Fokus

Tajms: Kina pojačava sajber napade na britanske političare pred izbore, mnogi su već kontaktirani

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2024

-

19:52

Tajms: Kina pojačava sajber napade na britanske političare pred izbore, mnogi su već kontaktirani
Tajms: Kina pojačava sajber napade na britanske političare pred izbore, mnogi su već kontaktirani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina na meti ima grupu visokopozicioniranih političara u Vestminsteru kao deo novog talasa mešanja koje podržava Peking sa ciljem podrivanja britanske demokratije, piše Tajms.

Očekuje se da će Oliver Dauden, zamenik britanskog premijera, sutra kazati u parlamentu da Peking stoji iza niza sajber napada na poslanike i nestranačke ličnosti, navodi Tajms.

Londonski dnevnik dodaje da je povodom eskalacije pretnji, direktorka bezbednosti parlamenta Alison Džajls pozvala na brifing manju grupu političara.

Ser Ian Dankan Smit, bivši lider konzervativaca, Tim Louton, bivši ministar obrazovanja Torijevaca, lord Alton iz Liverpoola, nestranačka ličnost i Stjuart MekDonald, poslanik Škotske nacionalne partije, svi su kontaktirani.

Njih četvorica su glasni kineski jastrebovi i članovi Interparlamentarne alijanse za Kinu (IPAC), međunarodne koalicije političara i aktivista koji su nastojali da pomno ispitaju Peking.
Ministar spoljnih poslova, lord Dejvid Kameron složio se da u poslednjem trenutku održi sastanak Komiteta 1922.

Iako dnevni red sastanka nije prenet poslanicima, nekoliko izvora je reklo da veruju da će ministar spoljnih poslova verovatno postavljati pitanja u vezi sa Kinom i bezbednosnim podacima.

Jedan od izvora je rekao da je Kameronovo prisustvo posebno iznenađujuće jer se pretpostavljalo da će poslednji preduskršnji sastanak Komiteta 1922. biti održan prošle nedelje, o čemu je govorio britanski premijer Riši Sunak.

Neimenovani izvor je kazao da se veruje da je sastanak o Kini povezan sa radom radne grupe za odbranu demokratije, ministarskog komiteta kojim predsedava Tom Tugendhat, ministar bezbednosti. 

Njegov zadatak je da nadgleda i identifikuje pretnje po izbore u Velikoj Britaniji i širi demokratski sistem od stranog mešanja.

Obaveštajne službe veruju da je najnoviji pokušaj Kine da se meša u britansku politiku deo dugoročne strategije koja se oslanja na pouzdane resurse, navodi Tajms.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet