Fokus

Najoštrija Bajdenova kritika na račun Netanjahua do sada: Dok raste pritisak na Izrael, analitičari kažu: Dela, ne reči

Komentari
Najoštrija Bajdenova kritika na račun Netanjahua do sada: Dok raste pritisak na Izrael, analitičari kažu: Dela, ne reči
AP/Baz Ratner, Pool - Copyright AP/Baz Ratner, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Najnovije "trzavice" na relaciji između američkog predsednika Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua svakako nisu prvi nesporazum između njih dvojice te vrste, ali analitičari ocenjuju i da je reč o do sada najoštrijoj kritici iz Vašingtona koja se odnosi na način vođenja izraelske ofanzive na Pojas Gaze. Međutim, opet naglašavaju razliku između onoga što je izgovoreno i između dela koja bi sve to pratila.

Kako je počela najnovija epizoda javnog neslaganja Bajdena i Netanjahua? Reči američkog predsednika koje su odjeknule širom sveta su glasile: "To što izraelski premijer zanemaruje nedužne živote više šteti Izraelu, nego što pomaže Izraelu".

Bajden je u intervjuu za MSNBC poručio da bi kopnena ofanziva na grad Rafu bila "crvena linija", ali je ipak dodao da nikad ne bi napustio Izrael. S druge strane je naveo da Netanjahu “ne može da ostavi još 30.000 Palestinaca mrtve".

Uprkos ovim kritikama, Netanjahu je branio svoju politiku u Gazi. 

"Ne znam tačno na šta je predsednik mislio, ali ako je pod time mislio da forsiram privatnu politiku nasuprot volji većine Izraelaca, i da to šteti interesima Izraela, onda greši po oba pitanja", rekao je Netanijahu u intervjuu za Politico i Bild.

Netanijahu je poručio da namerava da nastavi sa invazijom na grad Rafu, uprkos Bajdenovom upozorenju da je to "crvena linija".

Tanjug/AP/Miriam Alster

 

"Ući ćemo tamo. Nećemo ostaviti Gazu. I ja imam crvenu liniju. Znate šta je ta crvena linija, da se 7. oktobar više ne ponovi", naveo je Netanijahu u nedelju za nemački Axel Springer.

Dodao je da operacija ne bi trajala više od dva meseca, ali nije precizirao vremenski okvir. 

Za to vreme su dva američka zvaničnika rekla za CNN da Amerika ne očekuje da će izraelske snage skoro proširiti vojne operacije na Rafu, dok je više izraelskih zvaničnika poručilo da je ta ofanziva "neizbežna".

"Razlika između retorike i suštine"

To je kontekst u kojem je Bajden pojačao javni pritisak na Netanjahua, ali upkos povećanom izrazu frustracije od strane američkog predsednika, analitičari kažu da nema naznaka da bi on mogao da podstakne Izrael da suštiski promeni način na koji vodi sukob u novoj opasnoj fazi, piše Vašington post.

U tekstu američkog medija se podseća na Bajdenove komentare koji kažu da Netanjahu ima pravo da brani Izrael, ali i na to da se nadao prekidu vatre do početka Ramazana. Pošto je taj dogovor izostao, Bajden je priznao da je postao više zabrinut zbog mogućnosti nasilja u Istočnom Jerusalimu.

Vašington post prenosi izjavu jednog američkog zvaničnika koji je rekao da je Bajdenova pojačana kritika izraelskog vođenja rata zapravo pokušaj signaliziranja Netanjahuu da je američkom predsedniku ponstalo strpljenja dok se povećava broj mrtvih i dok izostaje pomoć narodu u Gazi.

Tanjug/AP/Leo Correa

 

U Izraelu je Bajdenova kritika dočekana različito. Lider opozicije Jair Lapid je optužio Netanjahua da razmišlja o uskim političkim interesima i da želi da umiri krajnje desničarske članove njegovog kabineta.

"SAD su izgubile veru u Netanjahua i to ne iznenađuje. Polovina njegovog kabineta je izgubila veru u njega. kao i većina građana", rekao je Lapid. 

Ali izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je umanjio značaj Bajdenovih komentara uz navode da SAD podržavaju ratne ciljeve Izraela i da je to ono što je važno.

"Moramo da razlikujemo retoriku od suštine", istkao je ministar.  

Upravo na toj razlici između retorike i suštine insistirali su i analitičari prethodnih meseci, ali i opet nakon najnovijih poruka.

Iako je Bajden izreakao do sada najoštriju kritiku na račun Benjamina Netanjahua, dok god nejgove reči ne budu potkrepljene akcijom, one su u riziku da nemaju veliki odjek, piše urednik za međunarodne odnose Sky News-a Dominik Vaghorn.  

Ukazuje na reči Bajdenovih kritičara koji kažu da je to samo priča koju Izrael ne sluša, kao i na to da Bajden za razliku od nekih drugih američkih predsednika odbija da preduzme akciju kako bi primorao Izrael da ga posluša.

profimedia

 

U svom tekstu ističe i da Bajden možda ima ozbiljna neslaganja u vezi sa ofanzivom na Gazu, ali da neće dozvoliti da u UN prođe nijedna rezolucija koja bi to osudila. Takođe, nastavlja da odobrava značajne količine američkog naoružanja. 

"Ukoliko Bajden zaista veruje da Netanijahu čini više štete nego koristi Izraelu, kritičari ga pozivaju da pokaže šta namerva da učini po tom pitanju", piše Vaghorn. 

Pritisak na Bajdena unutar stranke

Stručnjak za maeričko-izraelske odnose i profesor na izraelskom Bar-Ilan Univerzitetu Ejtan Gilboa ide malo dalje u svojoj analizi i napominje da su Bajdenovi oštriji komentari koji se pojavljuju u poslednje vreme razultat frustracije zbog toga što Netanjahu odbija da prihvati američku viziju posleratne Gaze. Podseća da se Netanjahu tokom svoje političke karijere dosledno protivio uspostalvjanju palestinske države.

Takođe kaže i da su Bajdenove primedbe u vezi sa izborima u SAD, odnosno da imaju za cilj da umire progresivne demokrate. Bajden se inače suočava sa sve većim pritiskom unutar stranke da iskoristi američki uticaj da primora Netanjahu na trajni prekid vatre.  

AP Photo/Evan Vucci

 

Ipak, viši saradnik u Karnegi zadužbini za međunarodni mir Aron Dejvid Miler veruje da kritike na račun Netanjahuove vlade imaju odraničenu politički vrednsot za Bajdena.

"Reči bez dela neće vratiti te birače. Krvarenje će se nastaviti sve dok se slike u Gazi ne promene", naveo je. 

Priča o pregovorima: "Nema ništa novo"

U međuvremenu, nema ni datuma za povratak pregovarača Hamasa u Kairo da bi se nastavili razgovori o prekidu vatre u zamenu za oslobađanje talaca, rekao je član političkog biroa Hamasa za CNN.  

"Nema ništa novo", rekao je Hosam Badran za CNN tvrdeći da Netanijahu odbija da odgovori na "fer" zahteve Paliestinaca koji se tiču osnovnih potreba Gaze. Naveo je "zaustalvjanje ubijanja, povlačenje, pružanje pomoći i povratak raseljenih" kao faktore koje bi trebalo uzeti u obzir.  

Delegacija Hamasa je inače napustila Kairo 7. marta nakon nekoliko dana pregovora bez ikakvog pomaka.

Posrednici su se nadali da će imati nacrt sporazuma ove nedelje, ali je malo verovatno da će se to dogoditi.  

Komentari (0)

Svet