Fokus

SAD razmatraju slanje marinaca na Haiti, ugrožena bezbednost ambasade u Port-o-Prensu

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

16:08

SAD razmatraju slanje marinaca na Haiti, ugrožena bezbednost ambasade u Port-o-Prensu
SAD razmatraju slanje marinaca na Haiti, ugrožena bezbednost ambasade u Port-o-Prensu - Copyright Tanjug/SGT Andrew Sleeman/Royal Australian Navy via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države razmatraju slanje marinaca na Haiti, zbog pogoršanja bezbednosne situacije u zemlji, rekao je portparol Mornaričkih snaga Jug Mejson Englhart.

"Raspoređivanje FAST tima je jedna od opcija koju Ministarstvo odbrane ima ako Stejt department zatraži bezbednosnu podršku od američke ambasade u Port-o-Prensu", naveo je on, prenosi Marine Corps Times.

Antiteroristički bezbednosni timovi marinaca poznati kao FAST, raspoređeni su širom sveta u ograničenom vremenskom periodu da bi zaštitili ili povratili američku imovinu.

Nedeljnik podseća da je u sredu američka ambasada na Haitiju pozvala Amerikance da što pre napuste zemlju.

Bande haraju ostrvom

Bande na Haitiju izvele su tokom noći oružane napade velikih razmera na više vladinih zgrada, uključujući predsedničku palatu u Port-o-Prensu, rekli su bezbednosni izvori.

Glavni grad Haitija je danima zahvaćen talasom dobro koordinisanih napada bandi na organe za sprovođenje zakona i državne institucije, čiji je cilj svrgavanje vlade premijera Ariela Henrija.

 

Pucnjava u centru haićanske prestonice Port-o-Prens i na području gradskog međunarodnog aerodroma počela je 29. februara, dok je premijer Arijel Anri bio u zvaničnoj poseti Keniji pokušavajući da finalizuje detalje raspoređivanje stranog oružanog kontingenta na Haiti za borbu protiv bandi. 

U 2023. godini, više od 8.400 ljudi na Haitiju je ubijeno, povređeno ili kidnapovano, što je dvostruko više nego 2022. godine. UN procenjuju da je skoro polovini od 11 miliona Haićana potrebna humanitarna pomoć.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet