Fokus

Sutra parlamentarni izbori u Iranu, test podrške vlastima i ajatolahu Aliju Hamneiju posle serije protesta

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

20:05

Sutra parlamentarni izbori u Iranu, test podrške vlastima i ajatolahu Aliju Hamneiju posle serije protesta
Sutra parlamentarni izbori u Iranu, test podrške vlastima i ajatolahu Aliju Hamneiju posle serije protesta - Copyright Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

U Iranu se sutra održavaju parlamentarni izbori, za koji se očekuje da će biti test popularnosti verskom rukovodstvu, usled rastućeg nezadovoljstva zbog političkih, socijalnih i ekonomskih kriza, ocenjuje Rojters.

Glasanje će biti prvo merilo podrške Iranaca vrhovnom verskom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju i zvaničnom Teheranu posle antivladinih protesta 2022. i 2023. godine, koji su doveli do najvećih nemira od Islamske revolucije 1979. 

Uz parlamentarne izbore, biraće se i 88 članova religioznog tela pod imenom Skupština stručnjaka, čiji je zadatak da imenuje ili smeni vrhovnog poglavara.

Očekuje se da će u parlamentu većinu zadržati najveća tvrdolinijska grupa, koju čine bivši članovi elitne Revolucionarne garde i povezana Basidž milicija, kao i drugi političari lojalni vrhovnom vođi Hamneiju.

To takođe uključuje Bhakte i Tragaoce za putem Islamske revolucije, Front stabilnosti Islamske revolucije, Stranku islamske koalicije i Udruženje militantnih sveštenika.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

Rekordan broj od više od 15.000 parlamentarnih kandidata prošli su ispitivanje Saveta čuvara, što je skoro 75 odsto od ukupnog broja kandidata koji su se prvobitno registrovali za izbore, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana.

Savet je tvrdolinijski organ sveštenika i pravnika koji procenjuju privrženost islamu, verovanje u sistem verskih zakon i u Islamsku republiku, prenosi Rojters.

Ovo telo čuvara kvalifikovalo je 144 sveštenika od 510 osoba koje su prijavile kandidaturu za Skupštinu stručnjaka.

Bivšem predsedniku zabranjeno da se kandiduje

Bivšem predsedniku Hasanu Rohaniju Savet čuvara zabranio je da se kandiduje.

Uprkos 103 nacionalne i pokrajinske stranke koje je izbrojalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Iranu nedostaje tradicija disciplinovanog članstva u partijama ili detaljne partijske platforme, a politika je podeljena na frakcije, napominje Rojters.

Reformisti, kojima je učešće u politici zabranjeno nakon što su osporili ponovni izbor tvrdolinijskog predsednika 2009. godine, nisu podržali nijednu listu kandidata za parlament.

Proreformski kandidati su se suočili sa diskvalifikacijama na parlamentarnim izborima 2020. godine, iako zahtevaju postepene promene u Islamskoj republici.

Ali posle godina neuspešnih pokušaja da povećaju političke i društvene slobode, njihovu agendu demonstranti su odbacili kao neadekvatnu 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet