Planeta

Haos i krvoproliće na Haitiju: Džimi "Roštilj" poveo bande u rat protiv premijera, ubijeno više policajaca

Komentari

Autor: Rojters

01/03/2024

-

09:52

Haos i krvoproliće na Haitiju: Džimi "Roštilj" poveo bande u rat protiv premijera, ubijeno više policajaca
Haos i krvoproliće na Haitiju: Džimi "Roštilj" poveo bande u rat protiv premijera, ubijeno više policajaca - Copyright Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Talas nasilja i opšte panike na ulicama zahvatio je centar prestonice Haitija Port-o-Prensa u četvrtak kada je došlo do pucnjave tokom demonstracija protiv vlasti u kojima učestvuju i naoružane bande.

Oružani sukobi članova bandi, policije i grupa koje uzimaju zakon u svoje ruke dogodili su se na dan kada je premijer Haitija Arijel Henri stigao u Keniju na razgovore o raspoređivanju multinacionalne misije koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Do podneva se većina institucija i preduzeća u gradu zatvorila, a hiljade ljudi pokušavalo je da pobegne iz centra grada peške ili javnim prevozom, rekli su svedoci, prenosi Rojters.

Specijalne policijske jedinice bile su raspoređene po gradu, a Sindikat nacionalne policije SINAPOHA saopštio je da su ubijena četiri policajca, uključujući glavnog inspektora.

Haićanska avio-kompanija "Sanrajz ervejz" zaustavila je letove zbog nasilja, rekao je portparol kompanije, dodajući da su pucnji u blizini aerodroma doveli ljude u opasnost.

"Odlučili smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke. Bitka koju vodimo neće samo srušiti vladu Arijela. To je bitka koja će promeniti ceo sistem", rekao je bivši policajac, a sada vođa bande Džimi Čerizije, poznat pod nadimkom "Roštilj", u snimku koji se deli na društvenim mrežama.

Henri je došao na vlast nakon ubistva prethodnog predsednika 2021. godine i obećao je da će se povući do početka februara, ali je kasnije rekao da se prvo mora ponovo osigurati bezbednost kako bi se izbori bili slobodni i fer.

Bande su od tada proširile svoju teritoriju i sada se procenjuje da kontrolišu veći deo prestonice. UN procenjuju da je u sukobu prošle godine stradalo blizu 5.000 i da je oko 300.000 proterano iz njihovih domova, dok su borbe mnogima uskratile pristup hrani i lečenju.

Portparol UN je u četvrtak rekao da je pet zemalja zvanično obavestilo Ujedinjene nacije o svojoj nameri da pošalje svoje osoblje u okviru međunarodnih snaga, što je Henri hitno zatražio još 2022.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet