Fokus

Savezništvo Maska i Mileja: "Biznis i ideologija u službi slobode govora"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2024

-

19:00

Savezništvo Maska i Mileja: "Biznis i ideologija u službi slobode govora"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veliki američki nezavisni ekonomski tink tenk "Milken Institut" u Santa Monici, u Kaliforniji, je početkom nedelje organizovao 27. konferenciju na kojoj su učešće uzela neka od najznačajnijih lica svetske ekonomske i privredne scene, razgovarajući o procesima razvoja ekonomije u eri četvrte industrijske revolucije.

Ekonomsko-politički gledano, svakako je jedan od najprivlačnijih i zanimljivijih govornika na konferenciji bio najbogatiji čovek na svetu, inovator i pronalazač, Ilon Mask.

Vlasnik Space X, Tesle i platforme "X" (Iks) je učešće na konferenciji iskoristio za još jedno predstavljanje svoje vizije slobodnog tržišta i slobode govora, kao nasušne potrebe civilizacije, iz njegovog ugla gledanja.

Osim samog nastupa na konferenciji, Mask je na marginama događaja iskoristio priliku da se sastane sa istomišljenicima i saradnicima sa globalne scene, sa kojima deli vrednosti, viziju i poglede na trenutno stanje stvari. U skladu sa tim sastao se i sa predsednikom Argentine, Havijerom Milejem.

"Preporučujem ulaganje u Argentinu", napisao je Ilon Mask na socijalnoj platformi "X" (Iks) uz fotografiju sa sastanka sa argentinskom delegacijom.

Ideologija u službi ekonomske saradnje Maska i Mileja

Milej je naime izabran za predsednika Argentine pred kraj prošle godine, a ovo mu je četvrta poseta Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što je od velikog značaja je i činjenica da se nijednom u te četiri posete nije sastao sa američkim kolegom Bajdenom. Naprotiv, čak dva puta za poslednjih mesec dana se u SAD sastao sa Ilonom Maskom.

Sve analize Milejeve političke misli "El Pais" je sažeo u naslovu članka "Havijer Milej: Ultra-desni libertarijanac i 'anarho-kapitalista' koji predstavlja besnu Argentinu".

Zanemarujući, često pejorativnu, ocenu da je neko "ultra-desničar", Milej je neko ko za sebe zaista govori da je libertarijanac i "anarho-kapitalista", duboko okrenut protiv ideja socijalizma i komunizma u bilo kojoj formi, sa jasnim stavom kako bi ekonomska vizija nacije trebalo da izgleda bez centralne banke uz učešće krupnog kapitala u stvaranju povoljnije klime za ekonomski procvat nacije.

"Besna Argentina", kako je stanje javnog mnjenja u Argentini ocenio "El Pais", je upravo izabrala Mileja nošena idejom da galopirajuća inflacija i ekonomska propast moraju da se zaustave. Za neke paradoksalno, društvo je odlučilo da socio-ekonomske neprilike može da reši samo libertarijanac, anarhista i kapitalista.

Promovišući slobodno tržište kao osnovni ekonomski postulat, Milej i Mask idealizuju pojam "sloboda" šireći ga na druga polja ideoloških stanovišta na kojima počivaju kao ličnosti. Pa je tako, uklapajući dve ekonomsko-političke figure sa geostrateškog prostora dva američka kontinenta, nezaobilazna ideološka polazna tačka protivljenje "woke agendi".

Nazivajući sebe "apsolutnim zagovornikom slobode govora", Mask je u više navrata govorio o "woke agendi" kao o "woke virusu mišljenja", zbog zabrane slobode mišljenja i izražavanja koje, po Masku, "woke agenda" nosi sa sobom, a posebno mogućnosti da se neke stvari dovode u pitanje.

Da Milej deli Maskove stavove po pitanju "slobode govora", pokazuje i slučaj čvrste podrške argentinskog predsednika u slučaju sudskog spora koji Mask ima u Brazilu. Kancelarija predsednika Argentina je, naime, ponudila svaku vrstu pomoći, pre svega pravnu, u bici koju Mask vodi u Brazilu sa Ustavnim sudom, čija je odluka da se jednostrano ugase nalozi na platformi "X" povezani sa navodnim širenjem lažnih vesti u korist bivšeg predsednika Bolsonara, od strane "digitalnih milicija" u Brazilu.

Mask je odluku nazvao kršenjem slobode govora, ulazeći u klinč sa sudskim vlastima Brazila, uklanjajući sve vrste zabrana, te pokušavajući da narečenu slobodu govora obezbedi i u Brazilu za korisnike najveće socio-medijske platforme na svetu.

Podrška Mileja po pitanju sudskog spora u Brazilu došla je tokom njihovog prvog zvaničnog susreta u "Tesla megafabrici" u Teksasu. Na ovaj sastanak se čekalo nekoliko meseci, a on je bio vrhunac "dopisivanja" preko platforme "X" (Iks), tokom kojeg su predsednik i biznismen izražavali najdublje poštovanje jedan prema drugome.

Uloga Maska u ekonomskom preporodu Argentine bi mogla da bude ključna

"Za uzbudljivu i inspirativnu budućnost" i "Živela sloboda, dođavola", poručili su Mask i Milej nakon sastanka u fabrici "Tesla" u Teksasu u koju je Milej došao u pratnji svoje sestre Karine i argentinskog ambasadora u SAD Herarda Verthajna.

Sam sastanak je bio zatvoren za javnost, a kratko saopštenje je dala Milejeva kancelarija sa šturim informacijama, te kratko navodeći teme o kojima je razgovarano, od smanjenja birokratskog aparata i ekonomskih rešenja za poziciju Argentine, do nekih egzistencijalnih pitanja društva u celini.

Ipak, puno pažnje argentinske, ali i svetske javnosti, privukla je upravo tema ekonomskih rešenja za lošu poziciju u kojoj se nalazi Argentina, jer ona danas Međunarodnom monetarnom fondu duguje preko 43 milijarde dolara, kako je pisao "Bloomberg".

Stoga su tržišno orijentisane politike, smanjenje troškova birokratskog aparata i privlačenje investitora ključne tačke ekonomskog plana novog argentinskog predsednika. Ilon Mask bi u ostvarenju ovog plana mogao da ima ključnu ulogu.

"Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", glavni moto realpolitike u ovom slučaju mogao bi da se pokaže kao spasonosan za Argentinu. Dolaskom na vlast socijalističkih vlada širom Latinske Amerike, od Čilea do Brazila, Argentina iskače u prvi plan kao ključni strateški partner Vašingtona.

"Postoji šansa da Argentina popuni ovaj vakuum i na kraju bude strateški partner SAD. Mask može da posluži da ubrza ovaj proces da Argentina postane deo nove mreže prijatelja Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Serhio Berenštajn, lider političko-konsultantske firme u Buenos Ajresu u izjavi za AP.

Strateški ciljevi Sjedinjenih Država se ostvaruju kroz saradnju Milej-Mask

Posmatrajući geopolitičku situaciju u kojoj, kako kaže Berenštajn, Argentina traži svoju priliku za dublju saradnju sa SAD kroz činjenicu da su druge južnoameričke zemlje pohrlile ka socijalizmu, a što uključuje i njene susede, Čile, Boliviju i Brazil, potrebno je sagledati i strateške ciljeve SAD u pokušaju velikog povratka na prostore Južne Amerike.

Velike Maskove kompanije poput "Starlinka", "Tesle" ali i socio-medijske platforme "X" narasle su do te mere da su postale strateški važne za Sjedinjene Američke Države. Ove tri kompanije pokrivaju najširi mogući spektar socio-ekonomskih i političkih odnosa ključnih za razvoj ekonomije i ostvarenje geostrateške nadmoći.

Prvo, spomenuta ideološka osnova na kojoj počiva prijateljstvo Maska i Mileja i potreba za slobodom govora, te promocijom "slobode" kao preduslova za stvaranje "slobodnog tržišta" čiji su fan obojica, je ključna za neometano funkcionisanje tako krupne platforme kao što je "X" u zemlji kao što je Argentina, a u pogledu sporova koje Mask vodi u Brazilu i Australiji u pogledu funkcionisanja platforme. Platforma "X" je već sad globalni medijski i socijalni prostor u kojem svoje ideje i informacije deli najveći broj zainteresovanih posmatrača, analitičara i kreatora procesa.

Drugo, "Starlink" je kompanija koja je superbrzim satelitskim internetom u potpunosti preoblikovala poslovnu politiku i razvoj ekonomskih prilika. Iskrenu nameru u povezivanju Maska i Mileja moguće je prepoznati i u činjenici da je dugo na sajtu "Starlinka" Argentina bila označena kao zemlja u kojoj se usluge satelitskog interneta očekuju. U januaru je realizovan i taj poslovni poduhvat, te se Argentina upisala na mapu zemalja koje imaju "Starlink". Benefite realizacije ovakvog poduhvata će svakako osetiti i domaći privrednici, ali ne treba zanemariti ni potencijalne investitore, kojima je i ovaj vid infrastrukture od presudne važnosti kada odlučuju da ulažu u neku zemlju.

Ipak, posle "Starlinka", najvažnija kompanija, kompanija budućnosti, "Tesla", takođe bi svoje uporište mogla da potraži u Argentini, pošto je Argentina jedna od tri države Južne Amerike, pored Čilea i Bolivije, koja čini "Litijumski trijangl".

Litijum - najveći potencijal Argentine

Tri južnoameričke zemlje poseduju ukupno oko 60 odsto svestskih zaliha litijuma, što je dovoljan mamac za sve zainteresovane strane u procesu stvaranja "energetski održive" ekonomije.

"Tesla" je predstavnik strateški bitne autoindustrije, koja je ekspanzijom "crnog zlata" tokom 20. veka od Sjedinjenih Američkih Država stvorila svetsku supersilu, obezbeđujući relativno jeftino pogonsko gorivo prevoznih sredstava i radnih mašina tokom druge industrijske revolucije.

Promenom okolnosti i napretkom društva, stvarajući agende i sprovodeći politike 21. veka, društvo je došlo do sveopšteg konsenzusa da je od ključne važnosti stvaranje energetski održive ekonomije koja počiva na "čistim, zelenim" energijama.

Pogonsko gorivo zelene energije 21. veka je bez sumnje litijum, ili "belo zlato" kako ga često nazivaju, element bez kojeg nije moguće proizvesti baterije bez kojih autoindustrija u narednim decenijama, smanjenjem emisija štetnih gasova i prelaskom na čiste izvore, neće biti u mogućnosti da proizvodi.

Sastanku Mileja i Maska prisustvovao je biznismen i diplomata, Herardo Vertajn, argentinski ambasador u SAD, a u intervjuu za "La Nacion" je rekao da su Milej i Mask razgovarali o ogromnim rezervama strateških minerala u Argentini, uključujući litijum.

"Izrazio je želju da pomogne Argentini i imao je veoma dobar pogled na sve što imamo, posebno na litijum", rekao je Vertajn.

Osvrćući se na "Litijumski Trijangl", ambasador Vertajn je pozvao da se energetski potencijali Argentine iskoriste.

"Pomenuli smo severni trougao, sa svim njegovim mogućnostima, kao što je mogućnost proizvodnje u blizini izvora proizvodnje minerala. To je veoma važno da bismo mogli da proizvedemo, na primer, litijumske baterije ili druge delove, s obzirom na to da imamo kapacitet“, rekao je Vertajn, prenosi "La Nacion".

Osim Vertajna, i analitičari iz SAD smatraju da bi Argentina mogla da igra ključnu ulogu u uspešnoj energetskoj tranziciji SAD. O tome govori i činjenica da će biti potrebno mnogo više litijuma i drugih osnovnih proizvoda nego što su SAD trenutno sposobne da proizvedu.

"Želimo da budemo u mogućnosti da lokalizujemo naš lanac snabdevanja u najvećoj meri tako da ne transportujete materijale svuda po svetu. SAD imaju veliki interes da rade u zemlji i sa zemljama Južne Amerike kao što je Argentina", rekao je Ben Stajnberg, bivši viši savetnik Ministarstva energetike i sadašnji izvršni potpredsednik u vladinoj firmi Venn Strategies, prenosi "AP".

Na kraju prvog sastanka Mask i Milej su dogovorili budući "veliki događaj" u Argentini na kojem će se susresti i produbiti saradnju u smeru ekonomskog razvitka Argentine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet