Fokus

Američka vojska evakuiše osoblje ambasade sa Haitija i pojačava mere bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2024

-

14:37

Američka vojska evakuiše osoblje ambasade sa Haitija i pojačava mere bezbednosti
Tanjug/AP/Odelyn Joseph - Copyright Tanjug/AP/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska saopštila je danas da je vazdušnim putem sprovela evakuaciju osoblja ambasade SAD na Haitiju koje nije neophodno, kao i da je pojačala mere bezbednosti ambasade dok je u toj zemlji na snazi vanredno stanje zbog povećanog nasilja naoružanih bandi.

Američka Južna komanda navela je u saopštenju da SAD ostaju posvećene pružanju podrške policiji Haitija, planovima za raspoređivanje misije Ujedinjenih nacija u toj zemlji, kao i mirnoj tranziciji vlasti putem slobodnih i fer izbora, preneo je Rojters.

Na Haitiju je prošle nedelje proglašeno vanredno stanje nakon što je eskaliralo nasilje naoružanih bandi koje zahtevaju da haićanski premijer Arijel Anri podnese ostavku.

Anri je bio u poseti Keniji tražeći dogovor o raspoređivanju na Haitiju dugo odlagane misije Ujedinjenih nacija.

Kenija je prošle godine objavila da će predvoditi mirovne snage na Haitiju, ali zbog pravnih prepirki u Keniji misija je na čekanju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u subotu sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom o krizi na Haitiju i i tada su istakli svoju posvećenost raspoređivanju multinacionalne bezbednosne misije za uspostavljanje reda u toj zemlji.

Vlada Haitija saopštila je u četvrtak da će produžiti vanredno stanje oko glavnog grada Port-o-Prensa za još mesec dana jer nasilje naoružanih bandi preti da obori vladu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet