Fokus

Sprečen teroristički napad na crkvu u SAD: Uhapšen muškarac koji je u ime ISIS-a planirao akciju

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

12:31

Sprečen teroristički napad na crkvu u SAD: Uhapšen muškarac koji je u ime ISIS-a planirao akciju
Sprečen teroristički napad na crkvu u SAD: Uhapšen muškarac koji je u ime ISIS-a planirao akciju - Copyright Tanjug/AP/Rogelio V. Solis

veličina teksta

Aa Aa

Američki državljanin Aleksander Merkurio iz američke savezne države Ajdaho uhapšen je zbog sumnje da je planirao da izvrši teroristički napad na lokalnu crkvu u ime Islamske države (ISIS).

Merkurio je optužen da je napisao poruku neimenovanom izvoru Federalnog istražnog biroa (FBI) da planira da "stane blizu crkve, uzme oružje i napadne crkvu, ubijajući što je moguće više ljudi", prenosi CBS njuz.

Kako se navodi, njegov cilj je bio da izvrši ovaj napad pre kraja muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Prema navodima tužioca, prvi tragovi radikalizma optuženog vidljivi su sadržaju njegovog telefona od 2022. godine, a nedavno je u porukama naveo da planira da sav svoj novac da terorističkoj grupi i da joj objavi odanost u video poruci koja bi bila snimljena pre napada na crkvu.

Optužnica protiv njega podignuta je 6. aprila, nekoliko dana nakon što je više američkih bezbednosnih agencija izdalo upozorenje o mogućim napadima na javnim okupljanjima u SAD, inspirisanim terorističkom napadom krajem marta na koncertnu dvoranu Krokus Siti Hol u Moskvi, kada je ubijena 141 osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet