Fokus

Svet burno o sukobima: Oštre osude Merkelove, Džonson o "dve države", Erdogan traži lekciju za Izrael i mirovne snage u Pojasu Gaze

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

12/05/2021

-

15:30

Svet burno o sukobima: Oštre osude Merkelove, Džonson o "dve države", Erdogan traži lekciju za Izrael i mirovne snage u Pojasu Gaze
Svet burno o sukobima: Oštre osude Merkelove, Džonson o "dve države", Erdogan traži lekciju za Izrael i mirovne snage u Pojasu Gaze - Copyright Tanjug/AP/Heidi Levine

veličina teksta

Aa Aa

Neprijateljstvo između izraelskih snaga i Hamasa eskaliralo je u proteklih nekoliko dana, a u najnovijim sukobima život je izgubilo više od 40 ljudi. Nakon vesti o napadima na militante u Pojasu Gaze, ali i gađanju Tel Aviva sa palestinske teritorije pristižu reakcije iz sveta. Između ostalih, o razvoju situacije razgovarali su i ruski lider Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izraelska vojska gađala je Pojas Gaze, a u tom napadu srušena je jedna višespratnica. Prema najnovijim podacima, u Gazi su poginule najmanje 43 osobe, među kojima 13 dece. 

Palestinske snage su sa druge strane poslale najmanje 210 projektila na Tel Aviv i Beršebu. Vanredno stanje uvedeno je u gradu Lod, a pogođeni su gradovi Aškelon i Ašdod. U Izraelu je život izgubilo najmanje šest osoba.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

Pojas Gaze nakon napada

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapretio je da će palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad skupo platiti za napade na centralni i južni Izrael.

On je izjavio da će se kabinet za bezbednost sastati večeras kako bi razgovarao o teškom razvoju događaja, uključujući i paljbu protivtenkovskog oružja.

"Postoji niz dogadaja koji su se desili", rekao je premijer tokom obilaska grada Akru na severu zemlje, u kojem je tokom noći došlo do nereda i požara, preneo je "Tajms of Izrael".

"Koristimo svu svoju snagu da zaštitimo zemlju od neprijatelja spolja i nereda iznutra", rekao je Netanjahu.

Vođa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da je Izrael "zapalio vatru u Jerusalimu i Al-Aksi i da se plamen proširio na Gazu, pa je odgovoran za posledice".

Hanije je rekao da su Katar, Egipat i UN sa kojima su u kontaktu pozvali na smirivanje situacije, ali da je Hamasova poruka da to zavisi od ponašanja Izraela.

Tanjug/Amit Shabi/Pool Photo via AP

Premijer Izraela najavio je sastanak kabineta za bezbednost

"Izrael ima pravo da se brani"

Zbog eskalacije sukoba oglasili su se i neki svetski lideri, a britanski premijer Boris Džonson pozvao je dve strane da smanje napetosti i pokažu uzdržanost od daljih sukoba.

"Velika Britanija je duboko zabrinuta zbog rastućeg nasilja i civilnih žrtava i želimo da vidimo hitno smanjenje napetosti", napisao je Džonson na Tviteru, prenosi Rojters.

 

 

Džonson je izjavio da je duboko zabrinut zbog trenutnih neprijateljstava u Izraelu i Gazi, potvrđujući ponovo britansku podršku rešenju "dve države".

"Duboko sam zabrinut zbog onoga što vidimo", rekao je Džonson u parlamentu, preneo je Rojters.

On je naveo da svi žele da vide hitnu deeskalaciju situacije obe strane.

"Stav ove vlade je da nastavljamo i dalje da verujemo da je rešenje ''dve države'' najbolji put napred", kazao je Džonson.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc osudio je najoštrije napade na Izrael, rekavši da su oni teroristički čin, i rekao da država Izrael ima pravo da se brani.

"Osuđujemo sve napade na Izrael, posebno najoštrije osuđujem terorističke napade", naglasio je Kurc u izjavi novinarima.

On je izrazio nadu da će doći do deeskalacije i da će napadači odustati od bombardovanja.

Kurc je ocenio da su napadi zločin nad građanima Izraela i predstavljaju masivno opterećenje po region, koji je već izložen tenzijama.

 

Nakon što je militantna organizacija Hamas saopštila da je posle izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze lansirala više od 130 raketa prema Tel Avivu, ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas osudio je raketiranje Izraela i poručio da napadi moraju odmah prestati.

"Raketni napadi na Izrael su potpuno neprihvatljivi i moraju odmah biti obustavljeni. U ovoj situaciji Izrael ima pravo da se brani. Ova eskalacija nasilja ne može se ni tolerisati ni prihvatiti", objavio je nemački šef diplomatije Mas na svom Tviter nalogu, preneo je Rojters.

I iz kabineta kancelarke Angele Merkel pristigle su oštre osude napada, prenosi Sputnjik.

"Nemačka vlada najoštrije osuđuje neprestane raketne napade iz Pojasa Gaze na izraelske gradove", naveo je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Bela kuća je osudila raketne napade Hamasa i drugih palestinskih grupa na Izrael i poručila da jevrejska država ima legitimno pravo da se brani.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozvao je na smirenost i uzdržavanje od nasilja na obe strane i izrazio žaljenje SAD zbog palestinskih i izraelskih žrtava u ovom sukobu.

EPA/PAVEL GOLOVKIN

O situaciji razgovarali Putin i Erdogan

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom o napetostima u Pojasu Gaze i Jerusalimu, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsednika.

Lideri dve zemlje razgovarali su u vreme kada Ankara traži međunarodnu akciju protiv Izraela, a Erdogan je Putinu rekao da međunarodna zajednica treba da održi "lekciju odvraćanja" Izraelu, prenosi Rojters.

Erdogan je pozvao da se završi proces slanja međunarodnih mirovnih snaga u region kako bi one pomogle da se zaštite Palestinci, što Turska predlaže od 2018. godine.

Egipat radi na posredovanju prekida vatre

Egipatski posrednici rade na pregovaranju prekida vatre u Gazi nakon skoro dva dana eskalacije nasilja.

Međutim, prema analitičarima, Izrael nije zainteresovan za okončanje borbi dok se ne postignu određeni vojni ciljevi, prenosi Tajms of Izrael.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze, od ponedeljka uveče umrlo je 35 Palestinaca, a 233 ljudi je ranjeno, dok Izrael navodi da su mnogi ubijeni bili teroristi.

Komentari (0)

Svet