Politika

EU razmatra da uvede sankcije Kini na robu "koja bi mogla da pomogne ruskoj vojsci"

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

23:28

EU razmatra da uvede sankcije Kini na robu "koja bi mogla da pomogne ruskoj vojsci"
Hsiung feng III - Copyright EPA/RITCHIE B. TONGO

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i njeni saveznici razmatraju načine za rešavanje situacije oko izvoza robe iz Kine koja bi mogla da pomogne ruskoj vojsci, uključujući uvođenje daljih sankcija, rekao je specijalni izaslanik EU za sprovođenje sankcija Dejvid O'Saliven.

On je razgovarao sa američkim kolegama u Vašingtonu o sve većoj ulozi Kine i proizvodnih centara u jugoistočnoj Aziji kao mogućih izvora naprednih tehnoloških proizvoda koji bi mogli da pomognu ruskoj vojsci, dok zapadni saveznici žele da suzbiju to što Moskva eskivira sankcije zbog rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Medij napominje da su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i partneri primenili brojne sankcije protiv Moskve u pokušaju da uskrate Rusiji pristup prihodima i sofisticiranoj tehnologiji, koja joj je potrebna za proizvodnju oružja za rat u Ukrajini.

O'Saliven je naveo da saveznici pokušavaju da umenje pokušaje Moskve da izbegava sankcije sa zapada i dodao da su u nekim slučajevima zaustavljali isporuku robe koja bi mogla da ima upotrebu u ruskoj vojsci, preko zemalja kao što su Turska, Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Napomenuo je da su izvori pomenute robe Hong Kong, Kinu i proizvodna čvorišta u jugoistočnoj Aziji.

"EU je uvela sankcije nekim subjektima u Kini i Hong Kongu koje vidi kao deo mreže nabavke za kupovinu evropskih proizvoda za izvoz u Rusiju i nastaviće to da čini", rekao je O'Saliven.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, ali je Kina ranije istakla da se čvrsto suprotstavlja sankcijama EU protiv kineskih firmi zbog rata u Ukrajini.

Komentari (0)

Srbija