Fokus

Nastavljaju se tenzije: Izrael ne planira prekid vatre, Hamas potvrdio pogibiju komandanta u Gazi

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

12/05/2021

-

16:46

Nastavljaju se tenzije: Izrael ne planira prekid vatre, Hamas potvrdio pogibiju komandanta u Gazi
Nastavljaju se tenzije: Izrael ne planira prekid vatre, Hamas potvrdio pogibiju komandanta u Gazi - Copyright EPA/HAITHAM IMAD, Profimedia, Tanjug AP/Avshalom Sassoni

veličina teksta

Aa Aa

U sukobima koji su izbili između izraelskih snaga i Hamasa život je izgubilo nekoliko desetina ljudi. U napadima u Gazi je poginule su najmanje 53 osobe, među kojima 14 dece, dok je šest osoba poginulo u Izraelu.  Svetski lideri apeluju na smirivanje situacije.

Šta treba da znamo:

  • Izraelska vojska gađala pojas Gaze, srušena jedna višespratnica
  • Palestinske snage ispalile 130 raketa na Tel Aviv
  • U Gazi poginule najmanje 53 osobe, šestoro mrtvih u Izraelu
  • Vanredno stanje u gradu Lod, pogođeni gradovi Aškelon i Ašdod
  • Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio da je Hamas prešao "crvenu liniju"
  • Danas hitan sastanak Saveta bezbednosti UN
  • Stužu oštre osude svetskih lidera

 

17:23 - Poginuo vojnik, prva žrtva izraelskih vojnih snaga

Izraelska vojska je saopštila danas da je u protivtenkovskom raketnom napadu u blizini Pojasa Gaze, ubijen jedan izraelski vojnik što je prva smrtni slučaj u izraelskim vojnim snagama tokom trodnevne borbe sa Hamasom.


Vojska je saopštila da je u jutrošnjem napadu ubijen narednik Omer Tabib star 21 godinu, preneo je AP.

U napadu su povređeni još jedan oficir i jedan vojnik.

Premijer Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće na Tviteru.

 

 

16:29 Hamas potvrdio da je poginuo komandant u Gazi

Militantna grupa Hamas potvrdila je da je njen komandant grada Gaze ubijen u današnjem izraelskom vazdušnom napadu.


Basem Isa je najviša vojna ličnost u Hamasu koju je Izrael ubio od rata u Gazi 2014. godine, preneo je AP.

U saopštenju oružanog krila Hamasa, navedeno je da je Isa ubijen zajedno sa nekolicinom svoje braće vođa i svetih boraca tokom borbi koje traju dva dana u Gazi.

16:25 - Stradalo 16 pripadnika Hamasa

Bezbednosna služba Izraela Šin Bet saopštila je u izraelskom vazdušnom napadu stradalo 16 pripadnika Hamasa, među kojima je i vrhovni komandant.

Služba je identifikovala četvoricu najviših komandanata Hamasa koji su poginuli u zajedničkoj operaciji sa izraelskim odbrambenim snagama.

16:04 - Broj poginulih u Gazi porastao na 53

Prema najnovijim informacijama u Pojasu Gaze su poginule 53 osobe, među kojima 14 dece. U Izraelu šest žrtava.

15:58 - Burne reakcije iz sveta

Nakon vesti o napadima na militante u Pojasu Gaze, ali i gađanju Tel Aviva sa palestinske teritorije pristižu reakcije iz sveta. Između ostalih, o razvoju situacije razgovarali su i ruski lider Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Oglasili su se i austrijski kancelar Sebastijan Kurc i britanski premijer Boris Džonson.

 

 

15:49 - "Izrael se ne priprema za prekid vatre"

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je da će se operacije u pojasu Gaze nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno.

"Izrael se ne priprema za prekid vatre. Trenutno nema datuma završetka operacije", istakao je Ganc, preneo je Tajms of Izrael.

 

 

14:50 - Netanjahu: Večeras sastanak kabineta za bezbednost

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će se kabinet za bezbednost sastati večeras kako bi razgovarao o teškom razvoju događaja, uključujući i paljbu protivtenkovskog oružja.

"Postoji niz dogadaja koji su se desili", rekao je premijer tokom obilaska grada Akru na severu zemlje, u kojem je tokom noći došlo do nereda i požara, preneo je "Tajms of Izrael".

14:00 - Ambasador Palestine u Srbiji: Izvršiti pritisak na Izrael 

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan pozvao je danas sve "dobronamerne ljude" da izvrše pritisak na Izrael da prihvati mirno rešenje, da prestanu da "gledaju kroz nišan" i da na Palestince počnu da gledaju kao na susede.

13:58 - Netanjahu obećao "red i mir"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će upotrebiti suverenu moć kako bi vratio red i mir u Izrael.

"Koristimo svu našu snagu kako bismo zaštitili zemlju od neprijatelja izvana i  nereda iznutra", naveo je on.

 

 

13:47 - Oglasio se Berlin

"Nemačka vlada najoštrije osuđuje neprestane raketne napade iz Pojasa Gaze na izraelske gradove", naveo je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

13:03 - Raste broj žrtava

U eskalaciji neprijateljstva između Izraela i Hamasa broj žrtava danas je porastao na najmanje 43 ubijenih u Gazi i šest u Izraelu, javlja Rojters.

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi potvrdili su 43 žrtve, od toga 13 dece u vazdušnom napadu, a izraelske snage su saopštile da proveravaju ove izveštaje i da im je izbegavanje civilnih žrtava prioritet, a da svoje akcije ograničavaju na vojne ciljeve.

Izraelski politički lideri i vojska saopštili su da su ubili na desetine "militanata" i izvršili napade na objekete koje koristi Hamas.
 

Tanjug/AP/Heidi Levine

Ruševine u gradu Jehud u centralnom Izraelu

13:01 Erdogan Putinu: Međunarodna zajednica da održi lekciju Izraelu

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom o napetostima u Pojasu Gaze i Jerusalimu, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsednika.

Lideri dve zemlje razgovarali su u vreme kada Ankara traži međunarodnu akciju protiv Izraela, a Erdogan je Putinu rekao da međunarodna zajednica treba da održi "lekciju odvraćanja" Izraelu, prenosi Rojters.

12:25 Međunarodni krivični sud zabrinut zbog eskalacije

Međunarodni krivični sud (MKS) zabrinut je zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali i mogućnosti da se tamo počine ratni zločini.

"Sa velikom zabrinutošću primećujemo eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, kao i u Gazi i oko nje, i moguće izvršenje zločina prema Rimskom statutu“, napisala je tužiteljka MKS Fatu Bensuda na Tviteru, prenosi Rojters.

Izrael i SAD protiv istrage

Osnovan Rimskim statutom 2002. godine, MKS je najviši sud nadležan za procesuiranje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida kada države to ne mogu ili ne žele da učine, a njegovoj istrazi mogućih ratnih zločina na palestinskim teritorijama oštro se protive i Izrael i SAD.

Ona je najavila i da će Tužilaštvo nastaviti da prati dešavanja na terenu i razmatraće sve situacije koje spadaju u njegovu nadležnost.

Tužilaštvo MKS je u martu najavilo zvaničnu istragu mogućih ratnih zločina počinjenih na palestinskim teritorijama, a Bensuda, koju će 16. juna zameniti britanski tužilac Karim Kan, saopštila je u decembru 2019. da su ratni zločini počinjeni na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a kao moguće izvršioce imenovala je izraelske odbrambene snage i naoružane palestinske grupe poput Hamasa.
 

 

 

11:46 - Ima li povređenih srpskih državljana u Izraelu? 

Niko od od oko 1.500 državljana Srbije koji borave u Izraelu nije stradao niti je povređen u sukobima Hamasa i Izraela, preneo je svoja saznanja počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić.

11:22 - Džonson: Izrael i Palestinci da zaustave nasilje

Britanija je zabirunuta zbog eskalacije nasilja i civilnih žrtva u sukobima Izraela i Palestinaca, a premijer Boris Džonson pozvao je danas dve strane da smanje napetosti i pokažu uzdržanost od daljih sukoba.

"Velika Britanija je duboko zabrinuta zbog rastućeg nasilja i civilnih žrtava i želimo da vidimo hitno smanjenje napeptosti", napisao je Džonson na Tviteru, prenosi Rojters.

11:10 - Egipat radi na posredovanju prekida vatre

Egipatski posrednici rade na pregovaranju prekida vatre u Gazi nakon skoro dva dana eskalacije nasilja.

Međutim, prema analitičarima, Izrael nije zainteresovan za okončanje borbi dok se ne postignu određeni vojni ciljevi, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Heidi Levine

Situacija u gradu Lod

Srušene zgrade, goreli automobili

Da podsetimo, u sukobima je jedna višespratna stambena zgrada u Gazi srušena, a druga je teško oštećena nakon što su više puta pogođene u izraelskim vazdušnim napadima.

Izrael je saopštio da su njegovi avioni jutros gađali i ubili nekoliko obaveštajnih čelnika Hamasa, a drugi napadi bili su usmereni na druge vojne ciljeve Hamasa.

Zvaničnici ministarstva zdravlja u Gazi potvrdili su 32 žrtve, ali je radio stanica povezana s Hamasom kasnije prenela da su još tri osobe, uključujući ženu i dete, ubijene danas nešto pre dva sata ujutro u izraelskom vazdušnom napadu.

U napadu Hamasa pogođen izraelski državni naftovod

Raketa lansirana iz pojasa Gaze pogodila je naftovod u vlasništvu izraelske državne kompanije, potvrdio je izveštaču Rojtersa jedan izraelski zvaničnik iz energetskog sektora.

U video izveštaju Kanala 12 izraelske Kešet Medija grupe vidi se plamen koji izbija iz jednog rezervoara za naftu nedaleko do mediteranskog grada Aškelona, južno od Tel Aviva.

Izraelski politički lideri i vojska saopštili su da su ubili na desetine militanata i izvršili napade na objekete koje koristi Hamas.

U gradu Lod, blizu Tel Aviva, gde živi mešovito jevrejsko-palestinsko stanovništvo proglašeno je vanredno stanje, a dve osobe su poginule nakon što je raketa pogodila vozilo u toj oblasti.

Automobili su zapaljeni, a 12 ljudi je povređeno u sukobima i demonstracijama u tom gradu zbog nasilja u Gazi. Gradonačelnik Loda uporedio je situaciju sa građanskim ratom.

U utorak uveče je u izraelskom napadu potpuno uništena dvanaestospratnica u središtu Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje kancelarije.

Hamas je zauzvrat ispalio 130 raketa na Tel Aviv, gde su se tokom večeri oglašavale sirene.

Pogođeni su i gradovi Aškelon i Ašdod, južno od Tel Aviva.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

U napadu na pojas Gaze poginulo je najmanje 35 ljudi

"Odmah zaustavite paljbu"

Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Venesland izrazio je zabrinutost zbog nastalog stanja.

"Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punih razmera. Lideri svih strana treba da preuzmu odgovornost za kako bi se sukobi obustavili.Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje", napisao je Venesland.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu zapretio je da će palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad skupo platiti za napade na centralni i južni Izrael.

Vođa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da je Izrael "zapalio vatru u Jerusalimu i Al-Aksi i da se plamen proširio na Gazu, pa je odgovoran za posledice".

Hanije je rekao da su Katar, Egipat i UN sa kojima su u konataktu pozvali na smirivanje situacije, ali da je Hamasova poruka da to zavisi od ponašanja Izraela.

Bela kuća je osudila raketne napade Hamasa i drugih palestinskih grupa na Izrael i poručila da jevrejska država ima legitimno pravo da se brani.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je na smirenost i uzdržavanje od nasilja na obe strane i izrazio žaljenje SAD zbog palestinskih i izraelskih žrtava u ovom sukobu.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti 

Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija (SB UN) održaće danas hitan sastanak posvećen eskalaciji napetosti između Izraelaca i Palestinaca, javlja ruski TAS S pozivajući se na neimenovani izvor iz SB UN.

Kako navodi, konsultacije su zakazane za 9:00 po lokalnom vremenu u Njujorku gde se nalazi sedište UN.

Članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da usklade tekst dokumenta o ovom pitanju tokom konsultacija u ponedeljak, a prema navodima ruske agencije, ni na današnjoj sednici verovatno neće uspeti da usvoji zajedničku rezoluciju ili saopštenje.

 

Komentari (0)

Svet