Fokus

Američki Senat jednoglasno usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma za nuklearne reaktore

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2024

-

12:13

Američki Senat jednoglasno usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma za nuklearne reaktore
Američki Senat jednoglasno usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma za nuklearne reaktore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su danas američki mediji.

Uranijum se koristi za napajanje komercijalnih nuklearnih reaktora koji proizvode električnu energiju, navodi Gardijan.

Očekuje se da će američki predsednik Džozef Bajden, koji je prošle nedelje potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini, sada potpisati i zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma.

Američke nuklearne elektrane uvezle su 2022. godine oko 12 odsto neophodnog uranijuma iz Rusije, navodi se u evidenciji Uprave za energetske informacije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je uoči glasanja da bi Kongres uvođenjem zabrane "pružio uverenje industriji, saveznicima i partnerima" da su SAD donele jasnu odluku da će u decenijama koje predstoje uspostaviti siguran lanac snabdevanja nuklearnim gorivom, nezavisan od uticaja suprotstavljene strane.

"Vajoming ima uranijum koji može da zameni uvoz iz Rusije i mi smo spremni to da iskoristimo. Naša dvostranačka zakonodavna inicijativa pomoći će da se smanji finansiranje ruske ratne mašinerije, oživi proizvodnja američkog uranijuma i pokrenu investicije u američki lanac snabdevanja nuklearnim gorivom", rekao je američki senator Džon Baraso, vodeći republikanac u Senatskom odboru za energetiku, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet