Fokus

Prva pobeda u kampanji: Niki Hejli bolja na republikanskim predizborima u Vašingtonu

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

07:35

Prva pobeda u kampanji: Niki Hejli bolja na republikanskim predizborima u Vašingtonu
Prva pobeda u kampanji: Niki Hejli bolja na republikanskim predizborima u Vašingtonu - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli pobedila je na stranačkim predizborima u Vašingtonu, zabeleživši svoju prvu pobedu u kampanji za predsedničke izbore ove godine. 

Bivši američki predsednik i favorit za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp pretrpeo je u nedelju prvi poraz na stranačkim predizborima, pošto je Hejli pobedila u Vašingtonu, prenosi AP.

Hejli je u Vašingtonu osvojila glasove svih 19 delegata.Ona je rekla da će ostati u trci za republikansku nominaciju barem tokom predizbora u utorak u 16 američkih država.

Portparolka Hejli Olivija Perez-Kubas navela je da je Hejli postala prva žena koja je pobedila na predizborima republikanaca.

Vašington je uporište demokrata, sa samo oko 23.000 registrovanih republikanaca u gradu, napominje američka agencija, podsećajući da je aktuelni američki predsednik demokrata Džozef Bajden pobedio u Distriktu Kolumbija na predsedničkim izborima 2020. godine sa 92 odsto osvojenih glasova.

Tramp do sada u aktuelnoj kampanji ima podršku 244 delegata, dok Hejli ima podršku 43 delegata, navodi AP. Kandidat treba da ima podršku 1.215 delegata da bi osvojio republikansku nominaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet