Fokus

Gaza slavi prekid vatre između Izraela i Hamasa, svetski lideri: Ne smemo propustiti priliku za mir

Komentari

Autor: Euronews, AP

21/05/2021

-

10:53

Gaza slavi prekid vatre između Izraela i Hamasa, svetski lideri: Ne smemo propustiti priliku za mir
Gaza slavi prekid vatre između Izraela i Hamasa, svetski lideri: Ne smemo propustiti priliku za mir - Copyright Tanjug/AP/Adel Hana

veličina teksta

Aa Aa

Prekid vatre dogovoren između Izraela i Hamasa u četvrtak dočekan je slavljem Palestinaca u Pojasu Gaze. Kabinet premijera Izraela Benjamin izjavio je da je njegov kabinet za bezbednost jednostrano odobrio predlog uz posredovanje Egipta. Hamas je brzo sledio primer i rekao da će ispoštovati dogovor.

Visoki izraelski zvaničnici odbrane preporučili su prihvatanje predloga nakon što su tvrdili da je došlo do "velikih postignuća" u operaciji, navodi se u njihovoj izjavi.

Ministar odbrane Beni Ganc napisao je na Tviteru da će "realnost na terenu odrediti nastavak operacije".

Primirje je trebalo da stupi na snagu u dva sata iza ponoći po lokalnom vremenu, nešto više od tri sata nakon odluke izraelske vlade. Palestinci su pohrlili na ulice u sitne sate u petak da proslave kada za to dođe vreme.

Tanjug/AP/Adel Hana

Palestinci su izašli na ulice da proslave

Hiljade ljudi okupilo se u gradu Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, ispred porodične kuće Mohameda Deifa, komandanta Hamasa, koji je naredio raketne napade. Pristalice su uzvikivale "pobeda" i mahale zelenim zastavama Hamasa.

Raspoloženje je bilo sumornije u Izraelu, gde se Netanjahu suočio sa optužbama iz svoje  da je prerano priveo rat kraju.

Odluka je došla usred međunarodnog pritiska da se zaustavi ofanziva. Čak i nakon najave, u južnom Izraelu oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost koje ukazuju na dolazeću raketnu vatru.

AP

"Smisleni pregovori"

Primirje je sklopljeno nakon nedelju dana međunarodnog pritiska za okončanje borbe, najgorih sukoba između Izraela i Palestinaca još od rata 2014. godine.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je primirje donelo "pravu priliku" ka većem cilju izgradnje trajnog mira na Bliskom istoku.

"Verujem da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive bezbedno i da podjednako uživaju u slobodi, napretku i demokratiji", naveo je on.

 

 

Državni sekretar Entoni Blinken će posetiti region u narednim danima kako bi se susreo sa izraelskim, palestinskim i regionalnim liderima, saopštio je njegov portparol Ned Prajs.

Primirje je pozdravio i predsednik Evropskog saveta Čarls Majkl, koji je rekao da "prilika za mir i bezbednost građana treba da bude iskorišćena", a reagovao je i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab.

"Sve strane moraju da rade kako bi učinile primirje trajnim i kako bi se prekinuo neprihvatljiv krug nasilja i gubitka života civila", napisao je on na Tviteru.

 

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je reporterima nakon objave primirja da "izraelski i palestinski lideri snose odgovornost započnjanja ozbiljnog dijaloga oko uzorka konflikta".

Dodao je da međunarodna zajednica mora da razvije paket za rekonstrukciju "koji podržava palestinski narod i jača njihove institucije" i da su UN spremne da sarađuju sa Izraelom, Palestincima i međunarodnim i regionalnim partnerima kako bi se vratili "smislenim pregovorima" oko sporazuma "dve države".

Tanjug/AP/Hatem Moussa

Ruševine u gradu Gaza

Žrtve sukoba

Od izbijanja sukoba 10. maja, Izrael je izveo na hiljade vazdušnih udara u kojima su, kako navode, gađali Hamasove pozicije, uključujući i mrežu tunela.

Hamas i druge militantne grupe u stambenim područjima ispalile su preko 4.000 raketa na izraelske gradove, a mnoge od njih su presretnute.

Sukob je izbio zbog planiranih deložacija palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima, što je dovelo do toga da se izraelska policija upala u džamiju Al-Aksa, a Hamas je uzvratio raketnom paljbom.

Najmanje 230 Palestinaca izgubilo je život u borbama, uključujući na desetine dece, saopštili su zvaničnici iz Gaze. U Izraelu je poginulo 12 osoba.

Komentari (1)

Svet