Fokus

Izraelski ambasador u Srbiji: Da želimo, uništili bismo Gazu ili Hamas za dva dana

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2021

-

15:36

Izraelski ambasador u Srbiji: Da želimo, uništili bismo Gazu ili Hamas za dva dana
Izraelski ambasador u Srbiji: Da želimo, uništili bismo Gazu ili Hamas za dva dana - Copyright Tanjug/ Tanja Valic

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, povodom sukoba u Izraelu, rekao je danas da njegova zemlja nema nameru da eskalira situaciju i ocenio da sva odgovornost leži na terorističkoj organizaciji Hamas, koja će, kako napominje, platiti cenu. 


"Izrael nema nameru da uništi Gazu ili da uništi Hamas. Ako bismo želeli to da uradimo, mogli bismo za manje od dva dana. To nije naša namera. Definitivno naša namera nije ni da ubijamo civile", izjavio je Vilan na konferenciji za novinare.

Ambasador je podsetio da je od ponedeljka uveče Izrael pod konstantnim raketnim napadom Hamasa iz područja Gaze.

Do sada je, prema njegovim rečima, ispaljeno više od 1.000 raketa na izraelske civile, a oko jedne petine, odnosno 200 raketa, palo je na Palestince unutar Gaze.

Napominje da je Izrael od 2014. godine, kada je prošao kroz ciklus nasilja u operaciji u Gazi, pokazao maksimalnu uzdržanost, ne reagujući na povremene napade terorističke organizacije.

"Teroristička organizacija nam sada daje ultimatum i onda počne da ispaljuje tako veliki broj raketa na naše gradove i na našu prestonicu Jerusalim", rekao je ambasador.

Naveo je da je samo juče praktično 80 odsto izraelske populacije bilo na udaru vatre i to ne samo oko pojasa Gaze, već sve do Tel Aviva, čak i severnije.

"To nije situacija koju bilo koja vlada u svetu može tolerisati i zato smo delovali od ponedeljka uveče", rekao je Vilan.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

Navodi da Hamas ovde čini dvostruki ratni zločini. Prvi ratni zločin je namerno ubijanje civila, a drugi je što svoje civile koristi kao ljudski štit.

Izrael je, kako naglašava, u poslednja dva dana obaveštavao ljude o pozicijama koje će bombardovati, pozivajući ih da napuste to područje.

Upitan koliko čitava situacija ima veze sa najavom izbacivanja četiri palestinske porodice iz svojih kuća u istočnom Jerusalimu, ambasador je rekao da je pitanje četvrti Šeik Džarah, u kojoj se nalaze njihove kuće, trenutno pred sudom koji još nije doneo odluku o tom slučaju i da je ono samo iskorišćeno kao izgovor za provokacije.

"Pravni sistem u Izraelu je nezavisan. Ne kontrolišemo vrhovni sud. Sud je shvatio situaciju i odlučio da odloži ročište", izjavio je ambasador.

Naveo je i da očekuje podršku srpske vlade u onome što Izrael radi i da očekuje da će ljudi i vlada razumeti ciljeve Izraela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet