Planeta

Gvozdena kupola u Izraelu: Kako funkcioniše jedan od najmodernijih PVO sistema na svetu

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

12:16

Gvozdena kupola u Izraelu: Kako funkcioniše jedan od najmodernijih PVO sistema na svetu
Gvozdena kupola u Izraelu: Kako funkcioniše jedan od najmodernijih PVO sistema na svetu - Copyright EPA/ABIR SULTAN

veličina teksta

Aa Aa

Tokom najnovijih sukoba Izraela i pokreta Hamas još jednom smo mogli da vidimo dejstvo izraelskog PVO sistema "Gvozdena kupola" (Iron Dome). To je čuveno oružje koje je više puta dokazalo svoju efikasnost. 

U pitanju je pokretni radarski sistem namenjen za presretanje i uništavanje raketa kratkog dometa, kao i artiljerijskih granata većih kalibara u svim vremenskim uslovima, danju i noću. Ovaj sistem može istovremeno da dejstvuje na više mogućih pretnji.

Baterija "Gvozdene kupole" sastoji se iz četiri osnovne komponente: radara za otkrivanje i praćenje, kontrolnog centra za upravljanje sistemom BMC, raketnog lansera (3 komada) i raketa presretač "Tamir" (20 komada po lanseru).

Delovanje sistema je zamišljeno tako, da radar u roku od pet sekundi otkriva cilj, detektuje raketu, a već u desetoj sekundi treba da počene sa praćenjem i dejstvom po pretnji.

Radar detektuje i prati naodolazeću raketu, i podatke šalje u komandno vozilo, gde kompjuter proračunava da li će ta raketa pasti na naseljeno ili nenaseljeno područje. U slučaju da raketa neće pasti na mesto, na kome bi izazvala štetu, ili ljudske žrtve, neće se ni dejstvovati.

Raketa dobija podatke od radara nakon lansiranja putem datalinka i koriguje svoju putanju. Raketa sistema "Gvozdena kupola" poseduje konvencionalnu fragmentovanu bojevu glavu sa ugrađenim blizinskim upaljačem.

U završnoj fazi navođenja raketa koristi svoj radar koji je ugrađen u bojevu glavu. Na ovakav način sistem može da pokrije i štiti teritoriju od 150 kilometara.

Amerikanci sumnjali u efikasnost 

Ideja za ovakav protivraketni sistem se prvi put pojavila sredinom devedesetih. U to vreme je na Izrael počela da puca islamistička paravojska Hezbolah, tada stacionirana isključivo u Libanu. 

Američki vojni zvaničnici su ovakav poduhvat unapred osudili na propast. U sukobima imeđu Izraela na jednoj i palestinskih snaga i Hezbolaha na drugoj strani, potreba za ovakvim sistemom se pokazala više nego opravdana.

Tokom Libankog rata pokret Hezbolah je tokom nekoliko dana ispalio oko 4.000 raketa na severni deo Izraela i najveći grad u toj oblasti Haifu. Tom prilikom su poginula 44 izraelska civila, a preko 25.0000 civila je bilo prinuđeno da se evakuišu zbog raketiranja.

Takođe, u periodu od 2000. do 2008. ispaljeno je više od 4.000 raketa i oko 4.000 minobacačkih mina na izraelske teritorije iz Pojasa Gaze od strane pokreta Hamas. Sve ovo je dovelo do ubrzavanja realizacije protivraketnog sistema kratkog dometa.

Koncept "Gvozdena kupola" je stvarno pokrenut tek 2004. godine, kada je Deni Gold preuzeo vođstvo vojnog istraživanja i razvoja odbrane u Izraelu. Zatim je 2007. stigao nalog da se razvije odbrambeni štit i od tada na tom projektu radi lokalna firma "Rafael Advanced Defense System". 

Prednosti i mane sistema

Sistem Gvozdena kupola važi za jedan od najefikasnijih sistema odbrane od projektila kratkih dometa. Prema podacima koje daje proizvođač potrebna je samo jedna sekunda od ispaljivanja neprijateljske rakete da bi sistem odreagovao i lansirao projektil za presretanje.

Izraelska vojska je saopštila da je sistem pogodio 84 procenta ispaljenih projektila tokom osmodnevnih sukoba u Pojasu Gaze u novembru 2012. godine. Jedan od rizika navodi se pad šrapnela sa neba.

Do najnovijih sukoba višedecenijskih rivala došlo je u ponedeljak kada su palestinski militanti raketirali Jerusalim. Do udara je došlo nakon masovnog protesta Palestinaca koji su zahtevali da istočni deo čuvenog grada postane prestonica njihove države koju traže na području Gaze. U suikobima s policijom tada je povređeno skoro 300 ljudi, što je razbesnelo Palestinu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se napadi na Gazu, pre svega na položaje Hamasa koji Izrael smatra terorističkom organizacijom, nastaviti sve dok ne vrate "bezbednost građanima Izraela".

Prema poslednjim informacijama, stradalo je više od 30 osoba, među kojima ima i žene dece, a 233 ljudi je ranjeno. Izrael navodi da su mnogi ubijeni bili teroristi.

Komentari (0)

Svet