Planeta

Doživotna kazna saučesniku u atentatu na predsednika Haitija: U pitanju je bivši doušnik američke DEA

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

22:29

Doživotna kazna saučesniku u atentatu na predsednika Haitija: U pitanju je bivši doušnik američke DEA
Doživotna kazna saučesniku u atentatu na predsednika Haitija: U pitanju je bivši doušnik američke DEA - Copyright Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Američki sud danas je izrekao doživotnu kaznu zatvora Džozefu Vinsentu, bivšem doušniku američke Uprave za borbu protiv droge (DEA) zbog njegove uloge u atentatu na tadašnjeg predsednika Haitija Žovenela Moiza 2021. godine.

Vinsent, koji je dvojni državljanin SAD i Haitija, priznao je da je obezbedio pomoć u zaveri za ubistvo predsednika Haitija, tako što se u svom domu sastajao sa ključnim osobama u zaveri i davao im savete o budućem političkom pejzažu u zemlji.

Vinsent je među 11 optuženih u ovom slučaju, zajedno sa bivšim kolumbijskim vojnicima i biznismenima optuženim za pomaganje u nabavci sredstava i oružja i za izvršavanje napada, javlja Rojters.

Naoružani ljudi su se navodno maskirali u agente DEA u vreme napada, iako je DEA kasnije rekla da Vinsent i drugi dvojni državljanin SAD i Haitija, Džejms Solaže, nisu delovali u ime te agencije, navodi Rojters.

Vinsent će biti zatvoren na Floridi, navodi se u saopštenju američkog suda.

Komentari (0)

Svet