Fokus

Bolsonaro: Optužbe da sam pokušao da izvedem državni udar su lažne, postao sam žrtva političkog terora

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

12:25

Bolsonaro: Optužbe da sam pokušao da izvedem državni udar su lažne, postao sam žrtva političkog terora
Žair Bolsonaro - Copyright Tanjug/(AP Photo/Andre Penner)

veličina teksta

Aa Aa

Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da je postao žrtva političkog terora nakon što je napustio predsedničku poziciju, dodajući da su optužbe protiv njega da je pokušao da izvede državni udar lažne.

On je pred desetinama hiljada pristalica na skupu u Sao Paolu zatražio amnestiju za stotine njih koji su osuđeni za napade na zgrade u kojima se nalaze javne institucije početkom januara prošle godine, odbacivši optužbe protiv njega kao politički motivisane, prenosi BBC.

Bolsonaro je govorio i o narednim predsedničkim izborima 2026. godine, uprkos tome što mu je zabranjeno da se u narednih osam godina kandiduje za bilo koju javnu funkciju zbog, kako se navodi, podrivanja izbornog sistema u zemlji i njegovih tvrdnji da su poslednjih izbori bili lažni, uprkos tome što nije bilo dokata o izbornoj prevari.

Njegove pristalice smatraju da su na skupu demonstrirale za slobodu, prvenstveno slobodu govora. Policija istražuje da li je Bolsonaro podstakao neuspeli državni udar nakon poraza na izborima 2022.

Ranije ovog meseca, Bolsonaro je vratio svoj pasoš zbog istrage povodom optužbi da je pokušao da poništi rezultate izbora iz oktobra 2022. i izvrši pritisak na vojne lidere da mu se pridruže pokušaju državnog udara.

Nakon poraza na izborima od sadašnjeg predsednika Luiza Inasija Lule da Silve, na hiljade Bolsonarovih pristalica upalo je u vladine zgrade u Braziliji, uključujući predsedniču palatu, Vrhovni sud i Kongres, koje su pljačkali i demolirali.

Bolsonaro se u vreme upada u zgrade vlasti nalazio u SAD, a u Brazil se vratio u martu prošle godine, ističući da nema čega da se plaši.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet