Fokus

Blinken: SAD videle dokaze o pokušajima Kine da se meša u izbore u novembru

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2024

-

17:24

Blinken: SAD videle dokaze o pokušajima Kine da se meša u izbore u novembru
Blinken: SAD videle dokaze o pokušajima Kine da se meša u izbore u novembru - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin, profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da su SAD imale uvid u dokaze o pokušajima Kine da ''utiče i verovatno se meša" u predstojeće američke izbore.

Blinken je te tvrdnje izneo novinarki CNN-a na kraju trodnevnog putovanja u Kinu, gde se američki šef diplomatije sastao sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga.

''Videli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg mešanja (u izbore), i želimo da budemo sigurni da će to biti prekinuto što je pre moguće", istakao je Blinken, ne precizirajući o kakvim se dokazima radi.

Državni sekretar SAD je rekao da je ponovio poruku koju je predsednik Džozef Bajden dao Siju tokom njihovog samita u San Francisku prošlog novembra da se ne meša u predsedničke izbore u SAD 2024, kada je Si obećao da Kina to neće učiniti, navodi CNN.

''Svako mešanje Kine u naše izbore je nešto na šta veoma pažljivo gledamo i potpuno je neprihvatljivo za nas, i želeo sam da budem siguran da su ponovo čuli tu poruku", rekao je Blinken.

Blinken je takođe rekao da je iskoristio sastanak da izrazi zabrinutost Bajdenove administracije u vezi sa podrškom Kine ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, i da naglasi da će SAD preduzeti dalje mere pored postojećih sankcija za više od 100 kineskih subjekata i pojedinaca, ako se ta navodna podrška nastavi.

On je odbio da pruži vremenski okvir za dalje akcije i naglasio da kineski kolege nisu priznale ulogu u ratu u Ukrajini, ali je okarakterisao situaciju kao trgovinu sa Rusijom i rekao da uspeh Moskve ne zavisi od Kine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet