Fokus

Tešeiru čeka 16 godina zatvora: Uzbunjivač iz američke vojske se izjasnio da je kriv po svim tačkama optužnice

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

19:24

Tešeiru čeka 16 godina zatvora: Uzbunjivač iz američke vojske se izjasnio da je kriv po svim tačkama optužnice
Džek Tešeira - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši član američke Nacionalne vazduhoplovne garde Džek Tešeira, optužen za curenje strogo poverljivih vojnih i obaveštajih dokumenata, izjasniće se krivim po svih šest tačaka optužnice i prihvatiće zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina, a zauzvrat ga sud neće teretiti za optužbe u vezi sa špijunažom, javlja Ej-Bi-Si njuz.

On bi trebalo da se kasnije danas pojavi na saslušanju pred saveznim sudom u Bostonu, a sudija će, po članu 11. o saslušanjima, proceniti da li je priznanje dobrovoljno i adekvatno.

Prema potpisanom sporazumu o priznanju krivice podnetom sudu, Tešeira (22) je pristao da se izjasni krivim po optužbama koje ga terete za namerno zadržavanje i prenošenje informacija vezanih sa nacionalnom odbranom.

On je u pritvoru od prošlog aprila, nekoliko nedelja nakon što su osetljiva dokumenta dospela u javnost. Istražitelji su naveli da je Tešeira zloupotrebio svoju poziciju kao sistemski administrator pri Nacionalnoj gardi Masačusetsa da dođe do dokumenata, a onda ih ilegalno proširio internetom koristeći platformu Diskord.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Tešeira se izjasnio da nije kriv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet