Fokus

"Ledeno doba" u SAD: Nezapamćena snežna oluja okovala Kaliforniju i Nevadu, 15.000 domaćinstava ostalo bez struje

Komentari

Autor: BBC

03/03/2024

-

21:48

"Ledeno doba" u SAD: Nezapamćena snežna oluja okovala Kaliforniju i Nevadu,  15.000 domaćinstava ostalo bez struje
"Ledeno doba" u SAD: Nezapamćena snežna oluja okovala Kaliforniju i Nevadu, 15.000 domaćinstava ostalo bez struje - Copyright Tanjug AP/Brooke Hess-Homeier

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna mećava nastavlja da pogađa delove Kalifornije i Nevade na zapadu Sjedinjenih Država. Nevreme je zatvorilo glavne puteve i skijališta u dve države i ostavio bez struje više od 15.000 korisnika, prenosi BBC.

Snežna oluja je posebno jaka u planinskom regionu Sijera Nevade, sa udarima vetra koji dostižu brzinu od 305 kilometara na sat. 

Ljudi su tamo upozoreni na "veliku i ekstremnu opasnost od lavina", uključujući i šire područje jezera Tahoe.

Mapa nestanka struje pokazuje skoro 15.000 korisnika u Kaliforniji i više od 1.000 u Nevadi bez struje.

Deo auto-puta Interstate 80 dužine 120 kilometara zatvoren je u subotu. Kalifornijska patrolna kancelarija za autoputeve u Trakiju, blizu granice sa Nevadom, objavila je na mreži Iks (bivši Tviter) da su „osoblje hitne pomoći i kamioni za vuču imali teškoće da dođu do vozača zbog mećava“.

Nevreme je najviše pogodilo planinske oblasti.

Više od tri metra snega se očekuje na višim nadmorskim visinama, rekao je meteorolog američke Nacionalne meteorološke službe u subotu, što bi moglo da stvori "zabrinutost po život" onima koji žive u blizini jezera Taho.

Nekoliko skijališta oko jezera zatvoreno je u petak i subotu. Neki se nadaju da će se ponovo otvoriti kasnije u nedelju.

"Tamo pada prilično jak sneg, duva vetar, a struja je nestala u pola grada", rekao je Tomas Petkanas, barmen u Alibi Ale Vorks u Inklajn selu, blizu jezera Tahoe, novinskoj agenciji Asošiejted pres.

„Mi smo jedno od retkih otvorenih mesta danas“, dodao je on.

Nacionalni park Josmit zatvoren je u petak, a posetioci su zamoljeni da ga napuste. Ostaće zatvoren najmanje do nedelje popodne, a moguće i duže u zavisnosti od vremenskih uslova.

Prognostičari su pozvali ljude da ne napuštaju domove tokom vikenda, upozoravajući da bi moglo da potraje iskopavanje putnika iz snega ako se zaglave u oluji.

Sa druge strane, neki drugi delovi SAD i dalje doživljavaju ekstremno vreme.

Šumski požari besne u Teksasu, gde se vatrogasci bore da obuzdaju ogroman požar u teškim vremenskim uslovima.

Komentari (0)

Svet