Fokus

Na Izrael ispaljeno još 90 raketa, produženo vanredno stanje u Lodu, u Gazi ukupno više od 200 mrtvih

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

18/05/2021

-

09:53

Na Izrael ispaljeno još 90 raketa, produženo vanredno stanje u Lodu, u Gazi ukupno više od 200 mrtvih
Na Izrael ispaljeno još 90 raketa, produženo vanredno stanje u Lodu, u Gazi ukupno više od 200 mrtvih - Copyright Tanjug/AP/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Nakon više od nedelju dana sukoba, tenzije između izraelskih snaga i palestinskog Hamasa se ne smiruju. Raketni udari su nastavljeni na obe strane, a iz Pojasa Gaze je na Izrael tokom noći ispaljeno oko 90 raketa, saopštila je izraelska vojska.

Navedeno je da je 20 od tih raketa palo u Gazu, a da je izraelski protivraketni sistem presreo "desetine" raketa, ali se ne precizira broj, prenosi Tajms of Izrael.

Takođe, izraelska vlada je produžila vanredno stanje u centralnom gradu Lod za 48 sati.

Lod je protekle nedelje bio epicentar sukoba Palestinaca i Izraelaca usred borbi u Pojasu Gaze i stalnih tenzija u Jerusalimu.

Izraelska vojska je sinoć saopštila da su se sirene za vazdušnu izbunu oglasile u gradu Sderot i u područjima povezanim sa Pojasom Gaze, preneo je TASS.

AP

Izraelski radio Kan navodi da su pogođeni obdanište i fabrika u Sderotu, ali da nema izveštaja da je bilo žrtava.

Kako su izraelske odbrambene snage saopštile na Tviteru, šest raketa je ispaljeno iz Libana u pravcu severnog Izraela i sve su pale unutar Libana.

"Kao odgovor, naše artiljerijske snage su pucale prema izvoru", navodi se.

IDF navodi i da Hamas "namerno postavlja vojne ciljeve u civilnim područjima".

Razmena raketne paljbe između Izraela i Hamasa počela je 10. maja kod džamije Al Aksa na Hramovnoj gori u Istočnom Jerusalimu.

Prema poslednjim podacima, u razmeni raketne paljbe koja traje od 10. maja poginulo je 10 Izraelaca i više od 220 Palestinaca.

Oboren dron 

Izraelske trupe oborile su rano jutros dron koji se približavao severnom Izraelu iz pravca Jordana, saopštile su izraelske odbrambene snage.


Prema navodima vojske, bespilotna letelica se kretala prema području Bet Šean na severu Izraela, prenosi "Tajms of Izrael".

"Bespilotnu letelicu su nadzirale vazduhoplovne jedinice odbrambenih snaga. Fragmente bespilotne letelice prikupile su snage bezbednosti", saopštila je izraelska vojska.

Iako se dron približio izraelskoj granici iz pravca Jordana, nije potpuno jasno da li je odatle i potekao.

U 2018. godini, naoružana iranska bespilotna letelica, koja je lansirana iz sirijske vazduhoplovne baze T-4, ušla je u izraelski vazdušni prostor u istom području pre nego što ju je oborio izraelski helikopter.

To je navelo izraelske odbrambene snage da pokrenu veliku operaciju na iranske položaje u Siriji.
AP

Danas nova sednica Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas četvrtu sednicu posevećenu izraelsko-palestinskom sukobu za nedelju dana, saopštila je sinoć misija Norveške pri UN.

"Situacija na terenu nastavlja da se pogoršava, a nedužni civili i dalje ginu i bivaju ranjeni. Ponavljamo: obustavite vatru. Odmah prekinite neprijateljstva", navedeno je u objavi Misije na Tviteru.

Pored Norveške, održavanje sednice su inicirali Kina i Tunis.

Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

Oštećena sinagoga u Izraelu

Savet bezbednosti UN održao je protekle nedelje tri hitne sednice bez konkretnog zaključka, nakon što su SAD sva tri puta blokirale usvajanje rezolucije u kojoj se poziva na hitan prekid vatre.

Ranije u ponedeljak predsednik Generalne skupštine UN Volkan Bozkir najavio je da će to telo u četvrtak raspravljati o trenutnim sukobima između Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze.

Komentari (0)

Svet