Fokus

Problem s vodom na karipskom ostrvu: UN osudile zagađenje i cene vode na francuskom Gvadelupu

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

18:57

Problem s vodom na karipskom ostrvu: UN osudile zagađenje i cene vode na francuskom Gvadelupu
Problem s vodom na karipskom ostrvu: UN osudile zagađenje i cene vode na francuskom Gvadelupu - Copyright Tanjug/AP/Dominique Chomereau-Lamotte

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisni eksperti UN osudili su učestala isključenja vode na francuskom karipskom ostrvu Gvadelup, dodajući da su zabrinuti zbog zagađenja vode iz slavine, previsokih cena i navodnog pokušaja da se ućutkaju kritičari.

Napomenuli su da su aktivisti, naučnici i drugi koji su govorili o ovoj situaciji pod cenzurom i da su zvaničnici u poslednjem trenutku naredili zabranu lokalne debate o vodi koju je organizovao univerzitet u Kingstonu, prenosi AP.

"Voda je postala osetljiva tema, o kojoj je teško slobodno razgovarati, a nekoliko aktera koji osuđuju disfunkcije vodovodnog sistema su u opasnosti", rekli su stručnjaci u saopštenju.

Eksperti su optužili privatne operatere, lokalne vlasti i francusku vladu da godinama zanemaruju vodovodni sistem ostrva, rekavši da su njihove akcije dovele do zastarevanja vodovodne mreže, curenja cevi, neispravnih postrojenja za tretman i neispravnog softvera za naplatu, između ostalih kvarova.

Oni su naglasili da trenutna situacija ugrožava "ljudska prava stanovnika na čistu vodu".

"Situacija je posebno ozbiljna za najugroženije, jer je ovo francuska teritorija gde su cene vode najviše u zemlji", rekli su stručnjaci.

Napominjući da je francuska vlada odbacila zabrinutost zbog zagađenja, stručnjaci UN su rekli da se više od 60 odsto vode za piće u Gvadelupu gubi pre nego što dođe do slavina zbog curenja, kao i da su prekidi i stope curenja dokaz da zagađivači ulaze u sistem.

"Francuska mora da preuzme odgovornost tako što će osigurati da se kontaminacija ne širi i uvesti mere kompenzacije za celokupno stanovništvo na koje ova situacija utiče", poručili su stručnjaci.

AP navodi da je kontaminacija od posebne zabrinutosti u Gvadelupu, gde je zabranjeni pesticid poznat kao hlordekon korišćen od 1973. do 1993. godine i još uvek zagađuje tlo i vodu ostrva, izazivajući rak i druge bolesti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet