Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael pristao na okvirni predlog prekida vatre u Gazi, čeka se Hamas

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/03/2024

-

09:01

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael pristao na okvirni predlog prekida vatre u Gazi, čeka se Hamas
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael pristao na okvirni predlog prekida vatre u Gazi, čeka se Hamas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 148 dana. U najnovijem napadu izraelske vojske u centralnoj Gazi poginulo je najmanje četvoro civila, dan nakon što je u smrtonosnom incidentu u severnom delu Gaze stradalo više od 110 osoba. Južna Afrika saopštila je da je Izrael prekršio privremene mere Međunarodnog suda pravde. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je ovo situacija koja zahteva efikasnu i nezavisnu istragu. Prethodno su SAD blokirale saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojim se Izrael okrivljuje za ubistvo više od 100 ljudi.

Ključni događaji:

  • Bajden najavio da će SAD početi da ispuštaju iz vazduha pomoć u Gazi
  • Južna Afrika: Izrael prekršio mere MSP-a ubijanjem civila koji su čekali hranu
  • Fidan: Trenutni međunarodni poredak ne obećava pravdu i jednakost
  • Poslanici iz 12 zemalja traže od svojih vlada da uvedu embargo na oružje Izraelu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.06 Izraelska vojska najavila istragu zbog pokolja na severu Gaze

Izraelska vojska (IDF) je danas najavila iscrpnu i istinitu istragu o smrti više od 100 Palestinaca koji su ove nedelje čekali humanitarnu pomoć na severu Gaze, nakon što je taj zločin izazvao osude i pozive na međunarodnu istragu. „Istražujemo ovaj incident, imamo svu dokumentaciju koja nam je potrebna da bismo sproveli iscrpnu, istinitu istragu o činjenicama o ovom incidentu i iznećemo naše nalaze. To je bila humanitarna operacija koju smo vodili i tvrdnja da smo namerno napali konvoj i namerno povredili ljude je potpuno neosnovana“, rekao je portparol IDF Danijel Hagari novinarima u Tel Avivu.

21.06 Na antivladinom protestu u Tel Avivu uhapšeno najmanje sedam demonstranata

Najmanje sedam osoba je uhapšeno na antivladinom protestu u Tel Avivu zbog pokušaja blokiranja puteva, saopštila je danas izraelska policija. Demonstranti su uspeli da zatvore magistralu Begin koja ide ka jugu zemlje i čini se da se kreću ka auto-putu Ajalon u pokušaju da zatvore i njega, preneo je Tajms of Izrael. Ove nedelje nije raspoređena policije da patrolira ulicama. Policija je umesto toga rasporedila desetak terenskih vozila koja su parkirana u centru Tel Aviva na Trgu demokratije.

18.40 Izrael pristao na okvirni predlog prekida vatre u Gazi

Izrael je u suštini podržao okvir predloženog sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, rekao je danas visoki zvaničnik američke administracije. Sada se čeka pristanak Hamasa, navodi Euronews.

Izraelsci su "manje-više prihvatili" ovaj predlog, koji uključuje šestonedeljni prekid vatre u Gazi, kao i oslobađanje izraelskih talaca koje je Hamas oteo, odnosno bolesnih, ranjenih, dece, starijih i žena, rekao je zvaničnik.

"Izraelci su u suštini potpisali elemente sporazuma“, rekao je zvaničnik i nastavio: "Trenutno je lopta u dvorištu Hamasa i mi nastavljamo da vršimo pritisak koliko god možemo".

Zvaničnici su izneli detalje pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da javno raspravljaju o detaljima tekućih pregovora o prekidu vatre.

18.20 EU: Mnoge Palestince u haosu na severu Gaze ubila vojska Izraela

Mnogi Palestinci ubijeni ili ranjeni u haosu koji je izbio dok su pokušavali da izvuku vreće brašna iz konvoja pomoći na severu Gaze, pogođeni su vatrom izraelske vojske, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), pozivajući na pokretanje međunarodne istrage. EEAS je saopštila da odgovornost za krizu leži u "ograničenjima koje je uvela izraelska vojska i opstrukcijama nasilnih ekstremista u snabdevanju humanitarnom pomoći", prenosi AP.

Više od 100 osoba je stradalo, a više od 700 je povređeno u pucnjavi izraelske vojske na Palestince koji su čekali u redu za hranu, saopšteno je ranije iz Hamasa. Sa druge strane, izraelski zvaničnici tvrde da je veliki broj žrtava rezultat stampeda, a ne napada izraelske vojske.

Associated Press

17.14 Delegacija Hamasa putuje u Kairo na razgovore o pauzi u sukobima u Gazi

Delegacija Hamasa danas će, kako se očekuje, otputovati u Kairo na razgovore o uspostavljanju privremenog primirja u Pojasu Gaze, rekao je neimenovani izvor blizak grupi. Izvor je naveo da će se delegacija Hamasa sastati sa predstavnicima Egipta koji posreduju u pregovorima Izraela i te palestinske militantne grupe radi pauze u sukobima i razmene talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, objavio je "Tajms of Izrael".

Izvor je rekao da će delegacija Hamasa pratiti razvoj pregovora i podneti "zvanični odgovor" te palestinske grupe na predlog koji je iznesen sa izraelskim pregovaračima u Parizu krajem prošlog meseca.

Predstavnici Egipta, Katara i SAD posreduju između izraelskih i Hamasovih pregovarača u pokušaju da se obezbedi pauza u borbama pre svetog muslimanskog meseca posta - Ramazana - koji počinje 10. marta.

15.56 Vojska SAD izvela prvo isporučivanje pomoći Gazi iz vazduha

Vojska SAD izvela je danas prvo isporučivanje humanitarne pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, rekla su dva neimenovana američka zvaničnika za Rojters. Zvaničnici su naveli da je ispuštanje pomoći izvedeno pomoću tri aviona C-130. Jedan od zvaničnika je rekao da je više od 35.000 obroka bilo u toj pomoći.

15.16 Šolc razgovarao sa papom o ratovima u Pojasu Gaze i Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je razgovarao u Vatikanu sa papom Franjom o velikim problemima u svetu, uključujući ratove u Pojasu Gaze i u Ukrajini i načinima da se ponovo uspostavi mir u svetu.

Šolc je rekao novinarima da je sa papom razgovarao i o pitanju ilegalnih migracija i socijalne pravde, prenela je ANSA. Sastanak pape i Šolca trajao je nešto više od pola sata. 

14.57 Rubimar prvi brod koji je potonuo u Crvenom moru usled napada Huta

Teretni brod "Rubimar", koji su jememenski Huti napali prošlog meseca, potonuo je u južnom Crvenom moru kod obala Jemena, saopštila je danas međunarodno priznata vlada te zemlje.

U saopštenju se navodi da je brod potonuo u petak uveče i upozorava na potencijalnu "ekološku katastrofu", prenosi Rojters.

Kako je ranije saopštila Centralna komanda američke vojske, brod je prevozio više od 41.000 tona đubriva.

Tanjug/AP/Maxar Technologies

 

"Rubimar" je, ako su navodi jemenske vlade tačni, prvi brod koji je potonuo usled napada Huta od kada su počeli njihovi napadi u novembru.

14.22 Najmanje 10 Palestinaca ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu u Rafi

Najmanje 10 Palestinaca ubijeno je danas kada je u izraelskom vazdušnom napadu pogođen šator u gradu Rafa, na jugu Pojasa Gaze, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze. Poginuli su raseljeni Palestinci koji su se sklonili ispred bolnice "Emirejt" u tom gradu, prenosi Rojters. Ministarstvo zdravlja navodi da je među žrtvama lekar koji radi u bolnici.

12.26 Izraelska vojska: Napali smo operativce iranske vojske u Libanu

Izraelska vojska je saopštila da je jutros izvela napad na vozilo u južnom Libanu, i tvrdi da je ciljala operativce divizije Imam Hosein, iranske milicije koja deluje uz Hezbolah. Prema navodima izralske vojske ovi operativci su bili nedavno uključeni u raketni napad na severni Izrael, prenosi Tajms of Izrael. U izveštajima arapskih medija, koji se pozivaju na libanske izvore, navodi se da su tri osobe poginule u napadu.

12.20 Rojters: Pregovori o prekidu vatre u Gazi nastavljaju se u nedelju

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze trebalo bi da budu nastavljeni u nedelju u Kairu, rekli su danas egipatski bezbednosti izvori, prenosi Rojters. Ti izvori su dodali da su se strane dogovorile o trajanju primirja u Gazi, puštanju talaca i zatvorenika, ali da nedostaje saglasnost o povlačenju izraelskih snaga iz severnog dela Pojasa Gaze i povratku Palestinaca.

11.45 Marzuk: Hamas spreman da nastavi pregovore sa Izraelom, ali Tel Aviv nije

Hamas je spreman da nastavi pregovore sa Izraelom preko posrednika, ukoliko se postigne sporazum o prekidu vatre, međutim, Izrael nije spreman za pregovore, izjavio je danas zamenik šefa Politbiroa Hamasa Musa Abu Marzuk.

"Ako dođe do prekida vatre, biće pregovora (sa Izraelom), ali ne direktnih, već preko posrednika. Naš prioritet je obnova Pojasa Gaze, pružanje humanitarne pomoći i oslobađanje zatvorenika. Nakon toga možemo početi pregovore i preko posrednika", rekao je Marzuk za RIA Novosti.

Marzuk je istakao da Izrael ne želi nastavak pregovora sa Hamasom nakon prekida vatre, jer ne želi, kako je naveo, stvaranje palestinske države i jer se zalaže za proterivanje Palestinaca na Sinaj i u Jordan.

11.09 Ministarstvo u Gazi: Najmanje 30.320 Palestinaca ubijeno od 7. oktobra

Najmanje 30.320 Palestinaca je ubijeno, a 71.533 ranjeno u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze koje je pod upravom Hamasa. U poslednja 24 sata u izraelskim napadima ubijena su 92 Palestinca, a 156 je povređeno, prenosi Rojters.

Tajms of Izrael navodi da se u podacima palestinskih vlasti u Gazi ne pravi razlika između poginulih civila i boraca i dodaje da je Izrael saopštio da je u borbama u Gazi ubijeno oko 13.000 pripadnika Hamasa, nakon napada te palestinske miltantne grupe 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

11.06 Palestinska uprava se nada prekidu vatre u Gazi do Ramazana

Palestinska uprava na Zapadnoj obali (PA) se nada da prekid vatre u Pojasu Gaze može biti dogovoren na vreme za Ramazana, izjavio je danas palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki. Govoreći na konferenciji za novinare na diplomatskom forumu u Antaliji, Maliki je rekao da bi PA bila "jedina legitimna vlast" koja bi mogla da upravlja Gazom nakon okončanja sukoba Izraela i Hamasa.

10.30 Mediji: Izraelski dronovi ubili tri borca Hezbolaha, navodno i jednog komandanta

Izraelski dronovi su ubili tri borca Hezbolaha na jugu Libana, saopštili su Rojtersu bezbednosni izvori u toj zemlji. Oni su ubijeni kada je njihov automobil pogođen u blizini grada Nakura, rekli su izvori. Izraelska vojska je saopštila da proverava izveštaje o incidentu, navodi Rojters.

Tajms of Izrael je preneo, pozivajući se na libanske medije, da je u vazdušnom napadu u blizini grada Nakora pogođen automobil, i da su tom prilikom ubijena tri muškarca, među kojima je navodno bio i visokorangirani član militantne grupe Hezbolah.

09.01 SAD pogodile raketu Huta pripremljenu za lansiranje iz Jemena

Američka vojska saopštila je da pogodila raketu zemlja-vazduh, koja je bila spremna za lansiranje iz Jemena od strane pobunjeničke grupe Huti. Centralna komanda SAD saopštila je na mreži X da su Huti ranije u petak lansirali protivbrodsku balističku raketu u Crveno more, prenosi Rojters.

08.17 Bela kuća: SAD rade na otvaranju pomorskog koridora u Gazi za dopremanje pomoći

SAD će udvostručiti napore da otvore pomorski koridor u Gazi da bi dopremile, kako se nadaju, velike količine humanitarne pomoći pomorskim putem, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Pomorski koridor predstavlja proširenje isporuka pomoći koje se već vrše kopnom, a Vašington će nastaviti da traži od Izraela da omogući da više kamiona ulazi u Gazu i otvori više ruta, rekao je Kirbi na brifingu, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

07.58 Poslanici iz 12 zemalja traže od svojih vlada da uvedu embargo na oružje Izraelu

Više od 200 krajnjih levičara iz 12 zemalja uputilo je pismo svojim vladama, pokušavajući da ih ubede da uvedu embargo Izraelu na uvoz oružja zbog najnovijih "grubih kršenja međunarodnog prava" u ratu protiv Hamasa u Gazi. Prema pisanju Gardijana, među potpisnicima su bivši lider Laburističke partije Džeremi Korbin, lider Zelene partije u australijskom senatu, kao i poslanici i političari iz Francuske, Kanade, Belgije, Brazila, Španije, Holandije, Irske i Turske.

Jedini američki potpisnik je demokrata Rašida Tlaib iz Predstavničkog doma.

"Znamo da su smrtonosna oružja i njihovi delovi, napravljeni kod nas ili prebačeni preko naših zemalja, trenutno pomažu u izraelskom napadu na Palestinu, gde je poginulo 30.000 ljudi u Gazi i na Zapadnoj obali. Ne možemo više da čekamo. Nakon privremene presude Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe za genocid protiv države Izrael, oružje na embargo je više od moralne obaveze, postao je pravni zahtev", naveli su poslanici.

07.17 Južna Afrika: Izrael prekršio mere MSP-a ubijanjem civila koji su čekali hranu

Južna Afrika saopštila je da je Izrael, ubijanjem Palestinaca na severu Gaze koji su stajali u redu za hrane, prekršio privremene mere Međunarodnog suda pravde.

"Južna Afrika osuđuje masakr 112 Palestinaca i ranjavanje stotina drugih koji su tražili pomo. Ovaj najnoviji zločin predstavlja još jedno kršenje međunarodnog prava i obavezujućih privremenih mera Međunarodnog suda pravde", navdodi se u saopštenju južnoafričke vlade, prenosi Rojters.

 

06.50 Gutereš: Ubistvo više od 100 Palestinaca u Gazi zahteva efikasnu nezavisnu istragu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je ubistvo više od 100 ljudi koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi situacija koja zahteva efikasnu i nezavisnu istragu.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

Gutereš je, u Sent Vinsentu i Grenadinima, pre samita Zajednice latinoameričkih i karipskih država, rekao da je "šokiran" najnovijim incidentom u ratu Izraela i Gaze, javlja Rojters.

Generalni sekretar je, odgovarajući na pitanja o neuspehu nedavne rezolucije SB UN kojom se zahtevao prekid vatre u Pojasu Gaze, naglasio da pogoršanje geopolitičkih podela "transformiše moć veta u delotvoran instrument paralize delovanja Saveta bezbednosti".

 

Komentari (0)

Svet