Fokus

Blinken razgovarao sa Alijevim o unapređenju mirovnog procesa sa Jermenijom

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2024

-

23:14

Blinken razgovarao sa Alijevim o unapređenju mirovnog procesa sa Jermenijom
Blinken razgovarao sa Alijevim o unapređenju mirovnog procesa sa Jermenijom - Copyright Tanjug/AP/Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o važnosti unapređenja mirovnog procesa sa susednom Jermenijom, izjavio je portparol stejt departmenta Metju Miler.

Zvanični Jerevan je pretrpeo veliki poraz prošlog septembra kada su azerbejdžanske snage ponovo zauzele region Nagorno-Karabaha, koji je deo Azerbejdžana sa većinskim jermenskim stanovništvom, prenosi Rojters.

Dve južnokavkaske republike pokušavaju da postignu formalni mirovni sporazum, ali su pregovori dospeli u ćorsokak, između ostalog i oko pitanja demarkacije zajedničke granice dugačke oko 1.000 kilometara koja je i dalje zatvorena i u velikoj meri militarizovana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da Jermenija koncentriše svoje trupe na nekim delovima granice, ali jermenske vlasti su odbacile te optužbe. Blinken je rekao Alijevu da nema opravdanja za povećanje napetosti na granici i upozorio da će agresivne akcije i retorika sa bilo koje strane potkopati izglede za mir, potvrdio je Miler.

 

Komentari (0)

Svet