Fokus

Senator Sanders: Ne treba više davati novac Netanijahuovoj ratnoj mašini

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2024

-

21:24

Senator Sanders: Ne treba više davati novac Netanijahuovoj ratnoj mašini
Berni Sanders - Copyright Tanjug AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisni američki senator Berni Sanders zatražio je danas od Bele kuće da prekine slanje bezuslovne vojne pomoći Izraelu, nazivajući rat u Pojasu Gaze "dosad neviđenom krizom".

"Ne radi se samo tome da je ubijeno 30.000 ljudi, od čega su dve trećine deca i žene. Postoji mogućnost da nekoliko stotina hiljada dece umre od gladi", rekao je Sanders, preneo je američki portal Politiko.

Istakao je da SAD ne mogu da budu "saučesnik u masovnom ubijanju dece". 

"Američka administracija ne može da moli izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Morate da mu kažete: 'ukoliko želite ikakav novac, morate da promenite vašu politiku'. Dozvolite kamionima da uđu u Gazu i nahrane decu", rekao je Sanders za CBS.

Sanders, koji je ostao pri stavu da palestinski Hamas mora biti uništen, pozvao je Bajdena da aktivira Zakon o stranoj pomoći, u kojem se kaže da SAD neće slati pomoć nijednoj zemlji koja blokira ili ograničava protok američke humanitarne pomoći.

"Ispostavlja se da Izrael krši zakon. Zaustavljanje američke humanitarne pomoći predstavlja kršenje zakona. To treba da bude jasno. Ne treba više slati novac Netanijahuovoj ratnoj mašini da ubija palestinsku decu", napomenuo je Sanders.

Prema ministarstvu zdravlja Pojasa Gaze, u izraelskim napadima ubijeno je više od 31.000 ljudi, dok ima i onih koji umiru od gladi.

Uprkos pritisku na aktuelnu administraciju, Sanders je ranije  rekao da će podržati Bajdena na novembarskim predsedničkim izborima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet