Fokus

Hejli poražena u Nevadi, iako Tramp nije ni bio na glasačkom listiću: Sve je izvesnije ko će biti republikanski kandidat

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

12:21

Hejli poražena u Nevadi, iako Tramp nije ni bio na glasačkom listiću: Sve je izvesnije ko će biti republikanski kandidat
Hejli poražena u Nevadi, iako Tramp nije ni bio na glasačkom listiću: Sve je izvesnije ko će biti republikanski kandidat - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Niki Hejli je u Nevadi doživela još jedan poraz u trci kandidata za nominaciju Republikanske stranke za novembarske predsedničke izbore u SAD, iako Donald Tramp nije ni bio na glasačkom listiću.

Prema poslednjim podacima, opcija "niko od ponuđenih kandidata" je na republikanskim predizborima u Nevadi dobila najviše glasova, oko 60 odsto, skoro dvostruko više od Hejlijeve, bivše ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama, koja je dobila 33 odsto, što je za nju neprijatan rezultat, s obzirom da je bila jedini značajan kandidat na glasačkom listiću, navodi AP.

Trampu, bivšem predsedniku SAD, sud države Nevade zabranio je da se nađe na glasačkom listiću, zbog njegove uloge u napadu na zgradu američkog kongresa 6, januara 2020. godine.

Pored toga, Hejli se nije mnogo trudila da vodi kampanju u Nevadi, smatrajući da je proces predizbora "namešten" za Trampa.

AP konstatuje da je trka u suštini besmislena u procesu nominovanja kandidata, pošto je veliki događaj za republikance u četvrtak, kada će ta stranka održati kokuse sa Donaldom Trampom na glasačkom listiću i tada će u Nevadi biti određeno ko će koliko delegata poslati na republikansku nacionalnu konvenciju.

Predizbori se razlikuju od kokusa po tome što kokusi traju obično oko sat vremena i birači za to vreme sede u istoj prostoriji i slušaju kratke govore pristalica kandidata, pre nego što im se podele listići, koje odmah zaokruže i koji se nakon toga broje na licu mesta.

Na predizborima, s druge strane, birači se lično prijavljuju izbornim radnicima kada stignu na mesto za glasanje, nakon čega na glasačkom listiću u kabini tajno glasaju zaokruživanjem ili dopisivanjem imena kandidata.

Predizbore organizuju vlasti u pojedinim državama, dok kokuse organizuju stranke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet