Fokus

Može li se izbeći napad na Rafu: Netanjahu odlučan, ali se čeka plan Vašingtona za izbegavanje velike kopnene akcije

Komentari

Autor: Euronews, Guardian, Tanjug

21/03/2024

-

15:00

Može li se izbeći napad na Rafu: Netanjahu odlučan, ali se čeka plan Vašingtona za izbegavanje velike kopnene akcije
Može li se izbeći napad na Rafu: Netanjahu odlučan, ali se čeka plan Vašingtona za izbegavanje velike kopnene akcije - Copyright Tanjug AP/Hatem Ali

veličina teksta

Aa Aa

Kopneni napad na Rafu sve je izvesniji, a to je još jednom potvrdio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, iako brojni svetski zvaničnici apeluju na Izrael da se od takve akcije uzdrži. Netanjahu je inače, to i saopštio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.

Inače, kako je najavljeno, delegacija Izraela će tokom posete Vašingtonu dobiti predloge Sjedinjenih Američkih Država o tome kako da nastavi da goni Hamas bez velike kopnene operacije u Rafi. Visoki američki zvaničnik rekao je za Tajms of Izrael da SAD neće samo reći Izraelu "ne smete to da uradite", već da će ponuditi "održive alternative koje pomažu u postizanju ciljeva".

"Imamo neslaganje sa Amerikancima oko potrebe da uđemo u Rafu", kazao je Netanijahu u Komitetu za spoljne poslove i odbranu, preneo je Tajms of Izrael, te je dodao:

"Ne o potrebi da se eliminiše Hamas - već o potrebi da se uđe u Rafu. Ne vidimo način da vojno eliminišemo Hamas bez uništavanja ovih preostalih bataljona. Odlučni smo da to uradimo", rekao je Netanijahu i istakao da je predsedniku SAD u njihovom nedavnom razgovoru stavio do znanja na najjasniji način, da je Izrael odlučan da završi eliminaciju tih bataljona u Rafi.

Nakon što su dvojica lidera razgovarali telefonom u ponedeljak, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da SAD veruju da bi juriš na južni grad Rafu, gde su se sklonili mnogi raseljeni Palestinci, bila "greška" i da bi Izrael mogao da postigne svoje vojne ciljeve drugim sredstvima, preneo je Gardijan.

Profimedia

 

Dan nakon razgovora sa Bajdenom, Netanjahu je izjavio da će sačekati da čuje predloge SAD "iz poštovanja prema predsedniku" o načinima zaštite civilnog stanovništva u Rafi pre nego što naredi operaciju. Ali on je rekao da ne vidi nikakvu alternativu kopnenoj ofanzivi ako Izrael želi da izvrši svoj cilj uništenja Hamasa. Ovo je inače bio prvi put da su Bajden i Netanjahu razgovarali od 15. februara usled sve većeg neslaganja dvojce lidera povodom rata u Izraelu.

Izraelski zvaničnici rekli su da je Rafa, koji se nalazi na egipatskoj granici, poslednje veliko uporište Hamasa u Gazi. Procenjuje se da je oko 1,5 miliona Palestinaca - više od polovine stanovništva Gaze - našlo utočište u Rafi nakon što su pobegli od borbi na drugim mestima na toj teritoriji. Bela kuća je saopštila da neće podržati operaciju u Rafi, a da Izraelci ne predstave kredibilan plan da osiguraju bezbednost palestinskih civila.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da je Bajden zatražio od Netanjahua da pošalje viši tim vojnih, obaveštajnih i humanitarnih zvaničnika u Vašington na sveobuhvatne razgovore o planiranoj operaciji u Rafi.

Tanjug AP/Hatem Ali

 

Detalji se još razrađuju, ali će se sastanak verovatno održati početkom sledeće nedelje, rekla je ona, dodajući da je Bela kuća pozvala Izrael da učini više kako bi omogućio da humanitarna pomoć dospe u Gazu.

Meloni i Šolc izrazito protiv napada na Rafu

Poslednji u nizu zvaničnika koji su izjavili da se protive kopnenoj invaziji na Rafu bili su nemački kancelar Olaf Šolc i italijanska premijerka Đorđa Meloni. Italijanska premijerka je rekla da se Italija protivi kopnenom upadu izraelskih snaga u grad Rafa u Pojasu Gaze. 

Tanjug/AP/Roberto Monaldo/LaPresse

 

"Ponovićemo naše protivljenje vojnoj akciji Izraela na terenu u Rafi, koja bi mogla da ima još katastrofalnije posledice po civile koji se nalaze u toj oblasti", rekla je Meloni poslanicima u italijanskom Senatu, prenosi Rojters.

Dodala je da je prioritet otvaranje novih kopnenih puteva za slanje humanitarne pomoći, nakon što je počeo sa radom pomorski koridor od Kipra do Pojasa Gaze. 

I nemački kancelar oštro je pre nekoliko dana osudio plan kopnene ofanzive na Rafu, te istakao da bi to otežalo uspostavljanje regionalnog mira. On je to rekao nakon razgovora s jordanskim kraljem Abdulahom i dodao da će planirani napad na Rafu, u kojoj se trenutno nalazi više od milion Palestinaca.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

"Sada se radi o tome da osiguramo trajan prekid vatre, što bi nam omogućilo da sprečimo kopnenu ofanzivu na Rafu", dodao je Šolc.


On je istakao da mora da se spreči pogoršanje situacije, ponavljajući da Izrael ima pravo na samoodbranu, kao i da je nemoguće da su raseljeni u Rafi "direktno ugroženi bilo kakvim vojnim dejstvima i operacijama koje se tamo preduzimaju". Šolc nije obrazložio koja bi bila reakcija Berlina na velika kopnena dejstva u Rafi, niti da li bi Nemačka, u tom slučaju, ograničila izvor oružja Izraelu.

Kako navodi Rojters, Nemačka je jedan od najjačih saveznika Izraela, pored SAD, dosledno podržavajući njihovo pravo na samoodbranu, naglašavajući svoju dužnost da stane na stranu Izraela kako bi se Berlin iskupio za Holokaust u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja. 

Inače, pre nekoliko dana predstavljen je i izveštaj koji je objavila Integrisana klasifikacija faze bezbednosti hrane (IPC) koji pokazuje izuzetnu težinu humanitarne krize u Gazi.

Okidač za izbijanje rata između Izraela i Hamasa, podseća Gardijan, bio je kada je Hamas 7. oktobra ušao u Izrael i tom prilikom ubio 1.200 ljudi i zarobio 253 osobe. Potvrđeno je i da je od početka sukoba ubijeno 32.000 osobe u izraelskom napadu odmazde, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, dok se strahuje da je još hiljade izgubljeno pod ruševinama.

Komentari (0)

Svet