Fokus

Bolsonaru oduzet pasoš: Bivši predsednik Brazila pod istragom zbog navodnog planiranja vojnog udara

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

23:50

Bolsonaru oduzet pasoš: Bivši predsednik Brazila pod istragom zbog navodnog planiranja vojnog udara
Tanjug/AP/Eraldo Peres - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Brazilska policija je danas oduzela pasoš bivšem predsedniku Žairu Bolsonaru i optužila ga da je uređivao nacrt dekreta za poništavanje izbornih rezultata, vršio pritisak na vojne zvaničnike da se pridruže pokušaju državnog udara i zaveru da zatvori sudiju Vrhovnog suda.

Optužbe su rezultat istrage protiv Bolsonara i njegovog užeg kruga zbog navodnog planiranja vojnog udara nakon njegovog poraza na izborima od predsednika Luiza Inasija Lule da Silve 2022. godine, preneo je Rojters.

Današnja operacija je uključivala naloge za pretres četvorice bivših ministara i hapšenje četiri bivša pomoćnika.

Zvaničnik savezne policije koji je direktno učestvovao u pretresima, rekao je da su dokazi protiv Bolsonara jaki, dodajući da oduzimanje pasoša olakšava njegovo hapšenje uz smanjenje rizika da on odleti iz zemlje.

"S obzirom da je on moćna politička ličnost, bolje je sačekati na optužnicu i osuđujuću presudu pre hapšenja", kazao je policijski izvor, koji nije želeo da bude imenovan.

Prema njegovim rečima, hapšenje iz predostrožnosti otvorilo bi dosta prostora za optužbe za politički progon.

Bolsonaro je bio u svojoj kući na plaži u državi Rio de Žaneiro kada je policija stigla rano ujutru, zahtevajući od njega da im preda dokument. 

Brazilska savezna policija je sada u posedu pasoša, saopštio je portparol porodice Bolsonaro Fabio Vajngarten.

"Napustio sam vladu pre više od godinu dana i još uvek trpim nemilosrdni progon", rekao je Bolsonaro za list "Folha de Sao Paulo".

Bolsonaro je već proglašen politički nepodobnim do 2030. zbog širenja izbornih laži i suočava se sa nekoliko istraga koje bi ga mogle dovesti u zatvor. 

On je negirao sva krivična dela i istrage ocenjuje politički motivisanim.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet