Fokus

Prekid vatre u Pojasu Gaze: Izrael prihvatio odluku o primirju sa Hamasom

Komentari

Autor: Euronews

20/05/2021

-

21:34

Prekid vatre u Pojasu Gaze: Izrael prihvatio odluku o primirju sa Hamasom
Prekid vatre u Pojasu Gaze: Izrael prihvatio odluku o primirju sa Hamasom - Copyright Tanjug AP/Hatem Moussa

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski bezbednosni kabinet prihvatio je večeras odluku o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Zvaničnik Hamasa potvrdio je Rojtersu da je postignut "međusobni i istovremeni" prekid vatre sa Izraelom, čime je okončan 11-dnevni sukob u Gazi.

Primirje bi trebalo da stupi na snagu u petak u 2 sata ujutru po lokalnom vremenu, prenosi "Tajms of Izrael", pozivajući se na lokalni Kanal 12.

Oružani sukobi između Izraela i Hamasa, palestinskog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze, trajali su 11 dana.

Odluka izraelskog bezbednosnog kabineta doneta je nakon što su SAD izvršile snažan pritisak da zaustavi ofanziva, ukazuje AP.

Večeras je održan sasanak izraelskog kabineta za bezbednost na kome je učestvovao premijer Benjamin Netanijahu i glavni bezbednosni zvaničnici zemlje.

Sukob je izbio 10. maja i do sada je poginulo najmanje 240 ljudi, većinom Palestinaca. Broj ljudi ubijenih u Gazi od početka zadnjeg sukoba popeo se na 232, objavili su iz ministarstva zdravlja, kojim upravlja Hamas. Prema ažuriranom popisu, među mrtvima je 65 dece, a u napadima je ranjeno 1.900 osoba.

Sirene na jugu Izraela

Uprkos dogovoru, izraelska vojska javlja da se na jugu Izraela oglašavaju sirene upozorenja, što ukazuje na to da su iz Gaze ispaljene rakete. U međuvremenu palestinski mediji u Gazi izvestili su o vazdušnim napadima na tu teritoriju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je danas telefonom razgovarao sa izraelskom ministarkom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem i ponovio poruku da SAD očekuju "deeskalaciju na putu prekida vatre" između Izraela i Palestinaca.


Blinken je rekao da ne može da potvrdi izveštaje u izraelskim medijima da je dogovoren prekid vatre koji će zaustaviti raketne napade na Izrael iz Gaze i izraelske vazdušne napade na palestinska područja koji traju već više od nedelju dana, javlja Rojters.

"Nadamo se da su ovi izveštaji stvarni i da, kao što je rekao predsednik Džozef Bajden, imamo istinsku deeskalaciju i prekid vatre", rekao je Blinken novinarima tokom posete Grenlandu.

Prekid vatre predložio Egipat

Izrael je potvrdio primirje, ali ne i dogovoreno vreme. U saopštenju koje prenose tamošnji mediji navodi se da je primirje predložio Egipat, te da će biti "obostrano i bezuslovno", ali navode i da će situacija na terenu odrediti nastavak kampanje. 

"U kampanji smo ostvarili značajna postignuća, od kojih su neka bila bez presedana", navodi se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet