Fokus

UN upozorava: Oko 3.000 trudnica na Haitijiu u opasnosti da im bude uskraćena zdravstvena zaštita

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

19:47

UN upozorava: Oko 3.000 trudnica na Haitijiu u opasnosti da im bude uskraćena zdravstvena zaštita
Tanjug/AP/Odelyn Joseph - Copyright Tanjug/AP/Odelyn Joseph

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo 3.000 trudnica u prestonici Haitija, Port-o-Prensu, nalaze se u opasnosti da im bude uskraćena neophodna zdravstvena zaštita, ako se trenutna blokada grada, koju su izazvali napadi naoružanih bandi, nastavi, saopštile su Ujedinjene nacije.

Integrisana kancelarija UN na Haitiju (BINUH), saopštila je da za oko 450 trudnih žena od ukupno oko 3.000 postoji rizik od potencijalno fatalnih akušerskih komplikacija.

BINUH je, takođe, upozorio da bi više od 500 žena žrtava seksualnog nasilja naoružanih bandi moglo da ostane bez medicinske pomoći do kraja marta, preneo je Rojters.

BINUH navodi da je abortus na Haitiju i dalje ilegalan, kao i da bolnice upozoravaju na nedostatak osoblja, kreveta i krvi, dok su mnoge humanitarne organizacije obustavile usluge zbog nasilja.

Vlada Haitija produžila je vanredno stanje u četvrtak usred masovnih pljački i napada naoružanih bandi, na policijske stanice.

Naoružane bande pozivaju na zbacivanje premijera Haitija Arijela Anrija, koji je trenutno u Portoriku i koji se bori da dobije međunarodnu podršku.

Blinken pozvao premijera Haitija da podrži predlog o političkoj tranziciji

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera Haitija Arijela Anrija da podrži predlog političke tranzicije za tu zemlju, saopštio je danas Stejt department.

U saopštenju se navodi da je Blinken tokom razgovora sa Anrijem u četvrtak izrazio podršku SAD tom predlogu, koji je sačinjen u partnerstvu sa zainteresovanim stranama na Haitiju, a koji podrazumeva raspoređivanje misije Multinacionalne bezbednosne podrške i sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Blinken je pozvao Anrija da podrži taj predlog radi obnavljanja mira i stabilnosti na Haitiju i da bi Haićani mogli da nastave normalan život bez nasilja, ističe se u saopštenju.

Vlada Haitija saopštila je u četvrtak da će produžiti vanredno stanje oko glavnog grada Port-o-Prensa za još mesec dana jer nasilje naoružanih bandi preti da obori vladu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet