Fokus

Vanredno stanje na Haitiju: Bande oslobodile skoro sve zatvorenike, uveden policijski čas

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

08:24

Vanredno stanje na Haitiju: Bande oslobodile skoro sve zatvorenike, uveden policijski čas
Tanjug/AP/Odelyn Joseph - Copyright Tanjug/AP/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Na Haitiju je proglašeno vanredno stanje u trajanju od 72 sata i uveden policijski čas, a vlada je najavila da će krenuti u potragu za ubicama, otmičarima i drugim nasilnim kriminalcima za koje veruje da su pobegli iz zatvora pošto su bande oslobodile skoro sve zatvorenike muškarce, javlja jutros BBC.

Naoružane bande upale su u zatvor u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu i oslobodile brojne zatvorenike, Većina od oko 4.000 muškaraca koji su bili u zatvoru u glavnom gradu je pobegla, rekao je lokalni novinar za BBC News.

Među zatvorenicima su bili članovi bande optuženi za ubistvo predsednika Žovenela Mojzea 2021. godine.

"Policiji je naređeno da upotrebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju za sprovođenje policijskog časa i hapšenje svih prekršitelja", izjavio je ministar finansija Patrik Boaver koji obavlja dužnost premijera.

Tanjug/AP/Odelyn Joseph

 

Nasilje na Haitiju, najsiromašnijoj zemlji u Americi, eskaliralo je poslednjih godina, a bande koje žele da svrgnu privremenog predsednika Arijela Anrija kontrolišu 80 odsto Port-o-Prensa.
Najnoviji talas nasilja počeo je u četvrtak, kada je predsednik otputovao u Najrobi kako bi razgovarao o dolasku međunarodnih snaga bezbednosti pod vođstvom Kenije.

Vođa bande Džimi Šerizije izjavio je da će voditi koordinisani napad kako bi uklonio Anrija, dodajući da je cilj napada da budu uhvaćeni šef policije Haitija i ministri i sprečen povratak Anrija.

"Svi mi, naoružane grupe u provincijskim gradovima i naoružane grupe u glavnom gradu, smo ujedinjeni", rekao je bivši policajac za koga se smatra da stoji iza nekoliko masakara u glavnom gradu, prenosi BBC.

Tanjug/AP/Odelyn Joseph

 

U talasu naoružanih napada četiri su policajca ubijena, a pet ih je ranjeno. Francuska ambasada na Haitiju savetovala je da se ne putuje u glavni grad i njegovu blizinu.

Policijski sindikat Haitija zatražio je od vojske pomoć u obezbeđivanju zatvora, ali sedište im je napadnuto u subotu kasno uveče.

Arnel Remi, advokat za ljudska prava čija neprofitna organizacija radi u zatvoru, objavio je na X-u da je manje od 100 od gotovo 4.000 zatvorenika ostalo iza rešetaka.

"Ja sam jedini ostao u ćeliji", rekao je neidentifikovani zatvorenik za Rojters.

Tanjug AP/Odelyn Joseph

 

Od ubistva predsednika Mojzea 2021. godine na Haitiju je nasilje u porastu. Još nije izabran njegov naslednik, a izbori nisu održani od 2016. godine.

Prema političkom dogovoru, trebalo je da izbori budu održani, a Anri je trebalo da se povuče sa dužnosti do 7. februara, ali to se nije dogodilo.

UN su u januaru saopštile da su prošle godine više od 8.400 ljudi bili žrtve nasilja bandi na Haitiju, uključujući ubistva, povrede i otmice, što je dvostruko više od broja zabeleženog 2022. godine.​

Komentari (0)

Svet