Planeta

Ilon Mask kritikovao australijskog premijera zbog odluke suda, Albaneze odgovorio: On je arogantni milioner

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

12:13

Ilon Mask kritikovao australijskog premijera zbog odluke suda, Albaneze odgovorio: On je arogantni milioner
Ilon Mask kritikovao australijskog premijera zbog odluke suda, Albaneze odgovorio: On je arogantni milioner - Copyright Tanjug/AP/Leon Neal

veličina teksta

Aa Aa

Australijski savezni sud naložio je platformi X, čiji je vlasnik Ilon Mask, da ukloni video snimke napada u asirskoj crkvi u Sidneju, kada su nožem ranjeni sveštenik i troje vernika.

Sud je to učinio na predlog australijskog komesara na elektronski bezbednost, koji je apelovao na sud da se uvede zabrana zbog emitovnja nasilnog materijala.

Iz platforme X su naveli da odluka suda nije u skladu sa australijskim zakonom, dodajući da su već blokirali tvitove australijskih korisnika koji su objavljivali scene ubadanja nožem, ali australijski komesar za elektronsku bezbednost izjavio je da bi sadržaj trebalo trebalo potpuno skinuti sa mreže X, jer se na njima vidi eksplicitno nasilje.

Američki milijarder Ilon Mask kritikovao je danas australijskog premijera Entonija Albanezea zbog ove odluke, ocenjujući da svaka takva odluka znači da bi država mogla da kontroliše "ceo internet".

Mask je dodao da je njegova misija, kako je naveo, "spasavanje slobode govora".

Albaneze je odgovorio Masku, rekavši da je on "arogantni milijarder".

"On misli da je iznad zakona i opšte pristojnosti", rekao je Albaneze za ABC njuz.

Iako je Mask u tvitu naveo da je X načinio nedostupnim snimak napada za australijske IP adrese, novinar Rojtersa u Australiji izjavio je da je mogao da vidi uznemirujući sadržaj.

Šesnaestogodišnji dečak uhapšen je nakon napada nožem 15. aprila tokom službe u crkvi Hrista dobrog pastira, na zapadu Sidneja. 

Najmanje četiri osobe zadobile su povrede koje nisu opasne po život, saopšteno je tada iz policije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet