Planeta

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Američki Senator Šumer oštro kritikovao Netanjahua i pozvao na nove izbore u Izraelu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2024

-

07:55

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Američki Senator Šumer oštro kritikovao Netanjahua i pozvao na nove izbore u Izraelu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Američki Senator Šumer oštro kritikovao Netanjahua i pozvao na nove izbore u Izraelu - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov, Fatima Shbair, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje već 160 dana. Brod koji prevozi humanitarnu pomoć trebalo bi u četvrtak ujutru da stigne do obale Gaze, 48 sati nakon što je napustio Kipar. Nije poznato gde će brod pristati i kako će zalihe biti raspoređene. On vuče baržu koja nosi 200 tona vode, hrane i vitalnih lekova. Hamas je saopštio da je pomoć koju brodom u Gazu donosi španska nevladina organizacija "Open Arms" neadekvatna i suviše spora za 2,4 miliona ljudi. U međuvremenu, izaelske vlasti saopštile su da je u vazdušnom udaru na centar UN-a za distribuciju hrane u južnoj Gazi ubijen komandant Hamasa Muhamed Abu Hasna, ali i četiri osobe, uključujući radnika UN.

Ključni događaji:

  • SAD ne podržavaju invaziju na Rafu bez "jasnog" plana zaštite civila
  • Brod sa humanitarnom pomoći danas stiže u Gazu
  • Izraelski parlament usvojio izmenjeni ratni budžet nakon žestoke debate
  • Izraelci ubili troje Palestinaca na Zapadnoj obali
  • IDF: U napadu na skladište UNRVA ubijen komandant Hamasa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.30 SAD završavaju svoj nacrt rezolucije o prekidu vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države završavaju pisanje svog nacrta rezolucije o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nakon čega će tražiti glasanje o dokumentu pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Nedvosmisleno podržavamo međunarodne diplomatske napore da se uspostavi trenutni i održivi prekid vatre kao deo sporazuma o oslobađanju talaca", navodi se u nacrtu rezolucije, u koji je Rojters imao uvid.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova, ali i da nijedna od stalnih članica SB UN ne uloži veto.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

23.12 Novi napad na Palestince koji čekaju pomoć, najmanje 11 mrtvih

Najmanje 11 osoba poginulo je večeras, a više od 100 ih je ranjeno u novom izraelskom napadu na Palestince koji su čekali na humanitarnu pomoć u gradu Gaza, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze. Do napada je došlo kada su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali pomoć u redu kod kružnog toka Kuvajt u Gazi. 

Video snimci do kojih je došla Al Džazira prikazuju ranjenike koji se dopremaju u bolnicu Al-Šifa. Izraelske snage su i jutros otvoril vatru na Palestince koji su na kružnom toku Kuvajt čekali humanitarnu pomoć, a u tom napadu oginulo je sedam ljudi, dok ih je 86 ranjeno.

23.00 Likud poručio Šumeru: Izrael nije banana republika

Partija premijera Izraela Benjamina Netanijahua, Likud, poručila je danas lideru demokrata u američkom Senatu Čaku Šumeru, koji je pozvao na održavanje izbora u toj zemlji da "Izrael nije banana republika".

"Izrael je nezavisna i ponosna demokratija koja je izabrala premijera Netanijahua, nije neka banana republika. Netanijahu vodi odlučunu politiku koju podržava većina naroda", naveli su iz Likuda, preneo je Tajms of Izrael.

22.45 Hamas: Posrednicima smo predstavili našu viziju mirnovnog sporazuma sa Izraelom

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je večeras da je posrednicima u potencijalnom dogovoru sa Izraelom predstavila svoju "viziju mirnovnog sporazuma koji je baziran na zaustavljanju izraelske agresije nad Palestincima u Pojasu Gaze".

Oni su naveli da su zatražili pomoć, povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove i povlačenje izraelskih snaga sa teritorije palestinske enklave, preneo je Rojters.

Hamasovo viđenje rešenja uključuje i stav grupe o razmeni talaca za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvora, dodao je Hamas, ne precizirajući detalje.

profimedia

 

19.27 Stejt department: Izjave Šumera o Izraelu njegovi stavovi, a ne Bajdenovi

Američki Kongres je nezavisan deo američke vlade, a izjave lidera većine u Senatu Čaka Šumera o novim izborima u Izraelu su njegovi stavovi, a ne administracije predsednika Džozefa Bajdena, rekao je večeras portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Upitan da odgovori da li ima frustracije u administracije zbog izraelskog premijera Benjamina Netanijahuja, Miler je rekao da "postoji određen broj stvari koje administracija želi da Izrael radi drugačije", preneo je Rojters.

19.16 Abas imenovao Mohameda Mustafu za palestinskog premijera

Palestinski predsednik Mahmud Abas imenovao je danas predsednika Palestinskog investicionog fonda Mohameda Mustafu za premijera i zadužio ga da formira novu vladu.

Imenovanje Mustafe i formiranje tehnokratske vlade predstavlja prvi politički korak ka reformisanju Palestinke uprave nakoni izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, prenosi Axios.

Američki portal piše da su arapske i zapadne zemlje podeljene oko toga da li će novi palestinski premijer biti dovoljno nezavisan u odnosu na Abasa kada je reč o sprovođenju unutrašnjih reformi.

18.23 Američki senator oštro kritikovao Netanjahua: Izrael mora da izvrši "značajne korekcije kursa" za trajni mir sa Palestinom 

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer pozvao je na nove izbore u Izraelu, optužujući premijera Benjamina Netanijahua da daje prednost svom "političkom opstanku" iznad zemlje. Šumer, demokrata i najviši jevrejski zvaničnik u Sjedinjenim Državama, rekao je da je Netanjahu "izgubio svoj put". Govoreći u Senatu u sredu, Šumer, dugogodišnji pristalica Izraela, oštro je kritikovao izraelskog lidera za koga je rekao da je dozvolio da "njegov politički opstanak ima prednost nad najboljim interesima Izraela".

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

Izrael, rekao je Šumer, mora da "ispravi kurs" i preduzme korake da bolje zaštiti civile u Gazi. Ovo je prva oštra kritika lidera Izraela, prenosi BBC. Američki zvaničnici, uključujući predsednika Džoa Bajdena, uglavnom su izbegavali da direktno kritikuju Netanjahuov pristup sukobu. Međutim, u koaliciji su poslednjih nedelja počele da se pojavljuju pukotine, a predsednik je upozorio Izrael da ne širi svoju invaziju na grad Rafa, koji je nazvao "crvenom linijom". Opširnije o kritikima Benjamina Netanjahua i poziva na izbore u Izraelu pročitajte u posebnom tekstu.

13.06 WAFA: Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 31.341

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, porastao je na 31.341, potvrdili su danas medicinski izvori za palestinsku agenciju WAFA. Istakli su da su najmanje 73.134 osobe povređene u napadima koji traju 160 dana. "Najmanje 69 ljudi je poginulo, a 110 je povređeno u izraelskim napadima u poslednja 24 sata“, rekli su izvori. Oni su dodali da su mnoge žrtve i dalje zarobljene pod ruševinama i da spasioci ne mogu da dođu do njih.

12.11 Vojska Izraela se priprema za pošiljku pomoći iz Kipra za Gazu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopšile su danas da se pripremaju za brod koji prenosi pošiljku humanitarne pomoći od 200 tona hrane iz Kipra u Gazu. U saopštenju IDF se navodi da se dostava te pomoći sprovodi u koordinaciji sa izraelskim bezbednosnim i civilnim vlastima, u skladu sa direktivom vlade i zahtevom Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tajms of Izrael.

Brod će proći kroz inspekciju mornarice Izraela kada priđe na 37 kilometara od obale Gaze, posle čega će ga mornarica i vazdušne snage ispratiti do obale. Raspodelu pomoći će sprovesti američka organizacija "World Central Kitchen" (WCK). Humanitarni brod španske nevladine organizacije "Open Arms" pošao je u utorak sa pirinčem, brašnom i proteinima organizacije WCK, finansirane od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kipra.

12.05 Šest Palestinaca ubijeno dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć

Izraelska vojska navodno planira da premesti 1,4 miliona raseljenih Palestinaca u Rafu uoči velike ofanzive, piše Euronews na engleskom. Pojavili su se izveštaji u kojima se navodi da je šest osoba ubijeno, a najmanje 83 ranjeno nakon što su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali hranu u gradu Gazi. Napad je usledio nekoliko sati nakon što su izraelske snage bombardovale centar Ujedinjenih nacija za distribuciju hrane u južnom gradu Rafa, ubivši najmanje pet ljudi, uključujući i člana Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA).

Generalni komesar UNRWA Filip Lazarini napisao je na mreži Iks da su "otkako je počeo ovaj rat, napadi na objekte, konvoje i osoblje UN postali uobičajeni u očiglednom nepoštovanju međunarodnog humanitarnog prava".

11.10 Izrael tvrdi da je locirao i uništio raketne bacače

Izraelska vojska je saopštila danas da je locirala i uništila nekoliko raketnih bacača u Gazi. navode da nastavljaju da deluju u Kan Junisu "vršeći ciljane napade na terorističke ciljeve i eliminišući teroriste", prenosi Gardijan.

profimedia

 

10.30 Ministarstvo u Gazi: Stradao 31.341 Palestinac

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 7. oktobra do danas ubijen 31.341 Palestinac. Navode u saopštenju da je u poslednja 24 sata ubijeno još 69 Palestinaca.  Do sada je ranjeno 73.134 osoba.

10.07 Izraelske trupe napustile područje Hamada, narod devastiran

Associated Press

08.50 Al Arabija: Zvaničnici SAD i Irana tajno se sastali u Omanu ove nedelje

Visoki američki i iranski zvaničnici susreli su se tajno u Omanu ranije ove nedelje, pošto je Vašington tražio od Teherana da pomogne u obuzdavanju jemenskih Huta, koji napadaju komercijalne brodove, navodi se u izveštaju koji prenosi Al Arabija. Vodeći zvaničnik u Beloj kući za Bliski istok i izaslanik Stejt departmenta su, prema izveštaju, predvodili američku delegaciju koja se susrela sa iranskim timom, na čijem čelu je bio zamenik ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani. Prema "Fajnenšl tajmsu", koji se poziva na anonimne američke i iranske zvaničnike, razgovori su bili indirektni, a omanski zvaničnici su prenosili poruke između dva štaba.

08.37 Aksios: SAD spremne da uvedu sankcije za izraelska naselja na Zapadnoj obali

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena spremna je da uvede nove sankcije za dva ilegalna izraelska naselja na Zapadnoj obali i tri doseljenika, rekla su za Aksios tri neimenovana američka zvaničnika. Ovaj potez bi predstavljao prvi put da su SAD uvele sankcije čitavim naseljima, a ne samo pojedincima koji u njima žive. Ta ilegalna naselja, koja nisu imenovana u izveštaju, korišćena su kao baza za napade ekstremističkih doseljenika na palestinske civile, rekli su zvaničnici.

Associated Press

07.51 Blinken: Ne podržavamo izraelsku invaziju na Rafu bez plana zaštite civila

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da vlada SAD dosledno upozorava da neće podržati izraelsku invaziju na Rafu bez "jasnog" plana izraelske vlade da zaštiti više od milion raseljenih Palestinaca koji se trenutno tamo nalaze.

Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta

 

Vlada SAD, međutim, "još uvek nije videla takav plan", dodao je on.

"Moramo da vidimo plan koji će civile sačuvati od opasnosti ako dođe do vojne operacije i ne samo to već plan koji će obezbediti da civili imaju sklonište, hranu i lekove", rekao je Blinken, prenosi Al Džazira.

07.40 Izrael: U vazdušnom napadu ubijen jedan od komandanata Hamasa

Izrael je danas saopštio da je u vazdušnom napadu u Pojasu Gaze ubijen jedan od komandanata Hamasa, Mohamed Abu Hasna, preneo je Rojters. Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je ubijeno još četvoro ljudi, među kojima je i radnik Ujedinjenih nacija. Izraelska vojska istakla je da je u napadu ubijen Abu Hasna, koga opisuje kao militanta koji je pružao obaveštajne podatke o pozicijama izraelskih snaga i, kako se navodi, "bio je, takođe, uključen u kontrolisanje humanitarne pomoći i slanju te pomoći ka Hamasovim teroristima".

Associated Press

07.30 CENTCOM: Huti ispalili balističku raketu u Adenski zaliv, nema povređenih

Američka Centralna komanda (CENTCOM) saopštila je da su pobunjenički Huti ispalili protivbrodsku balističku raketu s teritorije Jemena u Adenski zaliv, ali da nema povređenih niti štete na plovilima. Iz CENTCOM-a je dodato da su američke snage uništile četiri bespilotna vazdušna sistema (UAV) i jednu raketu zemlja-vazduh u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti, kao i da je utvrđeno da je ovo oružje predstavljalo neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu, javlja Rojters.

07.13 SAD ne podržavaju invaziju na Rafu bez "jasnog" plana zaštite civila

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da vlada SAD dosledno upozorava da neće podržati izraelsku invaziju na Rafu bez "jasnog" plana izraelske vlade da zaštiti više od milion raseljenih Palestinaca koji se trenutno tamo nalaze, međutim, kako je rekao "vlada SAD još uvek nije videla takav plan".

"Moramo da vidimo plan koji će civile sačuvati od opasnosti ako dođe do vojne operacije i ne samo to već plan koji će obezbediti da civili imaju sklonište, hranu i lekove", rekao je Blinken, prenosi Al Džazira.

06.39 Brod sa humanitarnom pomoći danas stiže u Gazu

Očekuje se da brod koji prevozi pomoć danas stigne do obale Gaze, oko 48 sati nakon što je napustio Kipar. Nije poznato gde će brod pristati i kako će zalihe biti raspoređene. On vuče baržu koja nosi 200 tona vode, hrane i vitalnih lekova, prenosi Gardijan. 

Brod Open Arms pod španskom zastavom prvi je koji plovi novootvorenim humanitarnim morskim koridorom uspostavljenim između kiparske luke Larnaka i Gaze. Kiparski ministar spoljnih poslova Konstantinos Kombos rekao je u sredu uveče da je drugi "mnogo veći" brod u pripravnosti u luci Larnaka kako bi isporučio još pomoći u Gazu. 

Tanjug AP/Petros Karadjias

 

06.22 Izraelski parlament usvojio izmenjeni ratni budžet nakon žestoke debate

Izraelski Kneset usvojio je izmenjeni ratni budžet sa 62 glasa "za" i 55 glasova "protiv", nakon dvodnevne žestoke debate.

Stranka Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua pozdravila je glasanje, ističući da je uspela u nameri da se usvoji "budžet koji garantuje nastavak rata do potpune pobede i koji je od koristi građanima Izraela i privredi države", preneo je "Tajms of Izrael".

AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

Usvajanje budžeta kritikovao je opozicioni lider Jair Lapid, koji je rekao da je to najrasipničkiji budžet u istoriji države Izrael i obećao da je to "poslednji budžet koji će ova vlada usvojiti".

06.03 Izraelci ubili troje Palestinaca na Zapadnoj obali

Troje Palestinaca je ubijeno juče u odvojenim napadima izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

Prema rečima svedoka, u gradu Dženin izraelske snage pucale su na ljude koji su sedeli ispred bolnice i dovršavali supu, odnosno poslednji obrok pred izlazak sunca u okviru posta za vreme meseca Ramazana.

''Ugledali smo vojnike i počeli da bežimo, a onda je snajperista počeo da puca na nas'', rekao je 16-godišnji svedok Jusef Nimer.

 

 

Komentari (0)

Svet