zahtevi demokrata. On je rekao da se nada da će se naći rešenje "što pre je moguće". Finansiranje će se obustaviti 2. marta u ponoć po lokalnom vremenu za neke savezne agencije, uključujući i ministarstvo saobraćaja, dok se ministarstvo odbrane suočava sa krajnjim rokom 8. marta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet