Fokus

Ilon Mask na Baliju pokrenuo internet usluge "Starlinka" u Indoneziji

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2024

-

09:36

Ilon Mask na Baliju pokrenuo internet usluge "Starlinka" u Indoneziji
Mask na Baliju pokrenuo internet usluge Starlinka u Indoneziji - Copyright Tanjug AP/Firdia Lisnawati

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder Ilon Mask i indonežanski ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin pokrenuli su danas na Baliju internet usluge Starlink kompsnije SpejsEks za indonežanski nacionalni zdravstveni sektor.

Cilj projekta je da se poboljša pristup internetu za žitelje udaljenih delova Indonezije u kojoj živi više od 270 miliona stanovnika u tri različite vremenske zone.

"Veoma sam uzbuđen što možemo da uspostavimo povezanost sa udaljenim mestima. Kada imate pristup internetu možete da naučite bilo šta", rekao je Mask, prenosi "Reuters".

Indonežanski ministar komunikacija Budi Ari Setiadi, koji je takođe prisustvovao pokretanju Starlinka na Baliju, rekao je da je Starlink sada dostupan komercijalno i potvrdio da je indonežanska vlada usredsređena da najpre obezbedi ineternet usluge u nerazvijenim regionima.

Predviđeno je da se Mask u ponedeljak sastane sa predsednikom Indonezije Jokom Vidodom i da se obrati učesnicima Svetskog foruma o vodama koji se održava u toj ostrvskoj državi.

Kompanija Starlink, koja poseduje 60-ak odsto od ukupno oko 7.500 satelita koji kruže oko Zemlje, dominira u sferi satelitskog interneta, a Indonezija je treća zemlja u jugoistočnoj Aziji u kojoj će funkcionisati Starlink.

Ranije danas Ilon Mask je doputovao na indonežansko ostrvo Bali zbog planiranog pokretanja "Space X" internet usluge Starlink za indonežansku vladu, koja se nada da će time povećati prodor interneta i zdravstvenih usluga u udaljene delove prostranog arhipelaga.

Maska je pozdravio indonežanski ministar investicija Luhut Binsar Pandžaitan i najavio da će razgovarati o saradnji, uključujući pokretanje Starlinka, prenosi "Reuters".

Pandžaitan je ukazao da bi jednak pristup internetu širom Indonezije, ostrvske države na jugoistoku Azije sa više od 270 miliona stanovnika koji žive u tri vremenske zone, omogućio ljudima u udaljenim područjima da uživaju pogodnosti brzog interneta kao i oni u urbanim sredinama.

Starlink je dobio dozvolu za rad u Indoneziji kao internet servis provajder, potvrdio je Pandžaitan.

Mask će danas popodne prisustvovati lansiranju Starlinka sa predsednikom Indonezije Jokom Vidodom.

Indonezija je treća zemlja jugoistočne Azije u kojoj će Starlink funkcionisati, posle Filipina i Malezije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet