Fokus

Si Đinping posle šest godina u SAD, Bajden ga srdačno dočekao: "Odnos SAD i Kine najvažniji bilateralni odnos na svetu"

Komentari

Autor: CNN

15/11/2023

-

21:47

Si Đinping posle šest godina u SAD, Bajden ga srdačno dočekao: "Odnos SAD i Kine najvažniji bilateralni odnos na svetu"
Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool - Copyright Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden poželeo je dobrodošlicu svom kineskom kolegi Siju Đinpingu, koji će prisustvovati samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Kaliforniji, u istorijskoj poseti Sjedinjenim Državama.

Njih dvojica su se srdačno pozdravili ispred istorijske vile "Filoli", južno od San Franciska gde se održavaju četvorosatni razgovori.

Bajden je pre početka sastanka rekao da je od suštinskog značaja da on i njegov kineski kolega imaju iskreno razumevanje jedni za druge.

"Mislim da je najvažnije da se vi i ja jasno razumemo kao lider sa liderom, bez pogrešnih shvatanja ili pogrešne komunikacije", rekao je Bajden Siju, a prenosi CNN.

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

On je istakao da to što su SAD i Kina konkurencija ne može da se pretvori u sukob i dodao da su njegovi prethodni sastanci sa Sijem bili "iskreni, direktni i korisni".

"Kao i uvek, ne postoji zamena za razgovor oči u oči. Uvek sam smatrao da su naše diskusije direktne i iskrene"

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

U uvodnim rečima, i američki i kineski predsednik prisetili su se dugih veza koje su gajili dok su obojica bili potpredsednici.

"Poznajemo se dugo", rekao je Bajden Siju dodajući da su, iako se "često ne slažu", njihovi sastanci uvek bili "iskreni, direktni i korisni".

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

Si se takođe prisetio poznanstva dugog godinama.

"Dolazeći ovamo, razmišljao sam o vašem putu u Kinu dok sam bio potpredsednik. Imali smo sastanak. Bilo je to pre 12 godina, ali su mi još uvek živa sećanja na naše interakcije", rekao je kineski predsednik.

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

Bajden je dodao da lideri imaju odgovornost prema svom stanovništvu da rade zajedno, uključujući na pitanju klimatskih promena, suzbijanju trgovine narkoticima i približavanje veštačkoj inteligenciji.

Đinping: Odnos SAD i Kine nikad nisu bili glatki, ali uvek idu napred

Kineski predsednik Si Đinping takođe je istakao važnost saradnje uoči sastanka sa Bajdenom i foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku, prenosi CNN.

Si se osvrnuo na "ozbiljne probleme" koji postoje u svetskoj ekonomiji otkako su se dva lidera poslednji put srela pre godinu dana na Baliju.

"Svet je izašao iz pandemije kovida, ali je još uvek pod njenim ogromnim uticajima. Globalna ekonomija se oporavlja, ali njen zamah ostaje spor", rekao je Si.

Si je odnos SAD i Kine nazvao "najvažnijim bilateralnim odnosom na svetu". Kineski lider je rekao da bi taj odnos "trebalo da se razvija na način koji koristi narodima SAD i Kine i ispunjava odgovornost koju ove zemlje imaju prema napretku čovečanstva".

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

Si je takođe primetio da istorijski odnosi SAD i Kine "nikada nisu bili glatki".

"Ipak, nastavljaju da se kreću napred usred preokreta. Za dve velike zemlje poput Kine i SAD, nije opcija da okrenemo leđa jedni drugima. Nerealno je da jedna strana preuređuje drugu, a sukob i konfrotacija imaju nepodnošljive posledice za obe strane", rekao je.

On je takođe primetio da lideri imaju odgovornost da rade zajedno na poboljšanju svojih zemalja i ostatku sveta.

"Na sebi nosimo teške odgovornosti za dva naroda, za svet i za istoriju", rekao je Si.

profimedia

 

Ranije je najavljeno da će sastanak dvojice lidera trajati oko četiri sata, kao i da će biti održan u tri sesije.

 

Komentari (0)

Svet