Fokus

Tešeira danas pred saveznim sudom zbog curenja podataka iz Pentagona, tužioci traže da ostane u pritvoru

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

16:17

Tešeira danas pred saveznim sudom zbog curenja podataka iz Pentagona, tužioci traže da ostane u pritvoru
Tešeira danas pred saveznim sudom zbog curenja podataka iz Pentagona, tužioci traže da ostane u pritvoru - Copyright Tanjug AP/WCVB-TV via AP

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva američke države Masačusets, Džek Tešeira, optužen za curenje poverljivih vojnih dokumenata, pojaviće se danas pred saveznim sudom.

Očekuje se da će tužioci tražiti da on ostane u pritvoru jer predstavlja rizik po nacionalnu bezbednosti SAD, piše Rojters.

Tužioci navode da je taj 21-godišnjak poverljive dokumente, uključujući neke koji se odnose na kretanje trupa u sukobu između Rusije i Ukrajine, odao grupi gejmera u aplikaciji za razmenu poruka Discord.

Američki federalni tužioci ranije su saopštili da je Tešeira upućivao nasilne pretnje, da je koristio svoj službeni kompjuter na kojem je istraživao masovna streljanja, te da je pokušao da uništi dokaze o svojim prestupima.

Tešeira je ranije ovog meseca optužen za kršenje Zakona o špijunaži zbog nedozvoljnenog kopiranja i prenošenja osetljivog materijala, kao i zbog nezakonitog uklanjanja materijala na neovlašćenoj lokaciji.

Ukoliko bude proglašen krivim, preti mu kazna do 25 godina zatvora.

Dokumenti koji su procureli predstavljaju najozbiljnije kršenje bezbednosti SAD od kada se više od 700.000 dokumenata, video-snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks 2010. godine. Iz Pentagona je curenje nazvano "namernim krivičnim delom". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet