Fokus

Vođa demokratske većine u američkom Senatu: Izrael mora da izvrši "značajne korekcije kursa" za trajni mir sa Palestinom

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

18:22

Vođa demokratske većine u američkom Senatu: Izrael mora da izvrši "značajne korekcije kursa" za trajni mir sa Palestinom
Vođa demokratske većine u američkom Senatu: Izrael mora da izvrši "značajne korekcije kursa" za trajni mir sa Palestinom - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer izjavio je danas da Izrael mora da izvrši "značajne korekcije kursa" kako bi postigao trajni mir sa Palestincima.

U govoru u Senatu on je rekao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua "više ne odgovara potrebama Izraela" nakon 7. oktobra, preneo je Rojters.

Demokrata Šumer, dugo veliki pristalica Izraela i najviši izabrani američki zvaničnik Jevrejin, takođe, je rekao da bi bila "ozbiljna greška" da Izrael odbaci rešenje o dve države i pozvao pregovarače u sukobu između Izraela i Gaze da učine sve što je moguće da se obezbedi prekid vatre, oslobode taoci i uputi pomoć Gazi.

On je kritikovao Palestince koji podržavaju militantnu grupu Hamas koja je izvela napad na Izrael 7. oktobra, kao i palestinskog lidera Mahmuda Abasa, zalažući se za nove izbore u Izraelu.

"Ako trenutna koalicija premijera Netanijahua ostane na vlasti nakon što rat počne da se gasi i nastavi da vodi opasnu i zapaljivu politiku koja testira postojeće američke standarde za pomoć, onda Sjedinjene Američke Države neće imati drugog izbora osim da igraju aktivniju ulogu u oblikovanju izraelske politike koristeći našu polugu da promenimo sadašnji kurs", rekao je Šumer.

Prema njegovim rečima, kao demokratija, Izrael ima pravo da bira svoje lidere i SAD treba da prihvati rezultate.

Šumer je istakao da je važno to što Izraelci imaju izbor.

Mora da postoji nova debata o budućnosti Izraela posle 7. oktobra, rekao je Šumer.

"Po mom mišljenju, to se najbolje postiže održavanjem izbora", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet