Fokus

Mladi podržavaju Trampa, a raste mu podrška i među manjinama: Kandidati vode bitku za starije generacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2024

-

15:54

Mladi podržavaju Trampa, a raste mu podrška i među manjinama: Kandidati vode bitku za starije generacije
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Kako se bliže novembarski predsednički izbori, zahuktavaju se i ankete koje tradicionalno pokušavaju da dočaraju sliku predizborne bitke između kandidata za mesto predsednika SAD. Čini se da je ova predizborna kampanja nikada sadržajnija, sa mnogim preokretima, koji donose sliku drugačijih Sjedinjenih Američkih Država, sa drugačijim problemima i nadanjima. Preokreti u anketama se dešavaju svakodnevno, a jedan od najzanimljivijih je "generacijska inverzija", kako je naziva Politico u analizi predizbornih anketa.

Naime, nijedan Republikanac nije osvojio većinu glasova mlađe populacije još od vremena Džordža Buša Starijeg, koji je 1988. godine nadmoćno pobedio Majkla Dukakisa, odnevši pobedu u čak 50 saveznih država, uključujući dominantnu pobedu među mladom generacijom. S druge strane, iako je Buš Mlađi kao republikanski kandidat pobedio i tada, nijedan Demokrata nije odneo glasove starije generacije kao Al Gor 2000. godine iznoseći plan Socijalne sigurnosti, navodi Politiko.

"Generacijska inverzija" ističe probleme sa kojima se susreće američko društvo danas

Istraživanje javnog mnjenja rađeno od strane NPR/PBS Newshour/Marist College pokazuje da je Tramp dva procentna poena ispred Bajdena među milenijalcima i generacijom Z, što definitivno nije bio slučaj na prošli izborima koje je Tramp izgubio, a nije se desilo nijednom od 1988. godine da generacija ljudi mlađih od 35 godina pokaže osetniju naklonost republikanskom kandidatu.

Razloge za ovakve rezultate istraživanja možemo da tražimo na raznim stranama. Istraživanje Quinnipiac University, pokazuje da među Republikancima 52 odsto birača kao najvažniji problem američkog društva i države ističe imigracije, a među nezavisnim biračima ekonomija i imigracije zauzimaju prvo mesto sa 23 odsto glasova kao najveći problemi SAD danas, te upravo imigracije i ekonomija u globalu (uključujući i opredeljene demokrate) zauzimaju prvo mesto sa 26, odnosno 20 odsto glasova kao najveći problemi SAD danas.

profimedia

 

Ekonomski problemi sa kojima se susreće američko društvo prepleteni sa nekontrolisanim imigracijama dovode do skoka podrške kandidatima čije politike počivaju na principu strože kontrole i zaštite granice, te ekonomskog protekcionizma i intervenizma.

Bajdenovu poziciju po ovim pitanjima definitivno ugrožava vanredna situacija u Teksasu, koji je najteže pogođen nekontrolisanim migracijama, te ekonomski problemi koji su u prethodnom periodu bili zanemareni u odnosu na podršku stranama u ratnim sukobima u svetu. Na ove probleme očito nisu ostali nemi ni pripadnici mlađe generacije, koji definitivno osećaju pritisak, a zbog čega se na ovim izborima, po svim anketama, očekuje visok procenat izašlih birača iz ove kategorije.

Raste podrška Trampu među biračima rasnih manjina za razliku od 2020. godine

Sem pripadnika mlađe generacije koji se opredeljuju za politku Donalda Trampa, u istraživanjima je primećeno i to da raste podrška Trampu od strane Latino i Afroameričkih birača, za razliku od 2020. godine.

Politico prenosi analizu istraživača javnog mnjenja iz Kennedy School-a, Džon Dela Volpe, eksperta za ispitivanje mnjenja mlađih generacija, koji kaže da ankete pokazuju da su glasovi Hispano glasača, posebno onih mlađih, "raspoređeni na sve strane". New York Times je početkom marta objavio analizu prema kojoj je Tramp u prednosti od čak 6 procentnih poena u odnosu na Bajdena u okviru Latino manjine.

profimedia

 

S druge strane Don Levi u analizi Politico-a, istraživač Siene, ističe da Bajdenov zaostatak za Trampom upravo čine mladi Afroamerikanci, koji podržavaju Trampa, dok stariji Afroamerikanci ostaju privrženi Bajdenu.

Borba za glasove "tihe" i "bum generacije" tek predstoji

Kao što je na početku analize navedeno, od 2000. godine se nije desilo da ankete pokažu da postoji prednost kandidata demokrata među "starijom" generacijom glasača. Ipak, treba napomenuti i to da je 2000. godine Buš Mlađi uprkos ovoj "anomaliji" pobedio na izborima, te da Al Gor nije uspeo da kapitalizuje prednost.

Prosto biološko-sociološki gledano, generacija koja je tada ubrajana u "mlađu generaciju" danas je "starija" generacija, a njihovi glasovi bi mogli da donesu prevagu u situaciji izjednačenosti kandidata. Istorija američkih izbora govori da su glasovi starije generacije na strani republikanskog kandidata zbog više faktora.

Profimedia

 

Analitičari koji su naklonjeniji Bajdenu ističu blagu prednost koju Bajden ima među starijim biračima u odnosu na Trampa, međutim značajno je napomenuti da je 2000. godine Al Gor predstavio program "socijalne sigurnosti", koji se ticao direktno starijih generacija, dok Bajdenova kampanja trenutno pokušava da se izbori sa ekonomskim i imigracionim pitanjima.

Povodm ovih pitanja Tramp pokazuje nezanemarljivu prednost, posebno u odnosu na imigracije, koje umnogome muče mlađu produktivnu generaciju koja ostaje bez radnih mesta dolaskom neprijavljene radne snage, koja je "isplativija", ali kod starije generacije budi strah od povećane stope nasilja.

Bez obzira na rezultate trenutnih anketa, ne treba smetnuti s uma činjenicu da su istraživanja i naučni radovi pokazali da je upravo "bejbi bum generacija" (1946-1964) u SAD većinski konzervativna sa razlikom od čak 23 procentna poena u odnosu konzervativci - liberali (44 - 21 odsto).

Komentari (0)

Svet